Меню Закрити

Фахівці ТДМУ проводитимуть тренінги для бригад екстреної допомоги

У Львівському медичному коледжі післядипломної освіти 9 червня відбувся науково-практичний семінар «Сучасні засоби та технології підвищення ефективності екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі», участь в якому взяв завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима. Захід організовано з метою підвищення кваліфікації персоналу бригад екстреної медичної допомоги та впровадження сучасних методик і технологій під час надання допомоги на догоспітальному етапі. Це дає можливість провести навчання упродовж  2015 року у формі одноденних тренінг-семінарів з залученням фахівців державного закладу «Український НПЦ ЕММК МОЗ України» та кафедри медицини катастроф та військової медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

img_8846emd treneru1

Провідні спеціалісти провели навчання лікарів екстреної медичної допомоги технології внутрішньокісткового доступу, яка досі не використовується в Україні, хоча є обов’язковою в Ізраїлі, США, країнах Європейського Союзу. В усіх розвинутих країнах світу у разі, якщо лікарю не вдається налагодити венозний доступ протягом 90 секунд або ж з третьої спроби, в обов’язковому порядку має використовуватися внуштрішньокістковий доступ, який суттєво збільшує шанси пацієнта вижити. Проте в українських лікарів на сьогодні немає ані засобів для внутрішньокісткового доступу, ані навичок та знань для його застосування.

Директор державного закладу «Українського НПЦ ЕММК МОЗ України» Євген Мороз ознайомив присутніх з впровадженням закону України «Про екстрену медичну допомогу» та наголосив на важливості надання медичної допомоги сучасними засобами.

img_8835emd gudyma

Завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини ТДМУ, професор Арсен Гудима доповів про сучасні технології оптимізації серцево-легеневої реанімації.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.