Меню Закрити

Інновації медичної науки – в практику сімейного лікаря

Працівниками кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського 23 лютого на базі Тернопільської комунальної міської лікарні №2 проведено традиційну щоквартальну міжрегіональну науково-практичну конференцію «Інновації медичної науки – в практику сімейного лікаря» в рамках роботи ГО «Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області» (АСЛТО).

Науково-практична конференція відбулася за підтримки департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Відкрила конференцію віце-президент ГО «АСЛТО», професор Лілія Бабінець.

DSC_0037

Члени президії Лілія Бабінець, Лідія Чайківська, Лариса Матюк, Микола Швед, Мар’ян Гребеник.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася заступник директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації Лідія Чайківська, передавши особисте вітання від директора підрозділу Володимира Богайчука.

DSC_0044

Вітання заступника директора Департаменту охорони здоров’я ТОДА Лідії Чайківської.

Вона підкреслила пріоритетність первинної медичної допомоги та сімейної медицини у процесі реформування системи охорони здоров’я України та побажала усім присутнім плідної праці.

Понад 300 лікарів загальної практики – сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів Центрів ПМСД та інших лікувально-профілактичних закладів Тернополя та Тернопільської області зібрались  для удосконалення знань, обміну досвідом, обговорення нагальних проблем надання первинної медичної допомоги.

DSC_0103

Учасники конференції у процесі роботи

Упродовж роботи конференції було заслухано та обговорено 9 доповідей, які стосувались різних аспектів діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, диспансеризації та реабілітації в практиці сімейного лікаря.

Під час зібрання обговорили проблеми та перспективи розвитку сімейної медицини на Тернопіллі, подальше становлення ГО «АСЛТО».

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики – сімейної медицини, віце-президент ГО «Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області» Лілія Бабінець у своїй доповіді «Дієтична та медикаментозна корекція ентеральної недостатності в практиці сімейного лікаря» конкретизувала сучасні методи лікування патології органів травлення в амбулаторній практиці.

DSC_0097

Про найактуальніші питання педіатрії в практиці сімейного лікаря розповіла  доктор медичних наук, професор Наталія Банадига.

DSC_0066

Насичена практичною інформацією була доповідь доктора медичних наук, професора Миколи Шведа про місце ендотелійкоригуючої терапії в лікуванні артеріальної гіпертензії при поєднанні з ІХС, яка викликала зацікавлення та жваве обговорення.

DSC_0059

Питання сучасних аспектів гепатопротекції при поліорганних патологіях висвітлила доцент кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики – сімейної медицини, секретар ГО «АСЛТО» Ірина Боровик.

DSC_0118

Про антитромбоцитарну терапію як метод профілактики ускладнень у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями повідомив кандидат медичних наук, доцент кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики – сімейної медицини Вадим Творко.

DSC_0127

Професійне зацікавлення практичних лікарів викликала доповідь  доктора медичних наук, професора Олександра Яшана щодо сучасної тактики місцевого лікування пацієнтів з фаринготонзилітами в амбулаторній практиці.

DSC_0105

Питанням оптимізації лікування болю вертеброгенного ґенезу було присвячено доповідь гості конференції доцента, кандидата наук Наталії Малярської (м. Львів).

DSC_0142

Президент ГО «АСЛТО», головний спеціаліст з питань сімейної медицини ДОЗ ТОДА Олексій Ткач підвів підсумки роботи конференції та окреслив перспективи діяльності асоціації. Головний терапевт ДОЗ ТОДА Лариса Матюк довела до учасників конференції основні результати роботи терапевтичної служби за 2015 рік, акцентувала на необхідності оптимізації надання медичної допомоги населенню області.

У рамках засідання професійної асоціації лікарів первинної медицини було проведено анкетування членів ГО щодо перспективних для опрацювання тем для наступних конференцій, пропозицій щодо оптимізації майбутньої діяльності ГО.

Також було наголошено на необхідності виховання лідерства у сімейній медицині, активної життєвої і громадянської позиції, справжнього патріотизму. Працівники медичної галузі, зокрема первинної медичної допомоги,  повинні докладати всіх зусиль для надання ефективних і якісних медичних послуг, для розвитку лікарського самоврядування, сприяння становленню правового суспільства в Україні. Це й буде справжнім внеском пам’яті Героїв Небесної Сотні, воїнів, які загинули в АТО, а також щоб бути гідними тих, хто загинув і хто нині гідно відстоює цілісність і суверенітет нашої держави.

Важливим результатом конференції було планування подальшої роботи ГО «Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області» на 2016 рік.

Інформацію подала професор Лілія Бабінець.