Меню Закрити

У ТДМУ відбулася конференція «Актуальні питання вакцинації та комунікаційні виклики в Україні»

У конференції «Актуальні питання вакцинації та комунікаційні виклики в Україні», яка відбулася в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 6 квітня цього року, взяли участь педіатри, дитячі інфекціоністи та сімейні лікарі Тернополя й області, студенти, інтерни та викладачі ТДМУ. На конференцію також прибули представники Всесвітньої організації охорони здоров’я.

????????????????????????????????????

DSC_9782

Учасників конференції від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди привітав проректор з науково-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай, який наголосив на актуальності теми заходу. Він зазначив, діяльність Міністерства охорони здоров’я України сьогодні скерована на профілактику й вакцинацію проти поліомієліту, а також інших інфекційних захворювань, зважаючи на їх поширеність. За його словами, в структурі захворюваності дітей у віці до 14 років в Україні третє місце після патологій органів дихання та шкіри і підшкірної клітковини посідають саме інфекційні і паразитарні хвороби. Аркадій Гаврилович побажав учасникам конференції плідної праці в ім’я збереження здоров’я дітей.

DSC_9798

З вітальним словом до присутніх звернувся  директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук, який також наголосив на важливості боротьби з поліомієлітом в Україні, його профілактики і створення колективного імунітету. Він зазначив, що в Тернопільщині рівень вакцинації дітей проти поліомієліту складає 84,5%. Це позитивний результат, досягнутий  спільними зусиллями медиків області за підтримки  Міністерства охорони здоров’я, Всесвітньої організації охорони здоров’я і міжнародної організації ЮНІСЕФ.

DSC_9803

З доповіддю «Важливість профілактики поліомієліту в педіатрії» виступила завідувач кафедри педіатрії №2 ТДМУ, професор Галина Павлишин, яка акцентувала увагу на важливості вакцинації дитячого населення і дотримання календаря щеплень для формування колективного імунітету. Вона наголосила на тому, що вакциновані люди захищені від інфекцій. Якщо 95 відсотків населення вакциновано, то можна говорити про стійкий колективний імунітет. Коли ж рівень вакцинації недостатній, підвищується ризик захворюваності навіть для щеплених дітей.

????????????????????????????

DSC_9825 DSC_9827 DSC_9828

Галина Андріївна проаналізувала ситуацію щодо поліомієліту у світі і в Україні, зазначивши, що кількість випадків захворювань, спричинених вірусом поліо, знижується щороку завдяки вакцинації. За її словами, спостерігається тенденція до абсолютного припинення поширення цього захворювання. Наша країна майже 20 років мала статус «вільної від поліомієліту». Та, як відомо, минулого року було зафіксовано два випадки захворювання в Закарпатті. Відтак в Україні стартувала позапланова вакцинація населення, яка має на меті абсолютне викорінення цієї хвороби. Рекомендований ВООЗ плановий показник вакцинації становить 95%. В умовах майже цілковито вакцинованого населення неможливе розповсюдженню вірусу.

DSC_9928

Експерт ВООЗ з питань імунізації Вусала Алахвердієва представила доповідь «Глобальний і регіональний плани дій щодо вакцин на 2015-2020 рр: потреби і виклики».

DSC_9904

Про глобальну ініціативу з ліквідації поліомієліту і досягнутий наразі прогрес розповів координатор команди ВООЗ з реагування на спалах поліомієліту в Україні Деніс Кінг. Він повідомив, що ми маємо позитивну тенденцію до збільшення імунізації. Деніс Кінг нагадав, що цього місяця сертифікаційна комісія міжнародних експертів проаналізує, як саме держава відповіла на спалах поліомієліту і чи залишиться за Україною статус «країни вільної від поліомієліту». Він також зазначив, що сьогодні увага світової спільноти зосереджена на тому, щоб всі країни, які використовують тривалентну оральну поліовакцину у плановому порядку перейшли на більш ефективну бівалентну оральну полівакцину (бОПВ).

DSC_9836 DSC_9848 DSC_9849 DSC_9855 DSC_9856

Від імені ВООЗ  Деніс Кінг подякував за запрошення взяти участь у роботі конференції і можливість побувати в ТДМУ, познайомитися з викладачами і студентами. Він також висловив впевненість, що зусилля медиків з реалізації раціональної планової імунізації задля здоров’я суспільства дадуть очікуваний результат.

DSC_9738 DSC_9750

Фахівець з комунікацій Бюро ВООЗ в Україні Ольга Іжик доповіла на тему «Вакцинація: комунікаційні виклики».

Про завершальний етап ліквідації поліомієліту й перехід до бівалентної оральної  поліовакцини розповіла доцент Світлана Никитюк.

У доповіді доцента Наталі Галіяш йшлося про епіднагляд за поліомієлітом в Європейському регіоні ВООЗ.

Доцент Іванна Горішна проаналізувала особливості вакцинації в Україні.

DSC_9866 DSC_9865 DSC_9864

Актуальним питанням за результатами третього туру  вакцинації в Тернопільській області присвятили свої виступи обласний дитячий інфекціоніст Світлана Євтушенко і завідуюча відділенням організації епіддосліджень ДУ «Тернопільський ОЛЦ ДСЕСУ» Марія Павельєва.

DSC_9722 DSC_9744 DSC_9820 DSC_9837

Загалом учасники конференції наголосили на тому, що вакцинація – це питання загальнодержавного рівня, національної безпеки країни. Ліків від поліомієліту не існує. Єдине, що може завадити розповсюдженню вірусу – це вакцинація.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.