Меню Закрити

ТДМУ підписав угоду з польською компанією «MedlineSp. Z.O.O.» щодо створення симуляційного центру

Упродовж останніх років Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського став своєрідним центром з навчання домедичної допомоги, тактичної медицини для цивільного населення, військовослужбовців, міліції та патрульної поліції, а також волонтерів-медиків. За відгуками бійців, поліцейських і волонтерів здобуті знання і навички допомогли їм врятувати не одне життя, вчасно надавши першу допомогу. Окрім того, ТДМУ постійно вдосконалює умови для навчання студентів і здобуття ними практичного досвіду у лікарській діяльності. Саме з цією метою сьогодні в університеті триває робота над створенням потужного симуляційного центру, який би виконував не тільки освітні функції, а й став базою для вишколу представників правоохоронних органів, силових структур, волонтерського корпусу і т.д.

DSC_1188 DSC_1213

Водночас польська компанія «MedlineSp. Z.O.O.» виявила бажання зробити свій внесок у розвиток такого центру в нашому місті, адже також вбачає у ньому потребу не тільки для навчання студентів, а й військових та поліцейських. Окрім того, у своїй діяльності вищезгадана компанія керується ще й соціальною складовою, яка передбачає створення умов для збереження людського життя і здоров’я.

DSC_1255

Представники компанії «MedlineSp. Z.O.O.» Стефан Кущак і Володимир Грицина 12 липня прибули з офіційним візитом до Тернополя і зустрілися з головою Тернопільської облдержадміністрації Степаном Барною, керівниками профільних підрозділів ОДА, ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою, начальником управління патрульної поліції у Тернополі Володимиром Струком з метою обговорення подальшої співпраці. В результаті зустрічі очільник Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського та директор регіону Східної Європи компанії «Medline Sp. Z.O.O.» підписали угоду про співробітництво. У документі передбачено створення і допомога у розвитку симуляційного центру на базі Тернопільського медуніверситету.

DSC_1267

«Тернопіль нами обраний невипадково, адже я є випускником медичного університету і мої батьки за походженням українці. Добре знаю це місто і людей, тому вирішив допомогти у створенні центру саме тут. У Польщі симуляційні центри є обов’язковою складовою всіх навчальних медичних закладів, тому ми з задоволенням долучимося до створення такого центру в Тернопільському медичному університеті. Ми написали три  великих гранти в рамках програм Європейського Союзу. Якщо нам вдасться ще цього року отримати їх, то ми відразу приступимо до роботи і придбаємо певні симулятори. Інша частина нашої громадської роботи – навчання поліцейських і військових. Цього року на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» медичного університету ми долучилися до проведення навчань Національної гвардії, де окремий курс прочитав наш експерт. Ми хочемо, аби люди не гинули, бо від цього потерпають всі – держава, сім’я, суспільство. Оскільки я не вмію воювати, то хочу допомогти тим, чим можу і вмію», – зазначив директор регіону Східної Європи компанії «Medline Sp. Z.O.O» Стефан Кущак.

DSC_1222

Очільник ТДМУ Михайло Корда подякував польській стороні за ініціативу у створенні симуляційного центру. Він наголосив, що заснування і розвиток такого навчального центру є вкрай важливими для Тернопільського регіону і України загалом.

«Це одне з наших пріоритетних завдань. Виконуючи свої безпосередні обов’язки, я мав нагоду відвідати подібні центри в Канаді, США, Європі. Кожен вищий навчальний медичний заклад там має симуляційні центри. Це на часі, адже вони сприяють покращенню якості навчання і викладання, засвоєння практичних навичок в студентів. Ми передбачаємо, що наш центр слугуватиме базою для навчання і вишколу представників поліції та інших правоохоронних органів, а також військових. Ми вже виграли грант з Тулузьким університетом в рамках програми «Еразмус плюс» і невдовзі наші викладачі поїдуть  на тренінги, де будуть освоювати знання і навички», – зазначив Михайло Корда.

У одному з корпусів ТДМУ, який розташований на вулиці Чехова, вже зроблено ремонт і майструють необхідні меблі. Потрібно сказати, що там вже встановлено функціональні лікарняні ліжка, розгорнуто операційний та перев’язувальний пункти. Симуляційний центр наповнюється манекенами, віртуальними комп’ютерними програмами, модерними засобами для тренування студентів.

DSC_1291

«Домедична допомога і навчання домедичної допомоги у Тернополі є дуже важливим. Патрульні – це люди, які першими прибувають на будь-яку подію і вони повинні вміти і знати, як це робити. У нас вже є випадки, коли патрульним вдалося врятувати людські життя. Вдячний університету і польській фірмі за таку ініціативу», – зазначив начальник управління патрульної поліції у Тернополі Володимир Струк.

DSC_1342

Кожен поліцейський може опинитися в ситуації, коли йому доведеться рятувати життя людині. У Тернополі представники польської компанії продемонстрували, з яким медичним набором виїжджають на виклики їхні правоохоронці. Регіональний менеджер у Східній Європі «Medline Sp. Z.O.O.» Володимир Грицина детально показав вміст сумки, яка є в кожному екіпажі машини поліції в Польщі.

«Ми б хотіли перейняти цей досвід і впровадити його в Україні. Починати будемо з Тернополя, щоб тут патрульні і співробітники Національної поліції відповідали європейським стандартам», – пояснив Володимир Грицина.

Сумка оснащена комірцем, який одягають потерпілому під час ураження шиї та хребта, голкою для пневмотораксу, приладом для розбивання скла та розрізання паска безпеки, засобами для різних видів перев’язок, дезінфекції, різноманітними шинами, дихальною маскою, засобами від опіків, кровоспинними засобами та іншим.

DSC_1189

Завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима зауважив, що, на жаль, в сучасних умовах в Україні рівень безпеки знижується, тому вміння надати першу допомогу будуть постійно актуальними.

«Виїзди бригад швидкої допомоги на виклики з випадками вогнепальних поранень почастішають, тому уже стоїть питання про створення стандарту надання тактичної екстреної допомоги. Ми повинні реально дивитися на ситуацію в країні і усвідомлювати ці всі речі. Окрім того, ми маємо унікальне місце – навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина», де можна проводити відповідні навчання і вишколи. Там діє центр підготовки офіцерів запасу медичної служби. У центрі створені всі умови для навчання та відпрацювання практичних навичок. тому ті, хто бажає навчатися в польових умовах, можуть здобути тут відповідні знання та практичний досвід», – додав Арсен Гудима.

Зазначимо, що Стефан Кущак закінчив ТДМУ у 2009 році і є одним з перших випускників стоматологічного факультету. У той час на факультеті навчалося лише троє студентів з Польщі. Родина нашого випускника була переселена до Польщі під час операції «Вісла», проте Стефан Кущак пишається своїм українським походженням, передає українські традиції своїм нащадкам.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.