Меню Закрити

Стажування науковців ТДМУ в університеті Арістотеля в Салоніках

Професор кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, декан медичного факультету Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Оксана Боярчук 5-30 жовтня цього року в рамках програми міжнародного обміну Еrasmus  Mundus MEDEA (staff exchange) проходила стажування в університеті Арістотеля в Салоніках (Греція).

Університет Арістотеля в Салоніках – це найбільший університет у Греції та на Балканах. На 11 факультетах університету, які поділяються на 41 школу, навчається більше 70 тисяч студентів та 8,5 тис проходять післядипломне навчання. Більшість факультетів, у тому числі й університетська лікарня, розміщені у центральній частині міста, на території кампуса, який займає площу 230 тисяч кв.м.

Університет має широку програму академічної мобільності студентів та викладачів. На сьогодні діє біля 1170 угод з європейськими університетами за програмою Еrasmus+. За програмою академічної мобільності Еrasmus в університеті проходять навчання 9 тисяч студентів та стажується більше 3 тисяч викладачів з інших університетів Європи, Азії, Латинської Америки, Середземномор’я. У той же час біля 13 тисяч студентів університету в Салоніках мають можливість проходити семестрове навчання в інших університетах Європи.

Стажування проходило на базі педіатричного відділення багатопрофільної лікарні «Папагеоргіо» у Салоніках, яка побудована за сучасними технологіями. Лікарня розрахована на 750 ліжок, серед яких 69 -у відділенні інтенсивної терапії та 25 – у відділенні відновного лікування. Педіатричне відділення займає 35 ліжок. Слід зазначити, що у Греції поширена система багатопрофільних лікарень, у яких є педіатричне відділення та педіатричні ліжка у інших спеціалізованих відділеннях (хірургії, лор, ортопедії тощо).

У лікарні знаходиться 12 палат невідкладної допомоги, 14 хірургічних залів, відділення радіотерапії, штучної нирки, два реабілітаційних відділення.

SAM_6314

SAM_6312 SAM_6311

Внутрішній хол лікарні «Папагеоргіо»

SAM_6044

Педіатричне відділення лікарні «Папагеоргіо».

Стажування проходило під керівництвом проф. Ефімії Пападопулу, яка є одним з провідних спеціалістів з клінічної імунології у Греції та Європі. Окрім того, проф. Пападопулу є членом експертної ради Європи з питань сімейної середземноморської гарячки та спадкового ангіоневротичного набряку. Під її спостереженням знаходяться біля 50 пацієнтів із сімейною середземноморською гарячкою та 12 пацієнтів із спадковим ангіоневротичним набряком.

Під час стажування проводилося обстеження пацієнтів з цими рідкісними недугами та була можливість ознайомитися із новими методами їх лікування.

Ознайомилася із роботою лабораторії, де проводять імунологічні обстеження.

SAM_6185 SAM_6186

Робота в лабораторії, на  проточному флуоцитометрі.

Брала участь у майстер-класі щодо нового методу підшкірного введення імуноглобуліну з гіалуронідазою (препарат HyQvia) за допомогою помпи у пацієнтки з загальним варіабельним імунодефіцитом. Препарат вводиться 1 раз місяць на противагу іншим препаратам для підшкірного введення, які застосовують раз в тиждень. У клініках Салонік це був третій пацієнт, який отримує терапію за даною методикою, а всього в Греції на даний час цей препарат отримують 23 пацієнтів.

Варто зазначити, що Греція, завдяки страховій медицині, навіть у період кризи, має можливість забезпечувати пацієнтів усіма необхідними обстеженнями та дороговартісним лікуванням.

Особливу увагу привернула система вакцинації у Греції. Практично усі діти мають усі необхідні щеплення. При потребі, визначають рівень антитіл до збудників, проти яких проводились щеплення. Перед призначенням імуносупресивної терапії, проводять щеплення від грипу та пневмококу. Перед призначенням людських біологічних препаратів проводять визначення рівня антитіл до гепатиту В, та при їх відсутності, заново проводять щеплення від гепатиту, і лише після того починають біологічну терапію.

Під час стажування ознайомилася із системою навчання  в університеті та резидентури в Греції.

Система навчання студентів 6-го курсу медичного факультету дещо нагадує систему навчання у нашому вузі. Навчання починається в 9.00. Щоправда, більшість студентів були в палатах вже до 9 години. Кожен студент має закріплену палату. Щотижня відбувається ротація. До 10.00 студенти разом з резидентами проводять повне клінічне обстеження хворого, дані якого записуються в історію хвороби. В 10.00 починається палатний обхід, на якому студенти повністю доповідають стан пацієнта лікарю. Велика увага надається диференційній діагностиці. Лікар коригує план обстеження та лікування хворого. Студенти працюють біля ліжка хворого до 12.00 (проводять ЕКГ, визначають фізичний розвиток, проводять пульсоксиметрію, отоскопію). Після роботи біля ліжка хворого проходять заняття, на яких частіше викладач представляє презентацію з проведенням диспуту. В окремі дні резиденти готують останні цікаві публікації із фахових журналів та доповідають перед студентами та медичним персоналом, так само проводяться розбори клінічних випадків, які готують резиденти. В кінці циклу студенти здають залік, який складається з двох частин – письмової та усної. Всі результати тут же фіксуються і передаються за допомогою електронної системи в університет для унеможливлення подальшої їх корекції.

Проф. Оксана Боярчук прочитала лекцію для студентів, резидентів та викладачів, які працюють у відділенні на тему: «Гостра ревматична лихоманка у дітей».

SAM_6191

Стажування в університеті Арістотеля міста Салоніки надало можливість покращити кваліфікацію в галузях педіатрії, дитячої імунології, кардіології і ревматології та здійснити обмін досвідом щодо діагностики та лікування захворювань дитячого віку з метою подальшого впровадження новітніх науково обґрунтованих методів діагностики та лікування у клінічну практику. Проведений захід визначить пріоритетні напрямки подальшої співпраці між медичними університетами м. Тернополя та медичним факультетом університету Арістотеля Салонік.

Інформацію надала професор Оксана Боярчук.