Меню Закрити

У ТДМУ відбулася ІХ науково-практична конференція «Актуальні питання патології за умов дії надзвичайних факторів на організм»

29–30 вересня 2016 року на базі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася ІХ науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання патології за умов дії надзвичайних факторів на організм», на адресу оргкомітету якої надійшло 79 наукових праць від представників 22 навчальних та науково-дослідних установ України, Польщі та Словаччини.

З вітальним словом від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди виступив проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

9-_vidkr1

До складу президії увійшли професор Юрій Бондаренко, професор Іван Кліщ, доцент Марія Марущак, професор Валерій Черно, доцент Ганна Сатурська.

9-_vidkr2

Секційні засідання розпочав голова оргкомітету – завідувач кафедри патологічної фізіології, професор Юрій Бондаренко.

Доповідачі висвітлювали проблемні питання, які стосуються  патології за умов дії надзвичайних факторів та ділились результатами своєї роботи за допомогою презентацій.

9-1-d-ol

Про актуальні питання антибіотикотерапії при сепсисі доповів професор Олександр Олійник.

9-1-p-se 9-5-p-mar 9-8-p-sat

Між учасниками конференції відбулася активна  та плідна дискусія. Жваве обговорення патогенезу модельованих патологій свідчили про актуальність та високу цінність отриманих результатів в ході експериментальних досліджень.

9-2-d-kul

Актуальні питання про надання медичної допомоги на сучасному рівні в зоні АТО висвітлив доцент Ігор Кулянда.

Патофізіологам було запропоновано для детального вивчення в умовах експерименту кілька напрямків з досвіду військових медиків. Проблема розвитку поліорганної недостатності та інфекційних ускладнень при вогнепальних пораненнях викликало активну дискусію серед учасників конференції.

9-3-p-dzy 9-2-p-yur 9-2-p-cha 9-7-p-che

Упродовж конференції було заслухано багато цікавих доповідей.

9-3-d-tel

 Про особливості клініко-морфологічних проявів гострої ішемії кінцівок доповів Телев’як А.Т.

9-4-d-mar

Про застосування карагенану в умовах експерименту доповіла доцент Марія Марущак.

9-5-d-cvj

З доповіддю про особливості прооксидантно-антиоксидантного статусу тканин шлунка білих щурів при моделюванні гіпермелатонінемії в короткотривалому та довготривалому експерименті виступила викладач кафедри хімії та біохімії Миколаївського національного університету імені В.Сухомлинського Ольга Цвях.

9-6-d-lar

Доповідь викладача кафедри хімії та біохімії Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського Олени Ларичевої «Окислювальний метаболізм у легенях щурів з каррагінановим плевритом в умовах хронічної світлової експозиції» викликала жваву дискусію серед учасників конференції.

9-7-d-den

Про вплив тривалого хронічного стресу на перебіг процесів перекисного окислення ліпідів у щурів-самиць доповіла професор Ольга Денефіль.

9-8-d-iva

Про динаміку змін біохімічних параметрів крові, показників імунологічної реактивності та стану прооксидантно-антиоксидантної системи при стрептозотоциновому діабеті під впливом мелатоніну доповіла Яна Іванків.

9-9-d-sat

Про особливості змін холінергічної регуляції серця щурів із різною стійкістю до гіпоксії при моделюванні дифузного ішемічно- некротичного кардіосклерозу доповіла доцент Ганна Сатурська.

9-10-d-che

У обговоренні доповідей взяв участь професор Валерій Черно.

 9-2016big

Інформацію подала кафедра патологічної фізіології.