Меню Закрити

Студенти ТДМУ взяли активну участь в Дні здоров’я

Понад 40 студентів Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського взяли участь в акції «День здоров’я» з нагоди Всесвітнього Дня здоров’я, яка відбулася 7 квітня поблизу пам’ятника Івану Франку.

????????????????????????????????????

DSC_0984

Майбутні медики організували кілька тематичних станцій, на кожній з яких всі бажаючі могли пройти обстеження і отримати практичні консультації. Викладачі ТДМУ активно допомагали молоді у спілкуванні з тернополянами, ділилися своїм досвідом і всіляко сприяли у проведенні акції. Отже, цього дня жителі міста могли перевірити свій артеріальний тиск, рівень глюкози в крові, зір, отримати поради від стоматологів і навчитися правильному догляду за ротовою порожниною, а також більше дізнатися про захворювання внутрішніх органів, серцево-судинної системи, пройти майстер-клас з надання домедичної допомоги. До кожної зі станцій вишиковувалися чималі черги, але студентам вдалося кожному приділити достатньо уваги. Для багатьох тернополян справжнім відкриттям став монітор тілобудови і вони охоче дізнавалися про співвідношення м’язевої і жирової тканин в їхньому організмі.

DSC_0962 DSC_0964 DSC_0969 DSC_0978 DSC_1076 DSC_1112 DSC_1121

«Ми презентуємо нашу колективну, організовану спільно зі студентами третього і шостого курсів медичного факультету, акцію «Здорове серце України». Гуртківці упродовж року ретельно готували інформацію щодо здорового способу життя, яка стосується серцево-судинних проблем. Вони також розробили спеціальну анкету і опитували громадян на своїй сторінці у фейсбуці. Сьогодні вони продовжують опитувати перехожих. Водночас молоді люди розробили рекомендації щодо дієтичного харчування для збереження здоров’я серця. Також даємо рекомендації щодо того, як потрібно вимірювати і контролювати артеріальний тиск.  Залучили наших колег з фірми «Омрон», з якими співпрацюємо упродовж багатьох років, щоб вони надали нам для цього заходу апарати для виміру тиску і монітор тілобудови. Останній вимірює масу тіла, індекс маси тіла, тобто вираховує відразу співвідношення до норми, а також процентне співвідношення жирової і м’язевої тканин. Якщо у людини спостерігається більше жирової тканини в тілі, то надаємо рекомендації щодо нормалізації харчування», – розповіла доцент кафедри медичної реабілітації Лариса Левицька.

DSC_0953 DSC_0958 DSC_0959 DSC_0993 DSC_1003 DSC_1007 DSC_1048 DSC_1100

Потрібно зазначити, що найактивнішими учасниками були учні шкіл, які ставили багато запитань нашим студентам на всіх станціях, з захопленням опановували мистецтво накладання джутів під час кровотечі і т.д. Це підтвердила і студентка ТДМУ Богдана Перевізник, яка разом з командою своїх колег, котрі є сертифікованими інструкторами з домедичної допомоги і входять до молодіжного крила Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги, навчали тернополян правильно надавати першу допомогу. «Ми сьогодні демонструємо основні принципи серцево-легеневої реанімації, зупинки кровотеч. Маємо можливість за допомогою манекенів і відповідних пристроїв змоделювати різні ситуації, щоб в інтерактивній формі люди змогли опанувати базові навички надання допомоги. Хочу сказати, що найкраще вчаться діти, які з неабиякою цікавістю опановують кожну навичку. Сьогодні це найвдячніші наші учні», – додала Богдана Перевізник.

DSC_1388 DSC_1401 DSC_1407

DSC_0942

DSC_1441

Один з організаторів, представниця громадського об’єднання «Молодіжний центр розвитку міст» Мар’яна Гевко зазначила, що головне завдання заходу – показати людям цінність здоров’я. «Ми прагнули охопити всі галузі здоров’я і продемонструвати те, як потрібно його берегти. Ми залучили багато державних і недержавних організацій. Нам дуже допомогли студенти медичного університету, які розповіли людям про дієтичне харчування, надали багато різних консультацій. Також ми організували руханки і цікаві розваги для дітей», – сказала пані Мар’яна.

DSC_0909 DSC_0930

????????????????????????????????????

DSC_1214 DSC_1277 IMG_3860 IMG_3871

Нагадаємо, що Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно, починаючи з 1950 року. Його метою є залучення уваги людей в усьому світі до основних проблем громадської охорони здоров’я, що стоять перед міжнародним співтовариством.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Фотоальбом з акції можна переглянути тут: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.887774274678037.1073741952.482338008555001&type=3