Меню Закрити

У ТДМУ ознайомлювалися з можливостями грантових програм «Горизонт 2020»

Упродовж двох днів, 12-13 цього року, в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського за ініціативи наукового відділу ТДМУ та за сприяння МОН України і Національного Контактного Пункту щодо участі у Рамкових науково-технічних програмах Євросоюзу (НКП РП ЄС) при Ужгородському національному університеті (УжНУ) відбувся практичний семінар з європейських грантових програм «Горизонт 2020».

Семінар провели фахівці, які мають великий практичний досвід участі у Європейських грантових проектах та міжнародного співробітництва у галузях харчових технологій та здорового харчування.

Таїсія Симочко є керівником Національного Контактного Пункту РП ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» за пріоритетними напрямами «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіки» і «Здоров’я, демографічні зміни та добробут» при УжНУ. Національні контактні пункти розміщені по всій території України і забезпечують інформаційно-консультаційний супровід та й підтримку наукових проектів, яка розробляється в Україні.

Фото Таїсія Михайлівна Тимочко та Леся Товканець

Фото Таїсія Михайлівна Тимочко та Леся Товканець

Надія Бойко – доктор біологічних наук, професор, керівник унікального науково-дослідницького і навчального Центру молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок УжНУ, а також експерт НКП. Вона поділилася власним досвідом, адже на сьогодні її колектив працює в двох проектах сьомої рамкової програми COST BacFoodNet, присвяченій розробці новітніх методів запобігання формуванню біоплівок і ODiN, який простежує взаємозв’язок між захворюваннями людини і рівнем засвоєного вітаміну Д.

 
TDMU-seminar-15116124

????????????????????????????????????

    

Надія Володимирівна Бойко

Семінар був надзвичайно насиченим.

12 листопада. Теоретичні засади

  1. Представлення Рамкової програми “Горизонт 2020” та нової Робочої програми.
  2. Типи проектів у РП “Горизонт 2020”.
  3. Програма Polonez, для закордонних науковців у Польщі
  4. Основні кроки успішної подачі проектної пропозиції.
  5. Приклади успішно профінансованих Українських проектів

 

13 листопада. Практична частина

  1. Медичні ініціативи як складові РП “Горизонт 2020”.
  2. Формування консорціуму та основні помилки при написанні проектної пропозиції.
  3. Складові успішної проектної пропозиції.
  4. Клінічні випробування та СМП Інструмент для малих та середніх бізнесів

Під час семінару, обговорювали як теоретичні засади, так і практичні питання подання заявок для участі у грантових проектах, які фінансуються ЄС. Зокрема, висвітлювались особливості Рамкової програми «Горизонт 2020» та нових Робочих програм на 2016-2017 роки, типи проектів у РП «Горизонт 2020», основні кроки успішної подачі проектної пропозиції та приклади успішно профінансованих проектів в яких беруть участь Українські науковці. Особливий наголос був зроблений на медичні ініціативи, клінічні випробування та Інструмент для малих та середніх бізнесів, а також практичних порадах щодо формування консорціуму, складових успішної проектної пропозиції та уникненні основних помилок при написанні проектної пропозиції.

FotorCreated1

Семінар був відкритий для всіх зацікавлених сторін, тому разом із дослідниками ТДМУ, його відвідали декілька науковців із Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка. Всі учасники семінару зацікавились наданою інформацією і взяли участь у її жвавому обговоренні.

Відбулася зустріч представників Національного Контактного Пункту щодо участі у Рамкових науково-технічних програмах Євросоюзу при Ужгородському національному університеті Таїсії Тимочко, Лесі Товканець та професора Надії Бойко з ректором Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професором Михайлом Кордою. В обговоренні питань та перспектив подальшої співпраці також взяли участь проректор з наукової роботи, професор Іван Миколайович Кліщ , координатор грантових проектів ТДМУ Інна Бірченко та керівник наукового відділу Оксана Шевчук.

IMG_9056

IMG_9054

Під час зустрічі було обговорено перспективи майбутніх проектів. Досягнуто домовленостей про подальше сприяння працівників Національного контактного пункту у інформуванні науковців нашого університету про можливості та нові конкурси «Горизонт 2020» за пріоритетними напрямами «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіки» і «Здоров’я, демографічні зміни та добробут», про поведення семінарів щодо правильного складання запитів для участі у Рамкових науково-технічних програмах Євросоюзу. Обговорено шляхи стимулювання та підтримки здобувачів грантового фінансування. Гості відмітили високий рівень зацікавленості учасників семінару, зокрема щодо проекту ODIN, який простежує взаємозв’язок між захворюваннями людини і рівнем засвоєного вітаміну Д.

FotorCreated

Інформацію подав науковий відділ.