Меню Закрити

Голова Асоціації студентів Нігерії в ТДМУ передає свої повноваження

Упродовж останнього року студент Тернопільського державного медичного університету Дональд Одіон виконував обов’язки голови Асоціації студентів Нігерії. За цей час він встиг не тільки здобути цінний досвід керівника, а й організував низку заходів, здійснив певні інновації. Сьогодні Дональд є ще й координатором Європейської асоціації студентів-медиків (European Medical Students’ Association) на веукраїнському рівні.

MED_2735

«Моє місто в Нігерії таке ж невелике, як Тернопіль.  У моїй родині батьки виховали вісім дітей. Останніми є я і мій брат-близнюк Рональд. Загалом у нас п’ятеро братів і троє сестер. Мій брат також навчається в Тернопільському державному медичному університеті», – розповів Дональд.

Потрібно сказати, що Дональд упродовж трьох років навчався в Луганському медичному університеті. У зв’язку з військовими подіями в Україні він змушений був шукати інший вищи навчальний заклад для продовження здобуття освіти. Він уважно вивчив умови навчання у Вінницькому та Івано-Франківському університетах. Дональду більше сподобалася навчальна програма нашого університету, а також ставлення викладачів і підхід до студентів. Окрім того, у Тернополі у нього навчалися родичі, тому вибір був зроблений на користь ТДМУ.

MED_4687

«Коли приїхав сюди, то вивчав специфіку української мови, бо в Луганську переважно говорили російською. Також довелося звикати до міста, викладачів, однокурсників. Найважчим був перший семестр. Проте з часом адаптувався і дуже радий, що навчаюся тут. Щодо мого президентства в Нігерійській асоціації студентів, то до цього я вже мав трохи досвід у Луганську. У ТДМУ був фінансовим секретарем організації, також розвивав діяльність Європейської асоціації студентів-медиків (European Medical Students’ Association). Я вирішив спробувати себе в ролі керівника асоціації.

MED_4617 MED_4743 MED_4620

Я б не сказав, що мені вдалося багато зробити, адже значну частину часу забирає навчання і рутинна робота в асоціації. Упродовж цього року організував кілька вечорів, вікторин, багато персонально спілкувався з кожним і допомагав вирішувати його проблеми. В Нігерії живе декілька племен, їхні представники їдуть на навчання в Україну, зокрема в Тернопіль. Для мене було важливим об’єднати всіх і спільно організовувати ті чи інші заходи. Як правило, до цього всі вони окремо святкували. Ми ж ризикнули минулого року зробити єдиний вечір культур, щоб кожен міг представити свої традиції, кулінарні страви і т.д. Це була моя ідея. В результаті відбувся цікавий вечір. Ми були об’єднані в одну спільноту, більше спілкувалися один з одним», – додав Дональд.

MED_7190

(Про вечір культур більше тут: https://www.tdmu.edu.ua/2016/11/05/inozemni-studenty-tdmu-vzyaly-uchast-u-vechori-kultur/)

За його словами, бути президентом асоціації – це велика відповідальність. Водночас це цікавий і цінний досвід, який знадобиться у подальшому житті. Вміння почути кожного, організувати себе та інших – дуже важливі.

Щодо Європейської асоціації студентів-медиків, то, за словами Дональда, – це команда однодумців, яка працює над втіленням спільних цілей та ідей, організовує низку заходів, проводить дослідження. «Починали цю справу у Тернополі п’ятеро студентів. Одна дівчина вже закінчила університет. Спершу зв’язалися з головним офісом організації у Бельгії. Задля того, аби стати членами асоціації, потрібно було зробити план роботи на рік вперед. Після сплати вступного внеску і захисту плану роботи наша команда була прийнята в європейську асоціацію. Минулого року тернопільська філія була визнана найуспішнішою серед інших восьми організацій в Україні.

Зараз є 40 членів і триває набір нових, тому невдовзі ми очікуємо поповнення. Починав свою роботу в ЄМСА як регіональний координатор. Згодом став керівником відділення, а зараз є координатором організації в Україні», – зазначив Дональд.

Головні напрямки діяльності організації – проведення досліджень, HR, проектна діяльність та інші. Упродовж його керівництва було організовано низку заходів і проектів.

(Про заходи Європейської асоціації студентів-медиків: https://www.tdmu.edu.ua/2016/02/18/filiya-yevropejskoyi-asotsiatsiyi-studentiv-medykiv-tdmu-organizuvala-chergove-zasidannya/, https://www.tdmu.edu.ua/2015/11/27/studenty-inozemtsi-tdmu-stvoryly-filiyu-yevropejskoyi-asotsiatsiyi-studentiv-medykiv/).

Бажаємо представникам Нігерійської асоціації студентів ТДМУ обрати гідного президента, а Дональду зичимо успіхів, вдалого завершення навчання (цього року стане випускником) і професійного зростання.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.