Меню Закрити

ТДМУ організовує ІІ Регіональний зимовий чемпіонат екстреної (швидкої) медичної допомоги з міжнародною участю «Кременецькі медичні ралі – 2017»

Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського став співорганізатором ІІ Регіонального зимового чемпіонату екстреної (швидкої) медичної допомоги з міжнародною участю «Кременецькі медичні ралі – 2017» та науково-практичної конференції «Актуальні аспекти екстреної медичної допомоги і медицини катастроф», які відбудуться 23-25 лютого 2017 року у Кременці (Тернопільська область).

лого Кременец

Оргкомітет зазначає, що в Україні в різних регіонах на сьогодні вже проведено понад 20 подібних змагань різного рівня від локального до Всеукраїнського з міжнародною участю (Буковина, Дніпровщина, Львівщина, Київщина, Рівненщина, Сумщина, Тернопільщина). Традиційними закордонними гостями чемпіонатів є бригади з Литви і Польщі. Досить сказати, що цього року VII Всеукраїнський літній чемпіонат з міжнародною участю приймає Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф. В минулому році відбувся І Всеукраїнський зимовий чемпіонат на Львівщині. У 2017 році медики служби екстреної медичної допомоги Західного регіону України ініціювали проведення чемпіонату. Їх ініціативу підтримало керівництво і фахівці ТДМУ та Всеукраїнської ради реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги, які стали головними організаторами чемпіонату.

У менталітеті західних європейців і американців поліція, пожежні і медики «швидкої» – це люди останньої надії… Відповідно ці фахівці забезпечені найкращою екіпіровкою, транспортом, високою зарплатнею і мають добру освіту. У нас є на кого рівнятися і ким пишатися. Потрібно сказати, що в 2007 році команда студентів-шестикурсників Тернопільського медуніверситету на повністю укомплектованій кареті вперше в Україні пошитій зимовій уніформі під час ІІ Зимового міжнародного чемпіонату в Польщі виборола 12 загальнокомандне місце серед 44 професійних бригад. Майбутні медики завоювали І місце в одному з шести конкурсів і стали кращою закордонною командою, випередивши фахівців Німеччини, Італії, Туреччини та Литви. Бригада Заліщицької райлікарні стала чемпіоном на ІІІ Всеукраїнському чемпіонаті в Камʼянці-Подільському та двічі виборювала IV загальнокомандне місце і ставала кращою закордонною командою на Міжнародних чемпіонатах у Польщі у 2011 і 2012 рр.

Потрібно сказати, що проведення таких чемпіонатів сприяє вдосконаленню професійної майстерності бригад екстреної допомоги. Під час змагань, як правило, відбуваються науково-практична конференція, майстер-класи від провідних фахівців, виставки обладнання і медикаментів передових компаній і виробників. Конкурси побудовані у формі симуляції невідкладного стану, як правило, екстреного випадку, з якими, на жаль, бригади зустрічаються значно рідше в реальному житті.

Як стверджують організатори, кожному з нас властиве відчуття змагальності. Завжди хочеться довести, що ти кращий. А чемпіонат якраз і дає змогу визначити рівень теоретичних знань та практичних вмінь серед бригад ЕМД з питань надання екстреної медичної та домедичної допомоги на догоспітальному етапі.

Окрім того, на чемпіонатах створені всі умови для формального і неформального спілкування з першими особами служби ЕМД держави. І, мабуть, найголовніше – це фахове спілкування з колегами з різних регіонів, запозичення кращого досвіду, зокрема від закордонних бригад.

Ініціатива проведення «Кременецьких медичних ралі – 2017» була підтримана Міністерством охорони здоровʼя, Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоровʼя, державним закладом «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ України», Тернопільською обласною державною адміністрацією та управлінням охорони здоровʼя, Тернопільською обласною радою, Кременецькою райдержадміністарцією. До роботи долучилися Комунальний заклад Тернопільської обласної ради «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» та Кременецьке медичне училище імені А.Річинського.

Чому організатори обрали Кременець? Це мальовниче духовне та історичне місто, яке хоч раз в житті повинен відвідати кожен громадянин України. Воно овіяне вченістю, поетичністю та звитягою козацької доби. Це місце з унікальним кліматом, рослинним та тваринним світом. А ще – з руїнами замку на Замковій горі, якого ніхто із завойовників України штурмом так і не взяв. Саме тому Замкова гора стала ключовим елементом логотипу чемпіонату як символ твердості і надійності. Відтак, є думка, щоб зимовий чемпіонат бригад ЕМД в Кременці став традиційним.

До участі в чемпіонаті зголосилися бригади ЕМД з Вінницького, Волинського, Дніпровського, Івано-Франківського, Львівського, Полтавського, Рівненського, Тернопільського, Ужгородського, Хмельницького, Черкаського Чернівецького та Чернігівського територіальних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, з Львівського клінічного госпіталю Державної прикордонної служби України та Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, клініки «Добробут» (м. Київ), а також бригади з Естонії, Литви та Польщі.

Команда налічуватиме по три учасники в кожній, як це є в реальному житті: два медики і водій. Водій у бригаді – це теж член рятувальної команди, а не сторож автомобіля, без допомоги якого неможливо реалізувати низку протоколів з медицини невідкладних станів.

Жоден захід, а тим більше конкурс бригад ЕМД, неможливий без благодійної підтримки меценатів. Генеральні партнери заходу – компанія КСЕНКО і фармацевтична корпорація «Юрія Фарм». Приватне підприємство «Форма» – виробник уніформи для медиків «швидкої» з Бучача, що на Тернопільщині, кожному учаснику готує оригінальну сумку з логотипом чемпіонату, а переможці отримують найновішу розробку – розгрузку для медика «швидкої», у якій враховано кращий досвід передових виробників спецодягу з Європи та вітчизняні наукові розробки. У сумку кожного учасника буде покладено кровоспинний джгут «СПАС», який виготовляється в Тернополі, й за багатьма параметрами не гірший, а той кращий, ніж відомий джгут САТ. Керівництво області і району пообіцяло сувенірну продукцію кожному учаснику та іменні призи переможцям.

Попередня програма чемпіонату:

23.02.2017 р. (четвер)

22.02-23.02.2017 р. до 10.00 – заїзд і поселення учасників.

08.00-09.30 – сніданок

10.00-14.00 – урочисте відкриття чемпіонату, наукова конференція, жеребкування учасників.

14.00-15.00 – обід

15.30-18.30 – вечірні старти команд-учасників

18.00-19.30 – вечеря

20.00-24.00 – нічні старти команд учасників

24.02.2017 р. (п’ятниця)

8.00-9.30 – сніданок

8.30-14.00 – денні старти команд-учасників

14.00-15.00 – обід

15.30-18.00 – розкриття протоколів змагань, майстеркласи

18.30 – підведення підсумків чемпіонату, нагородження переможців, дружня вечеря.

25.02.2017 р. (субота)

9.00-10.00 – сніданок

Культурна програма

Відʼїзд учасників.

         Контакти: 0964537862 – Гудима Арсен Арсенович (arsgudyma@gmail.com)

                             0672431643 – Крилюк Віталій Омелянович

         Оголошення та поточна інформація щодо конкурсу: http://www.urc.org.ua/

         Всі учасники чемпіонату вже є переможцями, а головний приз чемпіонату нехай отримає кращий.