Меню Закрити

У ТДМУ відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Важкий сепсис. Проблеми та перспективи»

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського упродовж двох днів – 11-12 березня цього року – тривала Міжнародна науково-практична конференція «Важкий сепсис. Проблеми та перспективи». У ній взяли участь провідні науковці в галузях анестезіології, реаніматології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.Богомольця, Донецького національного медичного університету імені М.Горького, Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького, Дніпропетровської державної медичної академії, Запорізької державної медичної академії післядипломної освіти, Національного інституту та трансплантології імені О.Шалімова, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика, Івано-Франківського національного медичного університету, Харківського національного медичного університету, Буковинського державного медичного університету, Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова, Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, а також Українського центру інтенсивної терапії сепсису, Асоціації анестезіологів України, Асоціації анестезіологів Тернопільської області. Свої напрацювання презентували представники інституту рятівництва Вищої державної медичної школи імені папи Івана Павла ІІ в Бялій Підлясці.

????????????????????????????????????

DSC_3841

Відкрив науковий захід ректор ТДМУ, професор Михайло Корда, який наголосив на важливості теми конференції. «Щохвилини від сепсису у світі вмирає 14 людей. У загальному підсумку втрати людства від цього стану становлять 20-30 мільйонів осіб у рік. Одна з головних причин полягає у тому, що в еру атибіотикотерапії в людей виробилася стійкість до більшості цих препаратів. У нашій країні це дуже актуальна проблема, оскільки антибіотики можна придбати в аптеці без рецепту і часто громадяни займаються самолікуванням, у сільськогосподарській галузі використовуються антибіотики під час вирощування тварин і т.д. В Україні є серйозна проблема з діагностикою і лікуванням сепсису. Якщо у західних країнах встановлення того чи іншого виду мікроорганізму і визначення резистентності до певних антибіотиків здійснюють упродовж  24 годин, то у нас цей процес займає 3-5 днів. На жаль, хворі за цей час дуже часто вмирають», – зазначив ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

DSC_3828

З вітальним словом виступив голова Асоціації анестезіологів України Фелікс Глумчер, який звернув увагу на те, що проблема сепсису буде актуальною ще упродовж багатьох років, адже боротьба мікро і макроорганізму триватиме стільки, скільки людство буде існувати в цьому світі. Він висловив подяку адміністрації ТДМУ за те, що науковці і практики отримали нагоду зібратися, аби обговорити актуальні проблеми.

DSC_3854

Вітальні слова від директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимира Богайчука всім учасникам конференції передала його заступник Лідія Чайківська. Вона проінформувала присутніх про можливість створення потужного кардіохірургічного центру в Університетській лікарні уже цього року. Повертаючись до теми заходу, Лідія Чайківська наголосила на тому, що проблема сепсису у лікарнях Тернопільської області є надзвичайно актуальною. На її думку, особливо важливою є співпраця науковців ТДМУ і лікарів-практиків у напрямку покращання цієї ситуації.

DSC_3814 DSC_3872 DSC_3881 DSC_3882 DSC_3883

Пленарне засідання розпочалося з доповіді голови Асоціації анестезіологів України, завідувача кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.Богомольця Фелікса Глумчера на тему «Інфузійна терапія при важкому сепсисі».

DSC_3928 DSC_3955

Керівник інституту рятівництва Вищої державної медичної школи імені папи Івана Павла ІІ в Бялій Підлясці Анна Шліфірчик і представниця цього ж закладу Дорота Носальська представили доповідь «Diagnostyka, rozpoznanie і postkpowanie terapeutyczne w razah czаszkowo-myzgowych pacjentyw hospitalizowanych w OIT. Analiza porywnawcza danych zgromadzonych w ramach badan polsko-ukainskich w latah 2013-2014».

DSC_3984

Член-кореспондент НАМН України Людмила Усенко зробила доповідь на тему «Поліорганна недостатність – дві грані цілеспрямованої органопротекції».

DSC_3839

Завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького Ярослав Підгірний детально проаналізував моніторинг та корекцію функцій кардіореспіраторної системи у хворих з токсико-септичним шоком.

DSC_3982 DSC_4044

DSC_3968 DSC_3992

Цього дня було заслухано ще чотири пленарних доповіді і представлено результати наукових досліджень у двох секційних засіданнях. Наступного дня науковці і лікарі-практики продовжили роботу у тематичних секціях.

DSC_4050 DSC_4052

DSC_3858

Учасники конференції висловили подяку кафедрі анестезіології та реаніматології ТДМУ, зокрема її завідувачу професору Олександру Олійнику, за високий рівень організації цього наукового форуму.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.