Меню Закрити

Ігор Кулянда: «Військові госпіталі забезпечені медикаментами і обладнанням для надання невідкладної допомоги хворим і пораненим»

У відпустку приїхав мобілізований у лютому цього року доцент кафедри травматології та ортопедії з комбустіологією Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Ігор Кулянда. Він з радістю відвідав університет, аби зустрітися з колегами, подякувати їм і адміністрації вишу за підтримку та допомогу.

«Виповнюється два місяці мого перебування у зоні АТО. З 12 травня я є начальником відділення підсилення медичних підрозділів у шістдесят шостому військовому мобільному госпіталі. Такі підрозділи створені у мобільних госпіталях, оскільки їхнє штатне забезпечення на час бойових дій не відповідало нагальним потребам. Переважно до цих відділень входять хірурги, травматологи і анестезіологи. Ми є госпіталем другого рівня надання медичної допомоги з елементами спеціалізованої допомоги», – розповів Ігор Кулянда.

IMG_0563

Він також зазначив, що в його підрозділі проходить службу доцент кафедри онкології, променевої діагностики і терапії та радіаційної медицини ТДМУ Мирослав Домбрович.

«Сьогодні в госпіталях медикаментозне і технічне забезпечення на належному рівні. Значна частина поранених – це бійці з вогнепальними переломами кінцівок, які потребують накладання апаратів зовнішньої фіксації. Частина таких пристроїв придбана за волонтерські кошти, частина – за державні. Наш університет також вирішив нам допомогти у забезпеченні цими апаратами. Ми повинні завжди мати достатній запас подібних пристроїв, щоб у разі потреби надати допомогу пораненим.

Хочеться відмітити, що наші колеги з ТДМУ постійно нами опікуються. Часто телефонує заступник декана медичного факультету Галина Крицька, а також Ольга Литвинова. Юрій Грубар разом з Асоціацією ортопедів-травматологів допоміг у закупівлі перев’язочного матеріалу. Потрібно згадати Тамару Воронцову та Інгу Кубей, які активно співпрацюють з волонтерськими організаціями. Завдяки їхній допомозі є можливість отримати найнеобхідніше забезпечення. Можливо когось я не згадав, тому ще раз хочу подякувати усім небайдужим людям з активною життєвою позицією, адже завдяки саме їм проблеми долаються легше і швидше», – підсумував Ігор Кулянда.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.