Меню Закрити

У ТДМУ відбулося чергове засідання науково-краєзнавчої студії «Терполяни»

Засідання науково-краєзнавчої студії кафедри філософії та суспільних дисциплін Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського на тему «Вода Тернопільщини як життєтворний фактор суспільства» відбулося нещодавно в адміністративному корпусі вишу. У ньому взяли участь представники інших університетів Тернополя, міської влади, громадської організації «Тернопільщина європейська», небайдужої учнівської молоді та спеціалісти обласного управління водних ресурсів.

MED_4787 MED_4788 MED_4806

MED_4872

Як зазначили організатори заходу, для довголіття і здоров’я вкрай важливо, яка вода живить тканини нашого тіла. «За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 80% проблем зі здоров’ям людини пов’язані з питною водою. Це спонукає нас активно пропагувати дбайливе ставлення до довкілля», – звернув увагу керівник науково-краєзнавчої студії «Терполяни», доцент кафедри філософії та суспільних наук Леонід Кравчук.

MED_4816

Учасників засідання привітав заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, який наголосив на актуальності теми.

Під час заходу обговорили перспективи та завдання водозбереження краю, якісний стан і властивості води.

MED_4860

Професор ТДМУ Степан Вадзюк розповів про роль води у забезпеченні життєдіяльності організму. За його словами, щоб повноцінно функціонувати, наші клітини повинні містити  її достатню кількість. Лише за цієї умови обмінні процеси відбуватимуться так, як слід.

Про перспективи та завдання з водозбереження краю  йшлося у виступі професора Тернопільського педагогічного університету імені В.Гнатюка Василя Грубінка.

Студентка першого курсу фармацевтичного факультету Анна Ширко свою презентацію назвала «Вода – це життя».

MED_4837

MED_4873 MED_4877 MED_4908

Яка вода найкраще засвоюється організмом? Результатами останніх досліджень з цього приводу з присутніми поділився професор Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя Олег Покотило.

Начальник відділу техногенно-екологічної безпеки обласного управління водних ресурсів Василь Майка зазначив, що водними ресурсами Тернопільщина небагата і посідає за цим показником 15 місце в Україні. Тому важливо берегти наші річки і ставки, не засмічувати їх, бо від цього залежить яку воду споживатимуть і нинішні, і наступні покоління.

MED_4781

Наймолодша учасниця заходу – учениця Тернопільської української гімназії імені Івана Франка Олександра Масик поділилася цікавою інформацією про притоку Серету – річку Рудка.

MED_4925

MED_4896 MED_4797

Різдвяними колядками привітали присутніх учасниці гурту «Ланівчанка» (Сніжана Кузьминюк, Аліна Кондратюк та Ірина Криса). А на завершення прозвучала пісня «Мій рідний край» у виконанні члена Спілки журналістів України, засновника громадської організації «Тернопільщина європейська» Григорія Басюка та пісня «Torna a Surriento», яку учасникам засідання подарував талановитий вокаліст – студент другого курсу факультету іноземних студентів Хуберт Мікоша.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.