Меню Закрити

У ТДМУ відбулися Горбачевські читання

Щороку в Тернопільському державному медичному університеті вшановують пам’ять видатного вченого, громадського діяча і великого патріота України Івана Горбачевського. Виш з гордістю носить ім’я відомого уродженця Тернопільщини. Цього року у ТДМУ до відзначення 162 річниці з дня народження Івана Яковича приурочено низку заходів, зокрема Горбачевські читання та цикл екскурсій до музею-садиби Івана Горбачевського, що розташований у селі Зарубинці.

Знаково, що у Всеукраїнський день вишиванки понад 40 студентів стоматологічного, медичного та фармацевтичного факультетів організували читання, щоб вшанувати пам’ять видатного біохіміка. Іван Якович є прикладом для кожного з нас у тому, як до останнього подиху бути вірним сином своєї країни.

DSC_6103

Професор кафедри медичної біохімії Ярослав Гонський детально ознайомив учасників заходу з життєвим і науковим шляхом Івана Горбачевського. «Іван Якович був справжнім патріотом України. Навіть обряд поховання відбувся на українському прапорі. Він понад усе любив свою вітчизну, хоча 67 років з 87 літ свого земного буття прожив за кордоном, де здобув світову славу та визнання. Проте вчений ніколи не цурався свого походження і всіляко допомагав Україні», – розповів Ярослав Гонський.

Він також додав, що уже під час навчання в одній з гімназій Тернополя Іван Горбачевський демонстрував великі успіхи в опануванні природничих дисциплін. Іван Якович закінчив медичний факультет Віденського університету, де і розпочав свою викладацьку діяльність. Потім працював в Інституті лікарської хімії. Тут у 1882 році вперше синтезував сечову кислоту з сечовини та амінокислоти гліцину. Це було відкриття світового значення. Після такого успіху 29-річного асистента запросили на посаду професора медичного факультету Празького університету. Через три роки вчений опублікував працю про синтез креатиніну, а згодом відкрив фермент ксантиноксидазу.

DSC_6107

Під час заходу студентка другого курсу медичного факультету Марія Чумадевська продекламувала авторського вірша, який присвятила Івану Горбачевському.

DSC_6138 DSC_6128 DSC_6132

Студенти Назарій Совірко, Віра Сенгурин та Олена Мельник розповіли про життєвий шлях відомого вченого. Вони наголосили на тому, що праці Івана Яковича мали величезне значення для вивчення механізмів виникнення та лікування такої хвороби, як подагра. Він також плідно працював у галузі епідеміології, гігієни, загальної хімії, судової медицини, токсикології. Іван Горбачевський написав майже п’ятдесят наукових праць, значна частина яких не втратила свого наукового значення і сьогодні. Вони були видані чеською мовою, а підручник з органічної хімії – українською.

DSC_6120

Іванові Горбачевському судилося стати першим міністром охорони здоров’я в Європі. Таке відомство було спершу створено в Австро-Угорській імперії, а згодом – у Німеччині, Франції, Англії. Відомо, що у справі заснування подібного міністерства за досвідом до Івана Яковича приїжджав і представник Української Народної Республіки. Міністр-українець радо поділився планами організації урядового підрозділу. Щоправда, лише рік Іван Горбачевський мав міністерський портфель. Досліджуючи стан справ у відомстві, він виявив у Східній Галичині епідемії, нестачу лікарень, медикаментів… Результати своїх досліджень і програм ліквідації наслідків війни австрійців з росіянами урядовець оприлюднив у парламенті. Він наштовхнувся на нерозуміння цих проблем з боку польських представників, тож подав у відставку. Варто зазначити, що Іван Якович був довічним членом палати австрійського парламенту.

DSC_6155

Іван Горбачевський залишив урядове крісло, але не науку. 1921 року стає професором кафедри хімії щойно створеного у Відні Українського вільного університету, а через два роки – ректором такого ж закладу в Празі. Викладав він одночасно хімію і в Українській господарській академії в Падебрадах.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.