Меню Закрити

Науковці ТДМУ провели навчальний семінар на тему «Менінгококова інфекція та її профілактика»

З ініціативи управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації та ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України» на базі КУТОР «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» відбувся навчальний семінар на тему «Менінгококова інфекція та її профілактика». Метою даного семінару було загострити увагу лікарів-педіатрів, загальної практики-сімейної медицини, лікарів з медицини невідкладних станів на діагностичних критеріях та правильній тактиці надання медичної допомоги при цьому захворюванні. Мотивом до позачергового зібрання було збільшення кількості випадків захворюваності на менінгококову інфекцію серед дітей, на даний час на стаціонарному лікуванні в ТМДКЛ знаходиться 18 хворих.

Про стан захворюваності серед дитячого населення на менінгококову інфекцію та аналіз проблем при наданні допомоги дітям області доповіла заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лідія Чайковська.

IMG_4726

Професор Наталія Банадига (завідувач кафедри педіатрії ННІПО) прочитала лекцію «Підходи до діагностики і диференціальної діагностики менінгококової інфекції та невідкладна допомога на до госпітальному етапі», в якій висвітлила питання епідеміології, поширеності, захворюваності, смертності від менінгококової інфекції. Вона звернула увагу на погрішності при встановленні діагнозу та особливості диференційної діагностики цієї патології. Згідно з діючими нормативно-правовими документами, висвітлено необхідний обсяг обов’язкових лікувальних заходів, транспортний протокол на догоспітальному етапі. Лекція викликала неабияку зацікавленість з боку лікарів і спонукала до жвавої дискусії.

IMG_4727

Наступну доповідь представила завідувач інфекційного відділення ТМДКЛ Ольга Дивоняк. Вона присвятила її питанням профілактики та роботі у вогнищі менінгококової інфекції. Упродовж 2016 року на стаціонарному лікування вже побувало 28 хворих. Як правило, це хворі з різних куточків Тернопільської області та міста Тернопіль, які відвідують дошкільні дитячі заклади, контактують з дорослими та дітьми в сім’ях. Відповідно спостереження за контактними надзвичайно відрізняється.

IMG_4730

Семінар продовжив завідувач ВАІТ ТМДКЛ, дитячий анестезіолог Ігор Чорнота з доповіддю на тему «Надання невідкладної медичної допомоги дітям з менінгококовою інфекцією, менінгококцемією на госпітальному етапі». Він наголосив на проблематиці пізньої госпіталізації та неправильному транспортуванні хворого до лікувальної установи. Звернув увагу на медикаментозне забезпечення та правильне введення препаратів.

Лікар відділення організації епіддослідженнь ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» виступила з коротким повідомленням про «Вимоги до епідспостереження за контактними та бактеріоносіями», зупинившись на методах виявлення контактних осіб та виявлення бактеріоносіїв у лікувальних закладах.

На завершення семінару виступила головний спеціаліст-педіатр управління охорони здоров’я облдержадміністрації Майя Голяк з доповіддю «Організація надання медичної допомоги дітям».

Інформацію надала кафедра педіатрії ННІПО.