Меню Закрити

Інтелектуальні ігри, тренінги і відвідання святинь для студентів Луганська і Донецька в ТДМУ

Непомітно промайнуло два тижні відтоді, як вперше поріг Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського переступили гості медичних вишів Луганська і Донецька. Загалом 23 студенти цих навчальних закладів в рамках проекту «Схід і Захід разом», який ініціював і реалізовує ТДМУ, отримали можливість провести частину літніх канікул в гостинній Тернопільщині. За цей час молоді люди зі Сходу змогли відвідати духовні святині та оглянути архітектурні пам’ятки, весело провести час в начально-оздоровчому комплексі Тернопільського медуніверситету «Червона калина» і знайти нових друзів, розвинути в собі лідерські навички і просто відпочити.

Відпрацювання фахових навичок і ближче знайомство

Надання невідкладної допомоги постраждалим – це ті знання та вміння, які завжди актуальні завжди, а особливо у теперішній час. Саме тому в рамках проекту «Схід та Захід разом» для студентів Донецького та Луганського медичних університетів курси було організовано першої медичної допомоги. Навчання проводили інструктори 44-го навчального центру та Всеукраїнської ради реанімації – Дмитро Андрощук, Тарас Мороз та Денис Кошарський. Потрібно зазначити, що двоє останніх є студентами ТДМУ і водночас сертифікованими інструкторами. Дмитро Андрощук закінчив медичний університет минулого року і відзначився активною позицією під час подій на Майдані і загострення ситуації на Сході України.

2uJ1ph8vBvk 5n8EJMjLnLs aH8ZGPlyzpU Iz-Fs0gP0tk m3zUdasaZo0 Oqqp3tGyHKg sCO0K_LMxj4 TPQkFCddcBo xmxFd1HKStM Y3GhpyC8HiY YLvkRKnHHoM

Отже, упродовж двох днів студенти з Луганська і Донецька наполегливо виробляли навички надання допомоги постраждалим у різних критичних ситуаціях. Загалом навчання відбувалося на шести станціях: огляд, джгути, кровотечі та бандажі, серцево-легенева реанімація, дихальні шляхи та дихання, евакуація. Після отримання потрібних знань і навичок відбулася так звана симуляція. Гості ТДМУ розділилися на декілька груп, кожна з яких мала надати умовно постраждалим допомогу упродовж визначеного часу.

Учасники курсів відзначили, що отримали корисний досвід, який вкрай потрібний як для цивільних осіб, так і військових. Особливо необхідним він є для майбутніх медиків і може стати у нагоді під час надання допомоги в екстрених ситуацій.

8WtV9Ux1WaY dJzlthZPGYM JwI3YZR1F8A l9ti1Q8CzKo nEj9VP66dio NLNKom0mu2Y NZMUQOysyzo PEH7HsOTpWs xj_H4VSpQ9c zaXvjna_ddQ

Окрім того, психолог Ірина Кучерук провела тренінг, спрямований на пізнання один одного та самопізнання, згуртованості групи, а також формування духовно багатої особистості та розвиток особистісного потенціалу учасників для самореалізації і самоствердження. Учасники тренінгу оволоділи комплексом методик з діагностики особистісних особливостей людини без використання тестів та інших оціночних інструментів. Важливою складовою цього заходу став глибокий аналіз поняття «здоров’я», як фізичного так психічного.

Духовні центри Тернопільщини

Окремим розділом проекту «Схід і Захід разом» було відвідання студентами з Луганська та Донецька Марійського відпустового центру у Зарваниці, який є одним з найбільших святинь Української греко-католицької церкви. Настоятель храму провів для гостей екскурсію, розповів про унікальність та святість місця, благословив молодь і подарував на згадку образи із зображенням Зарваницької Матері Божої.

