Меню Закрити

У ТДМУ відбулася урочиста посвята в студенти

Урочисте засідання вченої ради Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського 31 серпня було приурочене матрикуляції студентів медичного, стоматологічного, фармацевтичного факультетів і факультету іноземних студентів, а також навчально-наукового інституту медсестринства. Підтримати майбутніх медиків прийшли батьки, друзі і знайомі. Представники духовенства, міський голова Сергій Надал, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук і начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук побажали першокурсникам усіх благ і успішного навчання.

DSC_7430

DSC_7423

DSC_7500

Посвята в студенти ТДМУ розпочалася зі спільної молитви та благословення всечесних отців.

DSC_7470

«Сьогодні ви не просто стаєте на професійний шлях, а обираєте почесне покликання служити людям. Щодня ваша праця буде пов’язана з порятунком здоров’я і життя наших громадян. І особливо в цій справі буде вам потрібне Боже благословення, бо не все залежить від високої професійності лікаря чи інших фахівців. Підкріплені молитвою і благодаттю Господа руки лікаря можуть творити дива. Нехай цей день стане для вас пам’ятним, оскільки ви дійсно берете на себе важливий обов’язок. Хай ваші подальші життя і праця будуть сумлінним служінням людям, а милосердний Господь обдарує вас своїми щедротами, вбереже від усілякого зла і зробить ваш шлях успішним», – звернувся до першокурсників Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький УПЦ КП Нестор.

У вітальному слові від Архієпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василя Семенюка, яке передав випускникам єпископ Теодор, мова йшла про те, що професія лікаря у всі часи була почесною і шанованою.

DSC_7540

«Сьогодні у вас особлива подія – ви зробили перший крок у доросле життя. Ви влилися до когорти студентів, які навчаються в Тернопільському державному медичному університеті – одному з кращих медичних вишів України. Ми про це говоримо з впевненістю і гордістю, адже цього року наш вищий навчальний заклад в черговий раз посів перше місце серед медичних вишів України у загальнонаціональному галузевому рейтингу Міністерства охорони здоров’я. Місяць тому за рейтинговими показниками Міжнародного освітнього порталу «4 International Colleges & Universities» університет отримав 13 позицію серед 148 вишів України, а медичних – перше.

DSC_7395

Відразу хочу попередити – буде нелегко. Перед вами тяжка і водночас захоплююча та цікава дорога. В будь-якій країні світу студенти-медики вчаться набагато більше і тяжче порівняно зі студентами інших спеціальностей. Здоров’я людини – це така категорія, яку не можна виміряти матеріальними цінностями, це благо і щастя кожної людини. Саме тому професії лікаря, стоматолога, фармацевта, медичної сестри, фізичного реабілітолога завжди будуть одними з найпотрібніших і найшановніших.

DSC_7389

Ви будете лікувати людей, але для цього вам необхідні глибокі знання, які ви отримаєте в нашому університеті. В нас створені для цього всі умови. Вже з першого дня вашого навчання ви будете отримувати знання і практичний досвід, які будуть потрібні у лікарській діяльності. Велику увагу ми приділяємо освоєнню практичних навичок. Багато наших викладачів стажувалися за кордоном. Концепція розвитку нашого університету увібрала в себе кращий досвід передових європейських і американських університетів. Тут навчається понад півтори тисячі іноземних студентів. З багатьма з них ви познайомитеся і подружитеся. Це значно розширить ваш досвід, кругозір і світогляд», – зазначив у своєму зверненні ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

Він також наголосив на тому, що в університеті на студентів чекає не тільки інтенсивне навчання, а й надзвичайно цікаве, насичене і активне студентське життя. ТДМУ є учасником багатьох програм академічних обмінів, тому за умови успішного навчання і відмінного знання іноземної мови молоді люди будуть мати можливість навчатися протягом семестру чи двох в університетах Європи, проходити виробничу практику на клінічних базах за кордоном. Велика увага приділяється і науковій діяльності студентів, тому ректор порадив першокурсникам з перших днів навчання визначитися зі спеціалізацією і починати свою дослідницьку діяльність в тому чи іншому науковому гуртку, які діють при кафедрах.

