Меню Закрити

Студенти ТДМУ вшанували пам’ять героїв у Лопушному

Мальовниче Лопушне Лановецького району – село з давньою  історією.  Відомо, що в 1512 році тут відбулася грандіозна битва – шеститисячне русько-польсько-литовське військо князя Костянтина Острозького розгромило 25-тисячну орду кримського хана. Після бою князь наказав насипати на видному місці могилу, щоб поховати полеглих воїнів. На місці захоронення у 1992 році спорудили пам’ятний знак з написом: «Вічна слава героям, які віддали своє життя за вільну Україну 28 квітня 1512 року».

med_8906 med_8918 med_8923 med_8927 med_8966 med_9004

У суботу 12 листопада в Лопушному побували члени науково-краєзнавчої студії «Терполяни» кафедри філософії та суспільних дисциплін ТДМУ, щоб  вшанувати  героїчну сторінку національної історії. Українські і польські студенти поклали квіти до пам’ятного знака, встановленого на могилі полеглих в бою українців і поляків.

Віддавши шану і помолившись біля могили,  “Терполяни” побували в місцевій церкві Воскресіння Христового. Зведений у 1850 році храм є пам’яткою архітектури місцевого значення і духовним осередком села. А його освітнім центром є школа, яка  цього дня відзначала своє 95-річчя.

med_9021 med_9057 med_9067 med_9110

Разом з представниками обласної громадської організації «Тернопільщина європейська»  «Терполяни» привітали  вчителів та учнів зі святом. Гостями Лопушненської  ЗОШ І-ІІ ступеня в день її народження були також голова Лановецької районної ради Руслана Кушнір, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Батожний,  начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Оксана Ходанович, голова районної організації профспілки працівників освіти Богдана Вознюк. В урочистостях взяли участь випускники різних років та ветерани педагогічної праці, вчителі і батьки нинішніх школярів.

med_9193

«Лопушне славиться не лише талановитими, обдарованими людьми. Село має і героїчне минуле. 1512 року наші пращури разом з поляками і литовцями під проводом князя Костянтина Острозького розгромили татарське військо. Ми приїхали вклонитися величі і мужності видатних земляків», – звернувся до присутніх керівник науково-краєзнавчої студії «Терполяни»,  доцент кафедри філософії та суспільних наук ТДМУ Леонід Кравчук.

med_9250

З нагоди 95-річчя школи Леонід Васильович подарував учням спортивний інвентар: футбольні і волейбольні м’ячі, скакалки, бадмінтон. Вони також отримали книги для шкільної бібліотеки – «Кобзар», «Філософія», «Нариси з історії української духовності» та «Особливості педагогічної діяльності». Координатор науково-краєзнавчої студії «Терполяни», доцент кафедри філософії ТДМУ Тарас Кадобний від імені деканату іноземних студентів вручив ігрові кубики, що розвивають логічне мислення у дітей.

med_9192  med_9256

Наші представники внесли яскраву музичну ноту у програму свята, зокрема студент  медичного факультету Мікош Хуберт виконав неаполітанську пісню «O sole mio», Лілія Іськів заспівала пісню «Полюбила чорнобрива», акомпануючи собі на бандурі, а студентка  Віта Васильчук – пісню «У тернопільськім саду».

med_9279 med_9281

За активну науково-краєзнавчу та громадську діяльність студенти ІІ курсу медичного факультету ТДМУ Хуберт Мікоша (Польща) та Сара Абдуелкоуссіна (Марокко) були відзначили грамотами ректора нашого університету, професора Михайла Корди. Почесну грамоту за активну національно-патріотичну роботу зі збереження історичних культрних цінностей краю вручено також відомому краєзнавцю, члену Спілки журналістів України, засновнику обласної громадської організації  «Тернопільщина європейська» Григорію Басюку та багаторічному сільському голові Лопушного Надії Гончарук.

med_9233 med_9322 med_9329 med_9337

Ювілей школи – пам’ятна подія, адже дорога у світ починається зі шкільного порогу. І яка б ця дорога не була – довга, коротка, пряма чи звивиста – пам’ять про вчителів завжди з нами. Це вогник, що горить в серці кожного, зазначала сільський голова Лопушного Надія Гончарук. А директор Лопушненської ЗОШ 1-2 ступенів Тетяна Сапіжук тепло подякувала гостям за участь у святі.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.