Меню Закрити

Студенти ТДМУ проходять виробничу практику в «Карітасі»

Студенти п’ятого курсу медичного факультету Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського 4 липня розпочали виробничу практику в благодійній організації «Карітас», де здійснюють медичні огляди та надають консультації людям з соціально незахищених верств населення. Щодня з 12.00 до 14.00 майбутні лікарі намагаються якомога більше уваги приділити своїм пацієнтам. Потрібно сказати, що охочих попрактикуватися в «Карітасі» було чимало, тому в майбутньому ТДМУ продовжить подібну співпрацю.

DSC_0880

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Інга Кубей зазначила, що студенти-медики завдяки цьому досвіду стануть більш чуйними до своїх пацієнтів. «Звичайно, лікар повинен бути високо професійним, але ще однією важливою складовою в його діяльності є людяність і співчуття у ставленні до хворих. Ми прагнули, аби  молодь мала контакт з людьми, яким потрібно надати первинну допомогу, а часом більше і психологічну. І це великий крок для зростання майбутніх лікарів в плані гуманності. Тут студенти оволодівають практичними навичками, а також повинні розраховувати тільки на власні сили, адже працюють самостійно», – додала Інга Кубей.

DSC_0874

Під час огляду пацієнтів молоді люди можуть побачити зміни в здоров’ї людини, оцінити стан шкіри і слизової, скерувати на консультацію до вузькоспеціалізованого фахівця. Усі відмінно справляються з поставленими завданнями.

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тамара Воронцова наголосила, що попередньо студенти отримують всі необхідні консультації щодо надання медичної допомоги у подібних закладах. «Ми під час інструктажу звертаємо увагу на те, що професія лікаря передбачає роботу з різними категоріями населення, тому потрібно бути готовими до всього. Ми плануємо продовжувати цю практику і під час навчального процесу. Приємно, що керівництво «Карітасу» і ТДМУ сприяють такій співпраці», – зазначила Тамара Олександрівна.

DSC_0843

DSC_0833 DSC_0849

Студентка Катерина Бунт зізналася, що самостійно обрала місце проходження практики в «Карітасі». За її словами, тут вона має можливість обстежити і поспілкуватися з людьми з соціально незахищених категорій населення. «Ми розуміємо, що під час лікарської діяльності нам доведеться працювати з різними категоріями пацієнтів, тому краще бути готовими до всього ще зі студентських років», – поділилася враженнями дівчина.

DSC_0866

DSC_0858 DSC_0868

Її колега Володимир Гуцул зазначив, що умови відрізняються від тих, які є в лікарні, а пацієнти потребують особливого підходу і розуміння. Проте майбутньому лікарю в «Карітасі» цікаво.

Ще двоє п’ятикурсників є у когорті добровольців-практикантів. Це Віталій Ліберний та Максим Ващенко. Останній додав, що здебільшого в «Карітас» люди приходять поговорити і отримати психологічну підтримку, що також є важливим для них, адже часто це самотні особистості, для яких спілкування є необхідним.

DSC_0846

Ми бажаємо нашим студентам бути ж настільки позитивно налаштованими до кінця практики

Прес-служба тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.