DSC_7568

«А чого варті наші Міжнародні літні школи, для участі в яких приїжджають кращі студенти-медики України та університетів Європи, США, Канади. У нас діє багато мистецьких та спортивних гуртків і секцій. Ми підтримуємо кожну талановиту молоду людину і даємо їй можливість самореалізуватися.

Перед вами відкриті всі двері. Ви – талановиті, молоді, розумні, перспективні. Ви потрібні цій країні і цій нації. Переконаний, ви станете новою генерацією вітчизняних фахівців, національно свідомими, високоосвіченими і висококультурними. Саме від вас і вашого сумлінного навчання та постійного вдосконалення практичних навичок буде залежати здоров’я українського народу, майбутнє медицини, якість надання медичних послуг. Ми, ваші наставники і вчителі, зробимо все для того, щоб ви стали висококваліфікованими фахівцями.

Важливо, щоб ви завжди пам’ятали – ви обрали найкращу у світі і найбільш благородну професію. Ви повинні мати світлу голову, чуйне серце і вмілі руки. Будьте впертими, працюйте і вчіться наполегливо, використовуйте кожну хвилину для самовдосконалення, конкуруйте – і ви обов’язково досягнете успіху в житті і професійній кар’єрі. Нехай благословить вас Господь! Усіх вам благ!», – побажав ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

DSC_7310

До навчання цього року приступило вже понад сто студентів першого курсу з інших країн. Михайло Михайлович звернувся до них англійською мовою. У промові ректор наголосив на важливості відразу з першого дня вчитися добре, реалізовуватися повноцінно як особистість.

DSC_7620

Під час привітання першокурсників міський голова Сергій Надал зауважив, що сьогодні для кожного присутнього в залі особливе свято, яке наповнене мріями, планами і хвилюваннями. Він також наголосив на тому, що Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського своєю діяльністю сприяє розвитку міста, покращання його добробуту і забезпечує професійними медичними кадрами.

DSC_7652

«Бажаю вам завжди бути успішними і наполегливими. Максимально черпати всі знання, які вам будуть давати викладачі. Якщо будете успішними ви, то успішними будуть місто і країна. Закликаю вас бути активними учасниками громадського життя Тернополя, адже завдяки цьому відбувається багато позитивних змін в місті. Я очікую на ваші пропозиції, щоб зробити наше місто ще комфортнішим. Вітаю також батьків, адже це і велике свято для них. Ви сьогодні з гордістю можете сказати, що ваші діти стали студентами. Вони захочуть бути більш самостійними і дорослішими, не стримуйте їх у цьому. Дайте їм можливість самореалізуватися і підтримайте у важку хвилину, коли вони цього найбільше потребуватимуть.

Шановний ректоре і викладачі, це також свято і для вас, адже та велика кількість студентів, яка обрала ваш університет, ще раз підтверджує високий рівень вузу. Бажаю всім успішного навчального року. Наснаги, наполегливості і Божих ласк!», – зазначив Сергій Надал.

DSC_7630

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук побажав всім студентам пишатися тим, що вони здобуватимуть освіту в ТДМУ. Він наголосив на важливості професії і великій відповідальності.

DSC_7655

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук передав слова вітання голови ОДА Степана Барни. У своїй промові зазначив, що пишається тим, що є випускником ТДМУ. «У залі присутні мої вчителі, однокурсники, яких радий бачити. З впевненістю скажу, що ви, дорогі першокурсники, зробили правильний вибір, адже тут вам допоможуть стати висококваліфікованими фахівцями. Приємно вітати вас з цією подією. Ви повинні розуміти, що саме від вас залежатиме національна безпека України, бо ви будете планувати майбутнє медицини», – сказав Володимир Богайчук.

