Меню Закрити

Візит делегації ТДМУ до Польщі 02-06 червня 2015 р.

З 2 по 6 червня 2015 року у рамках міжнародної співпраці відбувся візит до Польщі делегації Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського у складі: ректора Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського професора Корди М.М., проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи проф. Запорожана С.Й. та завідувача кафедри анестезіології та реаніматології професора Олійника О.В.  Делегацією було відвідано міста: Вроцлав, Сулєнцін та Бяла Підляска.

02.06.2015р. члени делегації зустрілись з ректором Вроцлавського державного медичного університету професором Мареком Зєнтеком, проректором у справах розвитку Вроцлавського державного медичного університету професором  Д.Щєпетовським, деканом університету професором А.Хейдріхом, докторами медичних наук  М.Станьдою та Т.Пєтрашкевичем.

_DSC3673+

Було обговорено питання подальшої співпраці двох університетів в освітній та наукових сферах.  Зокрема, досягнуто  домовленості про участь студентів, наукових пошуковців та викладачів обох університетів у взаємних обмінах з навчальною та науковою метою в рамках програми ERASMUS MEDEA та ERASMUS+. Якщо конкретно – це можливість для тернопільських студентів навчатись у Вроцлавському  державному  медичному  університеті протягом від 2 тижнів до 1 року, для пошуковців – проводити там наукові дослідження в межах цього терміну, для викладачів – можливість підвищувати там свою викладацьку майстерність та виконувати наукову роботу. Такі обміни будуть оплачуватись з коштів Євросоюзу з розрахунку близько 750 Євро в місяць на одну особу.

02.06.2015 р. відбулась зустріч з завідувачем кафедри біохімії Вроцлавського державного медичного університету професором А.Гаміаном. Професор А.Гаміан є знаним у всьому світі біохіміком, автором багатьох досліджень з властивостей полісахаридів мікробної стінки. Останні його роботи стосуються вивчення механізмів розвитку опірності до антибіотиків при сепсисі. Досягнуто домовленості про спільні наукові дослідження в цій ділянці медичної науки. Професор А.Гаміан обіцяв відвідати Тернопільський державний медичний університет з метою напрацювання напрямків спільних досліджень та читання лекцій в жовтні 2015 року.

DSC07079

03.06.2015 року делегація Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського відвідала клініку Вроцлавського державного медичного університету, де відбулась зустріч з директорами клініки Б.Бецком, П.Побротиним та керівником університетської лабораторії Б.Коженьовською. Обговорювались питання про використання бази клінічних і наукових лабораторій клініки для спільних досліджень.

DSC07176

04.05.2015 делегація  Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського зустрічалась з мером  м. Сулєнцін Патріком Лєвіцкі. Сулєнцін знаходиться в західній частині Польщі, місцевості, де проживає багато етнічних українців, переселених туди у 1945- 1947 роках.

DSC07210

В місті є потужний ліцей, який готує учнів в медико-біологічному напрямку. Була підписана угода про співпрацю між ліцеєм м. Суленцін та Тернопільським державним медичним університетом ім. І.Я.Горбачевського. Одним із пунктів угоди є те, що ліцей м. Сулєнцін буде направляти у Тернопільський медичний університет своїх випускників.

05.06.2015 відбулась зустріч делегації Тернопільського медичного університету з керівництвом Вищої державної школи імені Папи Івана Павла ІІ в Бялій Підлясці з ректором проф. Йозефом Бергєром, директором інституту здоров’я школи  д.мед.н. С.Спісацькою, керівником напрямку рятівництва д.мед.н. А.Шліфірчик, керівником інноваційно-дослідницького центру школи д.мед.н., проф. М. Токарською.

DSC07246

Підписано дві угоди: про спільну підготовку медичних сестер з наступною видачею подвійних польсько-українських дипломів та про спільну участь в кількох наукових дослідженнях. Перше з них – це найбільше в Європі дослідження, яке стосується фізіології харчування та фізичної активності, на яку школа має науковий грант. Керівник проекту – ректор школи, проф. Й.Бергєр. Фінансування дослідження здійснюватиметься польською стороною. Два інших дослідження стосуються діагностики та епідеміології бериліозу та туберкульозу.

Візит відбувся за рахунок польської сторони.

Завідувач кафедри анестезіології та реаніматології, професор Олійник О.В.