Меню Закрити

ТДМУ відвідав заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олег Мусій

Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олег Мусій 4 серпня цього року зустрівся із ректором Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професором Михайлом Кордою. Олег Степанович цікавився роботою університету, перебігом вступної кампанії і перспективами розвитку ТДМУ.

Під час розмови із ректором  народний депутат наголосив на тому, що сьогодні вкрай важливим є створення університетських клінік при медичних вишах. Він зазначив, що члени Вченої ради Міністерства охорони здоров’я 30 липня цього року під головуванням Міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі прийняли рішення про впровадження університетських клінік на базі медичних університетів України.

Водночас вчена рада МОЗ також рекомендувала ректорам медичних (фармацевтичних) навчальних закладів та директорам науково-дослідних установ медичного профілю вивчити питання щодо створення при медичних університетах, академіях та науково-дослідних установах наукових технопарків, регіональних науково-практичних кластерів «Університет – науково-дослідний інститут – клініка (лікарня)». На базі ж діючих університетських клінік та клінік науково-дослідних установ створити регіональні та міжрегіональні референс-центри з розробки сучасних стандартів медичної допомоги населенню.

IMG_1884

Зі свого боку Олег Мусій пообіцяв посприяти ТДМУ у створенні університетської клініки та наукового технопарку.

Ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда проінформував заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я про активну волонтерську діяльність викладачів, які на благодійній основі проводять медико-профілактичні огляди демобілізованих воїнів АТО. Він також розповів і про інші напрямки надання допомоги університетом тим, хто перебуває на передовій.

Цікавість у гостя викликала також інформація про спільні проекти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського та Університету Грента МакЮена (Канада), які також стосуються надання допомоги воякам АТО.

«У нас налагоджена співпраця із Університетом імені Грента МакЮена (Канада) в плані впровадження в ТДМУ елективного курсу для медсестер з надання психологічної допомоги тим, хто був в зоні бойових дій. Навчання розпочнеться у вересні цього року для медсестер, які здобувають кваліфікаційний рівень «бакалавр». Якщо він матиме успіх, то за попередньою домовленістю із заступником директора Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України, начальником відділу освіти та науки Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України Олександром Волосовцем такий курс буде впроваджено на додипломному, післядипломному рівні та під час підвищення кваліфікації в усіх вищих навчальних медичних закладах країни. Обговорення результатів цього нововведення заплановано на другу половину січня 2016 року. До речі, цей проект підтримав Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук», – зазначив Михайло Корда.

Також очільник вишу розповів і про створення сайту психологічної допомоги для людей із стрес-синдромом спільно із Університетом імені Грента МакЮена. На цьому ресурсі всі матеріали перекладено українською мовою. На сайті є можливість пройти первинне діагностування і знайти контакти всіх установ, де надають психологічну підтримку на професійному рівні з боку держави і волонтерських організацій. Окрім того, представлена велика кількість матеріалів. Банер Інтернет-ресурсу буде розміщено на сайті ТДМУ. Олег Мусій пообіцяв посприяти розміщенню такого ж банера і на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.