Меню Закрити

Викладачі і студенти ТДМУ підтримали обдарованих дітей Тернопільщини

Перший обласний форум обдарованих дітей Тернопільщини «Духом натхненні» був організований нещодавно науково-краєзнавчою студією Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського «Терполяни». Учасниками заходу стали учні різних шкіл, які зібралися в одній з аудиторій навчального корпусу на вулиці Чехова, щоб продемонструвати власну майстерність, поспілкуватися з іншими обдарованими дівчатками і хлопчиками, а також талановитими студентами ТДМУ, почути слова підтримки та заохочення. На гостей цього дня очікувала цікава концертна програма і запашний чай з солодощами.

img_3453 img_3455 img_3458

«Сьогодні ми зібралися разом, щоб привітати юні таланти, – сказав, відкриваючи форум, керівник науково-краєзнавчої студії «Терполяни», доцент кафедри філософії та суспільних наук ТДМУ Леонід Кравчук. – Україна для кожного з нас починається з рідної домівки, школи, першої вчительки і дуже важливо, щоб дорослі підтримували дитячі таланти і сприяли їх розквіту. Гарно навчене, виховане і сформоване молоде покоління – найбільший скарб батьків, суспільства і держави».

З вітальним словом до присутніх також звернулися доцент кафедри філософії  та суспільних наук ТДМУ Тарас Кадобний та ведуча форуму,  студентка другого курсу медичного факультету Оксана Грам’як.

Чого тільки не було на виставці дитячої творчості! Вишиті нитками і бісером картини, вироби з солоного тіста, пластиліну, малюнки… Очі розбігалися!

Про своїх талановитих учнів під час форуму розповіла вчитель трудового навчання, керівник художніх гуртків Підлісецької ЗОШ 1-2 ст. Кременецького району Любов Захарків. «Щороку до школи в перший клас приходять нові діти і у кожного з них свій талант. Хтось співає, хтось  створює маленькі шедеври власноруч чи робить успіхи у спорті. Наше завдання – відкрити талант, який є у кожній дитині, розвинути його. Сьогодні ми презентуємо вироби, виготовлені учнями на уроках трудового навчання, під час гурткових занять. Серед них – лялька-мотанка, створена в традиційній техніці мотанкарства, але одягнена в камуфляжну спідничку, хустинку-бандану, з медичною сумкою. Вона – волонтер. Восьмикласниця Юля Червінська, учениця 5 класу Вікторія Романюк та інші діти створили цю ляльку під впливом подій останніх років в нашій державі», – поділилася учителька.

img_3451 img_3462

Восьмикласник Андрій Глухов і дев’ятикласник Роман Копичинський приїхали на форум з села Дзвиняча Заліщицького району. Обидва відвідують шкільний гурток декоративно-прикладного мистецтва «Дивограй». По сусідству – вишиті бісером і нитками роботи Уляни Гарник, учениці 8 класу Прошівської ЗОШ 1-2 ст. Тернопільського району. На форум Уляна приїхала з вчителем трудового навчання Володимиром Грибиком. Розповіла, що в школі є також гуртки авіамоделювання і бісероплетіння, а з представлених робіт їй найбільше подобається картина з ромашками, яку вона вишивала кілька місяців.

Наталя Суховінська і Аліна Поставчук – п’ятикласниці з села Лопушного Лановецького району. Дівчатка чудово малюють. Крім того, Наталя майстерно ліпить фігурки з пластиліну, солоного тіста, Аліна опанувала мистецтво оріґамі, а ще їй подобається працювати з бісером.

Яскравими були виступи учасників концертної програми. Студент другого курсу факультету іноземних студентів ТДМУ Хуберт Мікоша, який приїхав на навчання з Польщі, виконав відому пісню  «Гей, соколи» та арію «Аве, Марія» польською і латинською мовами.  Студентка другого курсу медичного факультету Лілія Іськів під акомпанемент бандури  заспівала «Я козачка твоя». Пісня «Цвіте калина» проникливо прозвучала у виконанні  студентки медичного факультету четвертого курсу Віти Васильчук. Студент другого курсу факультету іноземних студентів з Гани Брайян Адді теж продемонстрував вражаючі здібності, голосом зімітувавши звучання різних музичних інструментів і звуки  природи.

Виступили й наймолодші учасники зібрання – п’ятирічні тернополяни Єва Серватович і Владик Кравчук. Єва разом з мамою – асистентом  кафедри терапевтичної стоматології ТДМУ Ангеліною Миколаївною – заспівала пісню «Чорнобривці». А Владик довів, що добре знається на розмаїтті прапорів різних держав.

img_3444

Захоплення викликав декоративний розпис по дереву студентки третього курсу медичного факультету Орисі Потарейко. Декоративні тарілки, дощечки, скарбнички, ложки та інші вироби свідчили про бездоганний художній смак і майстерність авторки.

Багато учасників форуму його організатори відзначили грамотами. Грамоту ректора ТДМУ за науково-викладацьку, національно-патріотичну та громадську діяльність, навчально-виховну роботу з молоддю отримала також доцент кафедри іноземних мов Тетяна Горпініч.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.