Меню Закрити

В ТДМУ студенти Донецького університету пройшли курси з домедичної допомоги

Студенти медичного факультету Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського упродовж трьох днів (9-11 жовтня) проводили для студентів Донецького національного медичного університету імені М.Горького курси домедичної допомоги. Інструкторами, які поділилися своїми знаннями і практичними навичками, були Богдана Перевізник, Денис Кошарський, Ігор Бигар, Василь Кузь. В організації цього заходу їм допомогли колеги по студентській лаві Наргіз Джавадова, Романія Клос, Ірина Лиса, Віталій Ліберний.

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100688 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100687

Частина гостей ДНМУ уже побувала на гостинній тернопільській землі цього літа під час реалізації проекту «Схід і Захід разом», який відбувся в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» за підтримки ректора ТДМУ, професора Михайла Корди. Інша частина вперше приїхала до нашого міста. Упродовж вихідних всі вони активно навчалися і отримали сертифікати інструкторів від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги.

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100684 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100680

«Ці молоді люди на теренах свого навчального закладу і області передаватимуть отримані знання і навички іншим. В нашому університеті є всі умови для проведення подібних заходів, зокрема виш має 16 сертифікованих інструкторів від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги з числа студентів і необхідну матеріальну базу завдяки навчально-науковому інституту медсестринства та кафедрі медицини катастроф і військової медицини. Окрім того, у 2015-2016 навчальному році до навчальної програми офіційно введено курс з домедичної допомоги. Проте досі не відбулося жодного семінару чи тематичного вдосконалення викладацького складу з приводу того, як навчати цьому студентів. Відповідно молоді люди, які сьогодні здобувають важливі знання і навички, почнуть писати нову сторінку в житті свого університету щодо запровадження такого напрямку», – зазначив завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима.

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100828 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100845 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100825

Він також додав, що згідно з Законом України «Про екстрену медичну допомогу» всі працівники пожежно-рятувальної служби, міліції, фармацевти, люди, які працюють в транспортній галузі повинні вміти надавати першу допомогу. Також у Верховній Раді завдяки старанням Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги зареєстроване доповнення до цього закону щодо того, аби в організованому колективі кожен десятий працівник мав сертифікат з домедичної допомоги і вмів при потребі її надати.

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100710

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100858 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100860

«У серпні цього року в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» був реалізований проект «Схід і Захід разом». В його рамках ми проводили показові курси з домедичної допомоги. Декілька учасників проекту зацікавилися подальшим навчанням і звернулися з проханням провести для них поглиблений курс з домедичної допомоги. Упродовж останнього року ми тісно співпрацюємо з Всеукраїнською радою реанімації та екстреної медичної допомоги, яка підтримала нас в тому, аби провести подібні навчання для студентів Донецького вишу з подальшою видачею сертифікату. Отже, до нас приїхало 12 студентів з Донецького медуніверстету. Вони отримають статус «викладача-інструктора», що дасть їм право проводити навчання з домедичної допомоги в державних установах. Далі плануємо зустрічатися з ними на спільних конференціях і вишколах», – додав студент ТДМУ Денис Кошарський.

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100693

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100823

Марія Карпович, шестикурсниця Донецького національного медичного університету імені М.Горького, зазначила, що у неї та її колег було чудове літо в «Червоній калині». За її словами, у вересні цього року вони серйозно задумалися над тим, аби самим навчитися кваліфіковано надавати першу допомогу і навчати цього інших.

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100706 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100694 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100697 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100698 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100699 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100700 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100701 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100702 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100703 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100704 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100705

«Всі, хто сьогодні приїхав до Тернополя, зробили це з власної ініціативи. Ми свідомо обрали вихідні дні, аби не пропускати навчання в університеті. Звичайно, вуз іде нам назустріч, але ми розуміємо, що потрібно буде потім наздоганяти однокурсників і відробляти пропущені заняття. Для участі в цій програмі заяви подали 70 студентів, але ми відібрали лише 12 з них. Ці молоді люди продемонстрували найвищу мотивацію і готовність нести отримані знання в широкі маси. Дуже приємно, що молодь готова жертвувати вільним часом задля власного вдосконалення і волонтерської роботи. Це додає стимулу і нам», – поділилася враженнями дівчина.

TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100800 TDMU-Domedychna-dopomoha-trening-15100773

Гості з ДНМУ проживали гуртожитку №2 Тернопільського медичного університету, де вони мали ще одну можливість отримати нових друзів.

«Ми дуже сумуємо один за одним. Часто списуємося і спілкуємося за допомогою Skype. Такі проекти, як «Схід і Захід разом», допомагають налагодити тісну дружбу між регіонами. Нема насправді ніякого бар’єру. Вдруге ми сюди приїхали як до себе додому, як до своїх рідних», – підсумувала Марія Карпович.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.