4RDiTVB_Lkc aqjbAeWYUtQ O2sViy9KMyc revXL1dYQLE WvkksTX6lqY WZ7-_4Fd96c

Студенти мали можливість пройти Хресну дорогу, заглибитися в себе та поринути в атмосферу спокою і душевної рівноваги, яка панує на території Зарваниці. Єдиним бажанням викладачів і майбутніх медиків було звернення до Зарваницької Матері Божої досягнення миру та спокою в Україні.

Учасники проекту отримали змогу побувати в іншому духовному центрі Тернопільщини – Успенській Почаївській лаврі. Це другий за статусом (після Києво-Печерської лаври) православний центр в Україні.

eBtvxOZp0JE SbnFcGO_d30 tKNtKk1MlKw ZVEVpL5fJUw

Під час екскурсії Почаївською лаврою студенти молилися біля чудотворного образу Почаївської Богоматері, попили цілющої води, відвідали місця, де з’явилася Матір Божа, та почули розповідь монаха про історію цього святого місця.

Бажаючі зцілити душу і тіло занурилися в холодну воду невеличкого озера джерела святої Анни.

Чарівний Кам’янець-Подільський

Яскравим вкрапленням у розмаїтті заходів в рамках проекту «Схід і Захід разом» стала поїздка до Кам’янець-Подільського – міста ожилих легенд.

6fBXrpYRXxI mlwZNExFB9Q zgK0RnRxwSs

Екскурсія Кам’янець-Подільською фортецею була захоплюючою. Студенти вишів ознайомилися з історією одинадцяти башт, кожна з яких має свою назву. Найбільше запам’яталася найвища башта названа Папською. Вона була зведена за кошти Папи Римського Юлія II. Також її називають Кармелюковою, адже в ній тричі був ув’язнений український народний герой Устим Кармелюк. У підземеллях замкового комплексу відкрито експозиції, які відтворюють сторінки його історії. У західному бастіоні реконструйовано панораму оборони замку 1672 року під час турецької навали. У східному бастіоні розміщено експозицію, присвячену історії легкої метальної зброї на Поділлі, де відвідувач може вистрілити з арбалета, відчувши себе середньовічним воїном. До нашого часу збереглася система ходів і казематів. Також гості відчули себе ковалями свого щастя, адже мали змогу власноруч зробити старовинну монету на успіх.

_XIRu0-gNGU

Гуляючи містом, студенти дізналися про історію місцевої ратуші, де катували Устима Кармелюка перед відправленням на Сибір на довічну каторгу. Усі відмітили надзвичайну красу годинника з двома дзвонами. Також відвідали католицький собор святих апостолів Петра і Павла.

Інтелектуальні двобої

Одним з видів активного відпочинку під час реалізації проекту «Схід і Захід разом» стало проведення інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?». В інтелектуальному двобої зійшлися дві команди: «Різні» (Олександр Горін, Вероніка Савченко, Андрій Кондратенко, Катерина Піцентій та Антон Гнітковський) та «Рептилоїди» (Анфіса Крамська, Олександр Міронов, Ганна Прилипко, Петро Мазярчук та Наталія Долик). Ведучою була студентка ТДМУ Ілліана Года, а суддями – Ірина Лиса та Віталій Ліберний.

8c8bX1p-ZSk 30o6IqgrMnc qZXFmr7qc7M

Гравці повинні були дати правильну відповідь на запитання упродовж 60 секунд. Організатори підготували питання, які стосувалися майже всіх галузей. Загалом гравці продемонстрували вміння швидко та оригінально думати, а також вирішувати складні завдання.

641GOWgG_Fo dB0Pn--EqOk dx07CsnKRNo

За результатами трьох турів з рахунком 22:16 перемогла команда «Різні». У перервах між турами глядачі та гравці мали змогу побачити виступ команди КВК «Свідки Пирогова» та насолодитися піснями у виконанні Катерини Єфименко і Вікторії Чорномаз.

Усі ці незабутні враження студенти Донецького і Луганського медичних університетів збережуть у своїх серцях надовго.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.