Меню Закрити

Делегація Університету імені Грента МакЮена (м.Едмонтон, Канада) відвідала ТДМУ

До Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського 17 травня цього року з офіційним візитом прибула делегація Університету імені Грента МакЮена (Едмонтон, Канада), до складу якої увійшли  президент Університету імені Грента МакЮена, д-р Девід Аткінсон з дружиною і проектний менеджер Центру українських ресурсів та розвитку Університету імені Грента МакЮена Юрій Конкін. Два роки тому ТДМУ успішно розпочав співпрацю з цим вищим навчальним закладом Канади.

DSC_4722

Шановні гості спершу зустрілися з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою. Під час зустрічі обидві сторони обговорили перспективи міжнародної співпраці між двома університетами у напрямку реалізації спільних освітніх проектів, наукових розробок у галузі теоретичної і практичної медицини та медичної освіти. Було досягнуто домовленості про допомогу у налагодженні роботи симуляційного центру ТДМУ. Невдовзі наші викладачі матимуть можливість поїхати до канадського університету з метою переймання досвіду діяльності такого центру у них, який є одним з кращих в Канаді.

DSC_4661

Нагадаємо, що завдяки підтримці фахівців Університету імені Грента МакЮена стало можливим втілення в життя спільного проекту зі створення елективного курсу «Сестринська ініціатива – медсестри щодо полегшення психічної травми» для студентів, які здобувають спеціальність «Сестринська справа». Цей проект підтримало і Посольство Канади в Україні. Завдяки співпраці між двома університетами відтепер цей курс читатиметься не тільки в ТДМУ, а й в інших навчальних закладах, де готують медсестер. Подібний проект є дуже важливим в реаліях сьогодення нашої країни, адже внаслідок військових дій багато людей мають посттравматичний стресовий синдром.

(Детальніше про реалізацію проекту тут: https://www.tdmu.edu.ua/2016/02/24/u-tdmu-pidsumuvaly-rezultaty-realizatsiyi-ukrayinsko-kanadskogo-proektu/, https://www.tdmu.edu.ua/2016/01/21/yak-v-tdmu-provodyly-interaktyvni-navchannya/, https://www.tdmu.edu.ua/2016/01/19/u-tdmu-providni-psyhiatry-i-psyhology-vchat-vykladachiv-i-studentiv-yak-pratsyuvaty-z-patsiyentamy-z-posttravmatychnym-syndromom/, https://www.tdmu.edu.ua/2015/11/20/tdmu-vidvidav-nadzvychajnyj-i-povnovazhnyj-posol-kanady-v-ukrayini-roman-vashhuk/ )

DSC_4732 DSC_4739

DSC_4751

Після зустрічі з очільником ТДМУ Девід Аткінсон для науковців і викладачів університету прочитав лекцію «Загальне адміністрування та фандрейзінг в університетах Канади». Він детально розповів про особливості залучення коштів для здійснення наукових досліджень в Канаді.

DSC_4929 DSC_4935 DSC_4937

DSC_5038

Доктор Девід Аткінсон також поспілкувався з молоддю ТДМУ на тему «Роль студентського самоврядування в житті університету». Він зазначив, що в їхньому університеті Студентська рада є абсолютно незалежним органом студентського самоврядування і свій бюджет для реалізації соціальних проектів формує за допомогою членських внесків. Студраду обирають члени асоціації студентів Університету імені Грента МакЮена. Сьогодні актуальним для студентів цього вишу є соціальні проекти щодо підтримки біженців з Сирії, програми взаємодопомоги між студентами. В Університеті імені Грента МакЮена діє український студентський клуб. Окрім того, студентська асоціація виділяє кошти на те, щоб студенти могли в безкоштовно поснідати. Молодь активно долучається до благодійних проектів в місті. Також Девід Аткінсон зазначив, що в університеті активно розвивається студентська наука і для цього є спеціальний фонд, з якого молодь може отримати грантову підтримку для участі у наукових конференціях.

DSC_5071

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.