Меню Закрити

У ТДМУ провідні психіатри і психологи вчать викладачів і студентів, як працювати з пацієнтами з посттравматичним синдромом

Понад 20 представників з п’яти регіонів України приїхали до Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, аби взяти участь у тижневій програмі (18 – 22 січня 2016 року)  навчальних тренінгів, воркшопів, майстер-класів від провідних психіатрів та психологів України в рамках проекту щодо впровадження елективного курсу з посттравматичного стресового розладу. До складу учасників увійшли викладачі Львівського інституту медсестринства та лабораторної медицини імені А.Крупинського, Житомирського інституту медсестринства, двох медичних коледжів Києва, Харківського медичного базового коледжу та Черкаського медичного коледжу. Також долучилися волонтери і соціальні працівники цих міст і Тернополя зокрема та студенти навчально-наукового інституту медсестринства ТДМУ.

DSC_5561 DSC_5564 DSC_5573

Зазначимо, що в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського реалізовується проект «Сестринська ініціатива – медсестри щодо полегшення психічної травми», який підтримано Посольством Канади в Україні. (https://www.tdmu.edu.ua/2015/11/20/tdmu-vidvidav-nadzvychajnyj-i-povnovazhnyj-posol-kanady-v-ukrayini-roman-vashhuk/ )

 DSC_5678

DSC_5676

Плідної роботи і здобуття нових навичок усім учасникам тренінгової програми побажав під час її відкриття ректор ТДМУ, професор Михайло Корда. Він  детальніше ознайомив присутніх з результатами реалізації  вищезгаданого проекту і відрекомендував представницю Посольства Канади в Україні Юлію Квітку.

DSC_5718

DSC_5701

Ректор Тернопільського медичного університету Михайло Корда висловив слова вдячності партнерам з Канади, які підтримали важливу ініціативу ТДМУ щодо подолання посттравматичного синдрому у бійців АТО, котрі повернулися з фронту. Нагадаємо, що допомогу і підтримку надав Університет імені Гранта МакЮена (MacEwan University) (Едмонтон), Український центр засобів та розвитку (Ukrainian Resource and Development Centre), який входить до складу університету. У розробці навчальних матеріалів допомогли Канадсько-українська фундація (Canada Ukraine Foundation) і її президент Віктор Гетьманчук, Українська фундація вищої освіти (Ukrainian Foundation for College EducationE) і її президент Ернест Скакун. ТДМУ отримав сприяння від Посольства Канади в Україні та Канадського фонду місцевих ініціатив (Canada Fund for Local Initiatives). Адміністрація вишу вдячна за співпрацю  партнеру в цьому проекті – громадській організації «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій».

DSC_5707

DSC_5596 DSC_5597 DSC_5599

«В рамках проекту передбачено низку заходів, одні з яких спрямовані на навчання студентів, що здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавра» за спеціальністю «Сестринська справа». До речі, студенти досить успішно навчаються і отримують практичні навички. Друга частина заходів спрямована на ознайомлення викладачів інших навчальних закладів з особливостями посттравматичного синдрому в пацієнтів, методиками роботи з такими хворими. Лекції і практичні заняття проводять відомі психологи і психіатри в Україні, які працюють в практичній медицині з людьми, котрі постраждали внаслідок військових дій. Вони показують нові форми викладання і підходи до вирішення цієї проблеми. Кінцевою метою цієї тренінгової програми є те, що представники інших освітніх закладів передаватимуть отримані знання і навички своїм колегам та студентам. Це важливо і для соціальних працівників і волонтерів, які також мають постійний контакт з мобілізованими бійцями АТО та іншими категоріями людей, які внаслідок військових дій зазнали сильного стресу», – розповіла директор навчально-наукового інституту медсестринства Світлана Ястремська.

Вона додала, що упродовж перших двох днів (18-19 січня) учасники програми інтенсивно здобували теоретичні ази, у наступні дні відбудеться низка практичних занять.

DSC_5582

Отже, лекції «Реакція на важкий стрес та розлади адаптації. Посттравматичний стресовий розлад» та «Перша психологічна допомога» прочитав доцент кафедри дитячої, соціальної і судової психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика, лікар-психіатр, нарколог, заступник голови Української асоціації фахівців з подолання психотравмуючих подій, голова «Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії» Андрій Карачевський.

DSC_5623 DSC_5631

Поради медсестрам у роботі з пацієнтами з посттравматичним синдром, методики уникнення формування ПТСР продемонстрував у своїй відео-лекції  академік Академії наук вищої освіти України, завідувач кафедри психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.Богомольця, консультант Медичного управління Державного управління справами Президента України (психіатрія) Олег Чабан. Він детальніше зупинився на тому, чому важлива роль медсестри у психічному одужанні таких хворих.

DSC_5664

Старший викладач кафедри загальної та практичної психології Університету менеджменту освіти, дійсний член «Української асоціації фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій», психолог у галузі екофасилітативної допомоги розкриття внутрішніх можливостей людини Леся Інжиєвська провела низку цікавих і практичних майстер класів, зокрема «Принципи вольової саморегуляції та техніки самоопанування при дії стрес-факторів», «Техніки підвищення психологічної пружності», «Арт- терапевтичні техніки – практика роботи з сім’ями, групами та спільнотами під час і після особистої чи соціальної травми: шлях до зцілення і ресурсів».

DSC_5589

DSC_5668

Завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини ТДМУ Арсен Гудима прочитав лекцію «Надзвичайні ситуації як джерело ПТСР».

Одним з найцікавіших практичних занять 20 січня стане «Організація рятування і надання медико-психологічної допомоги постраждалим внаслідок вибуху газу в навчальному закладі» за участю служби екстреної допомоги, обласного управління з надзвичайних ситуацій, обласного управління з превентивної діяльності УМВС. 21 січня майстер-класи і тренінги відбудуться на базі Більче-Золотецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації (Борщівський район), де проходять реабілітацію бійці АТО.  Тут учасники програми спробують застосувати на практиці отримані знання і навички, а запрошені досвідчені психіатри і психологи коригуватимуть їхні дії і даватимуть рекомендації.

DSC_5649 DSC_5658 DSC_5672

В останній день тренінгової програми – 22 січня – відбудеться загальний підсумок і обговорення результатів занять.

«У лютому планується проведення всеукраїнської конференції, під час якої буде обговорено результати реалізації цього проекту, внесено певні пропозиції. Можемо сказати вже, що викладання такого елективного курсу є доречним для кожного освітнього закладу, де готують медсестер і лікарів, адже з пацієнтами з посттравматичним синдромом доведеться стикатися упродовж тривалого часу. Звичайно, цей курс потрібно впроваджувати і на післядипломному рівні освіти для лікарів-практиків», – підсумувала Світлана Ястремська.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.