Меню Закрити

В ТДМУ відбулася прес-конференція

22 лютого цього року в адміністративному корпусі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася прес-конференція. У ній взяли участь ректор ТДМУ, професор Михайло Корда, проректор з навчально-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай і декан факультету іноземних студентів, професор Петро Сельський.

IMG_1865

«Два місяці тому трапився інцидент, пов’язаний з іноземними студентами нашого університету, яких підозрюють у стосунках з неповнолітніми дівчатами. Однозначно хочу сказати, що в Тернопільському медичному університеті всіляко сприяють розслідуванню справи і надають всю необхідну інформацію правоохоронним органам. Університет категорично засуджує подібну поведінку цих студентів. Якщо вина молодих людей буде доведена, що має встановити слідство, то вони повинні відповідати за всією строгістю українських законів. Після інциденту в університеті відразу була створена комісія. У студентів-іноземців, причетних до цієї справи, взяли пояснення. 2 лютого їх відрахували з навчального закладу за порушення умов контракту. В університеті діють правила внутрішнього розпорядку. Зазначу, що всі студенти без винятків ознайомлені з цими правилами і знають про засоби покарання в разі їх порушення. Під час вступу іноземним студентам пояснюють правила поведінки в Україні, з ними проводяться постійні зустрічі і курсові збори», – зазначив ректор ТДМУ Михайло Корда.

Очільник вишу також спростував інформацію щодо причетності до вищезгаданого інциденту студента, світлина якого була оприлюднена в одному з інтернет-видань. «Деякі ЗМІ опублікували фотографії нібито фігурантів справи. Насправді це фотографія одного і того ж студента у різні роки навчання. Єдине, чим завинив цей студент, що в нього прізвище схоже до одного з підозрюваних. Дуже прикро, що цей хлопець, який походить з інтелігентної сім’ї, має добрі показники в навчанні і є старостою потоку, зазнав такої несправедливості. Його імені було завдано непоправної шкоди через подану у ЗМІ неправдиву інформацію.

Наші іноземні студенти активно займаються благодійною діяльністю, зокрема консультують і обстежують людей соціально незахищених верств населення в «Карітасі», допомагають підопічним будинку перестарілих, пацієнтам гематологічного відділення Тернопільської міської комунальної лікарні. І це далеко не все, чим вони займаються на користь громадян нашого краю», – додав Михайло Корда.

Керівник університету звернув увагу на негативні наслідки дій певних націоналістичних організацій, які прийшли з маршем під гуртожиток студентів-іноземців, де вони застосували димові шашки і фаєри. Такі акції не сприяють позитивному іміджу закладу та місту. Внаслідок цих дій студенти налякані, пригнічені та розчаровані.

«У нас навчається понад 200 студентів з Польщі, а також з інших країн Євросоюзу, зокрема Бельгії, Великобританії, Грузії. Ви собі уявіть реакцію в їхніх країнах і родинах, коли вони взнали про цю акцію, тим паче що звучали досить образливі вигуки. Окрім того, у гуртожитку не живуть студенти з арабських країн, тому для більшості іноземців ця акція взагалі була незрозумілою. Це абсолютно не сприяє популяризації нашого міста», – наголосив Петро Сельський.

Проректор з навчально-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай розповів про «круглий» стіл з представниками націоналістичних організацій, адміністрацією вишу і головами Асоціацій іноземних студентів, який відбувся нещодавно в ТДМУ. Він зазначив, що патріотично налаштованій молоді була запропонована співпраця з Центром виховної роботи і культурного розвитку університету. Поки що пропозиції щодо спільних заходів адміністрація вишу не отримала.

Наприкінці зустрічі ректор ТДМУ Михайло Корда звернув увагу на те, що університет завдяки своїй інтелектуальній праці є одним з потужних інвесторів в Тернопільщині. За його словами, свого часу Україна входила в десятку країн, де найбільше навчається іноземних студентів. Сьогодні в Україні більше 200 тисяч студентів з інших країн здобуває вищу освіту. Кожен виш у світі бореться за якомога більшу кількість іноземних студентів у своїх лавах, бо це є чималі капіталовкладення в бюджет будь-якого міста і країни.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.