Побажання від деканів ТДМУ

Щоденне студентське життя тісно пов’язане зі спілкуванням з деканами та викладачами факультетів. Саме 31 серпня першокурсники отримали можливість ближче познайомитися з тими, до кого вони звертатимуться щодня за допомогою, порадою, мудрим словом і підтримкою.

DSC_7674

«Бажаю вам мирного неба, затишку в родинах, здоров’я і успіхів, а також Божого благословення. В щасливу путь, дорогі першокурсники!», – побажала декан медичного факультету, доцент Галина Крицька.

DSC_7694

Декан фармацевтичного факультету, доцент Дмитро Коробко нагадав слова відомого давнього китайського мислителя Конфуція, який сказав: «Вчіться, а коли прийде час, використовуйте засвоєне у роботі». Дмитро Борисович зазначив, що присутні в залі першокурсники тільки на початку шляху навчання. «Час мине швидко – і все це справдиться. Чим більше вкладете зараз у своє майбутнє, тим з більшою користю для вас воно повернеться. Не забувайте, вашої допомоги будуть потребувати люди. Ваші знання, навички і людяність дадуть змогу народу України бути впевненими у завтрашньому дні. Пам’ятайте, що принесення користі людям – наше головне завдання», – додав декан фармацевтичного факультету.

DSC_7704

Декан стоматологічного факультету, доцент Світлана Бойцанюк висловила впевненість в тому, що майже всі присутні першокурсники зможуть оволодіти тонкощами обраного фаху і стати професіоналами своєї справи. «Наш університет сприятиме у вашому становленні. Бажаю, щоб підґрунтям щасливого життя і мирного благополуччя було міцне здоров’я, щоб ви були наполегливими і оптимістичними», – наголосила Світлана Іванівна.

DSC_7726

Декан факультету іноземних студентів, професор Петро Сельський англійською мовою звернувся до іноземних студентів. Він зазначив, що в Тернополі і ТДМУ кожен з них знайде нових друзів і досвідчених наставників, що він вірить в їхній успіх і безхмарне майбутнє.

DSC_7745

«Ми з радістю приймаємо вас у свою велику дружню студентську спільноту нашої Альма матері. Ви обрали відповідальну професію, тому кожен ваш день навчання є особливо цінним. Сьогодні медичні сестри, які вміють виконувати складні маніпуляції, є затребуваними на ринку праці, тому потрібно максимально використовувати кожну хвилину свого студентського життя для саморозвитку і професійного становлення. Пам’ятайте, що удача любить наполегливих, а успіх – активних», – звернулася директор навчально-наукового інституту медсестринства, доцент Світлана Ястремська.

DSC_7753

DSC_7780 DSC_7776 DSC_7761

Після вітальних виступів і щирих побажань студенти прийняли присягу, слова якої зачитав доцент Григорій Загричук.

DSC_7800 DSC_7809 DSC_7810 DSC_7812 DSC_7819 DSC_7820 DSC_7822 DSC_7824 DSC_7826 DSC_7827 DSC_7829 DSC_7832 DSC_7835 DSC_7836 DSC_7838 DSC_7840 DSC_7843 DSC_7844 DSC_7849 DSC_7851 DSC_7856 DSC_7858 DSC_7865 DSC_7867 DSC_7869 DSC_7872 DSC_7873 DSC_7876 DSC_7880 DSC_7884 DSC_7887

Матрикули студентам, які отримали найвищі бали рейтингу зовнішнього незалежного оцінювання, вручив ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

DSC_7898

Завершилося урочисте засідання вченої ради Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського виконанням пісні «Врятуй людину» (слова Наталії Волотовської, музика Романа Рудого)  студенткою медичного факультету Ксенією Олійник.

DSC_7359 DSC_7961 DSC_7970 DSC_7997 DSC_8034 DSC_8087 DSC_8121 DSC_8151 DSC_8184

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.