Меню Закрити

Науковці ТДМУ розпочали співпрацю з чеськими колегами

Викладач кафедри первинної профілактики Університету Південної Богемії (Республіка Чехія), доктор медичних наук Маркета Кастнерова 27 жовтня цього року перебувала з робочим візитом в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського. У рамках зустрічі була укладена угода про співпрацю між двома вишами. Пані Маркета є науковцем в галузі медицини. Вона також вивчає вплив факторів навколишнього середовища на здоров’я людини.

med_2148

«Упродовж тривалого часу була знайома з львівським дослідником і науковцем Анатолієм Васильчуком, який є фахівцем в галузі нетрадиційної медицини. В Чехії цей напрям погано розвинений, але є дуже цікавим для нас. На мою думку, напрямки нетрадиційної медицини варто більше розвивати. Я спілкувалася з паном Анатолієм і він порадив розвивати співпрацю між Україною і Чехією загалом. Професор Васильчук порекомендував мені звернутися до професора ТДМУ Лілії Бабінець, аби розширити коло українських науковців і практиків», – розповіла Маркета Кастнерова.

med_2162

У рамках співробітництва науковців ТДМУ запрошуватимуть на конференції до Університету Південної Богемії, а чеських колег – до Тернополя. Буде також реалізовано програму академічних обмінів для викладачів і студентів.

med_2132

«Первинна і вторинна профілактики захворювань є одним з напрямків роботи нашої кафедри. Первинна профілактика полягає у попередженні виникнення захворювання та боротьбі з факторами ризику. Вторинна профілактика передбачає боротьбу з прогресуванням захворювання, яке виникло. З чеськими колегами маємо спільний науковий і практичний інтерес, адже ми у своїй діяльності, окрім базової терапії, застосовуємо ад’ювантні методи (рефлексотерапія, нутриціологія, остеопатія, фітотерапія, герудотерапія і т.д.), які є дієвими. Перевага української медицини в тому, що у нас ці всі методи є науково обґрунтованими, а спеціальності офіційно визнаними на рівні Міністерства охорони здоров’я. В Чехії інша ситуація і лікарі  використовують вищезгадані методики більше у приватній практиці. Водночас у світі всі ці напрямки сьогодні зазнають своєрідного Ренесансу. До речі, в Німеччині кожен сімейний лікар має додаткову ліцензію на використання методів лікування нетрадиційної медицини. Нам ця співпраця цікава і важлива, адже основним є те, як кожна людина ставиться до свого здоров’я, який спосіб життя вона веде. У рамках домовленостей відкривається багато перспектив для науковців інших кафедр нашого університету, зокрема гігієни, нормальної і патологічної фізіології, реабілітації. Під час зустрічі також йшла мова і про залучення фахівців і студентів науково-навчального інституту медсестринства», – зазначила завідувач кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини, професор Лілія Бабінець.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.