Меню Закрити

У ТДМУ відбувся другий тур Всеукраїнської олімпіади з патоморфології

У морфологічному корпусі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського 30 березня відбулося урочисте відкриття другого туру Всеукраїнської предметної олімпіади з патоморфології.

MED_8744

MED_8757

Ректор ТДМУ, професор Михайло Корда привітав учасників заходу з початком конкурсних випробувань. На цю олімпіаду приїхало багато студентів з різних вишів України.

«Раді вітати вас у стінах нашого університету, – сказав Михайло Михайлович. – У другому турі Всеукраїнської олімпіади беруть участь переможці першого етапу відповідних олімпіад у своїх університетах, тобто сьогодні в цій аудиторії зібралися кращі з кращих. У ТДМУ створені всі умови для проведення олімпіади. До складу журі залучені авторитетні фахівці, які об’єктивно оцінять знання кожного. Зрозуміло, що всі учасники олімпіади не можуть стати переможцями, хтось буде беззаперечним лідером, хтось увійде в трійку кращих. Так, до перемоги треба прагнути, але хто не переможе – не розчаровуйтеся. Ви матимете ще багато можливостей проявити себе в майбутньому, адже перед молодими здібними людьми в наш час всі двері відчинені. А ви – здібні і талановиті, бо відмінно впоралися із завданнями першого туру і вибороли право представляти свій університет на Всеукраїнській олімпіаді. Ви – майбутня еліта медичного співтовариства, від якої залежатиме подальший розвиток галузі, бо медицина неможлива без висококваліфікованих кадрів. Яку б медичну спеціальність ви не обрали після закінчення університетів, ви потрібні Україні як висококласні спеціалісти,  що розвиватимуть  галузь охорони здоров’я в нашій країні».

MED_8763

Гостей тепло привітав завідувач кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини ТДМУ, професор Ярослав Боднар.

«Тернопільська земля багата талантами. Зокрема, Іван Якович Горбачевський, чиє ім’я носить ТДМУ, вперше у світі штучно синтезував сечову кислоту і встановив механізм її утворення в людському та тваринному організмах. Згодом це відкриття дало змогу розробити метод діагностування і лікування специфічних захворювань. Ще один наш краянин Іван Пулюй відкрив винайшов х- промені, пізніше названі рентгенівськими. Нині діючий президент НАМН України Віталій Цимбалюк є випускником нашого університету», – наголосив професор.

Ярослав Ярославович висловив впевненість, що імена учасників олімпіади теж з часом увійдуть до переліку  найавторитетніших випускників, якими пишатиметься Альма-матер.

MED_8719

MED_8803

Професор Ярослав Боднар представив членів журі. До його складу увійшли головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Патологічна анатомія», доцент кафедри патологічної анатомії №2 Національного медичного університету імені О.Богомольця В’ячеслав Діброва (голова журі), професор, завідувач кафедри патологічної анатомії Сумського державного університету Анатолій Романюк, доцент кафедри патоморфології та судової медицини Івано-Франківського національного медичного університету Микола Багрій, професор кафедри патологічної анатомії, судової медицини та права Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова Сергій Вернигородський, професор кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини ТДМУ Петро Сельський.

MED_8896

Студентів ознайомили з програмою олімпіади і регламентом роботи. Змагання відбувалося у кілька турів: журі оцінювало знання учасників олімпіади з усіх розділів навчальної дисципліни, володіння практичними навичками діагностики мікроскопічних проявів патологічних процесів та хвороб. Відбувся також конкурс «Клініко-патологоанатомічні паралелі» на вміння проводити клініко-морфологічний аналіз на основі причинно-наслідкових співвідношень та конкурс «Ерудит» на знання внеску видатних патологоанатомів у патологоанатомічні науки та знання епонімів у патоморфології.

MED_8819 MED_8821 MED_8833 MED_8907 MED_8911 MED_8926 MED_8935 MED_8948 MED_8970

Наступного дня відбулося підбиття підсумків і урочисте закриття олімпіади. Професор кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини Петро Сельський від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди, адміністрації університету і колективу кафедри привітав олімпійців з успішним завершенням змагання, під час якого його учасники продемонстрували високий рівень знань. Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Патологічна анатомія», доцент кафедри патологічної анатомії №2 Національного медичного університету імені О.Богомольця В’ячеслав Діброва подякував колективу кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини ТДМУ за відмінно організований захід.

DSC_0824

А відтак настала найурочистіша мить – нагородження переможців. У номінації «Володіння практичними навичками діагностики мікроскопічних проявів патологічних процесів та хвороб» лідерами стали студенти Ольга Усова (Дніпровська медична академія), Вадим Чесановський (Івано-Франківський медичний університет), Віктор Міщанчук (ТДМУ), Мішура Вікторія (Сумський державний університет).

У номінації «Володіння практичними навичками діагностики макроскопічних проявів патологічних процесів та хвороб» найкращі знання продемонстрували Павло Штогрин і Ганна Вайло (Львівський медуніверситет), Всеволод Нечаєв (Дніпровська медична академія), Денис Дерявий (Харківський медуніверситет), Анастасія Широка (Одеський медуніверситет).

DSC_0754

У конкурсі «Клініко-патологоанатомічні паралелі» на вміння проводити клініко-морфологічний аналіз на основі причинно-наслідкових співвідношень (аналіз з протоколів розтинів) найкращими були Анастасія Конєва (Сумський державний університет), Юлія Кисиличак (Чернівецький медуніверситет), Марія Чумадевська (ТДМУ), Олександра Марченко (Київський національний медичний університет, каф. пат. анатомії № 1), Вікторія Іваньо (Ужгородський національний університет).

DSC_0729

У конкурсі «Ерудит» на краще знання вкладу видатних патологоанатомів у патологоанатомічні науки та знання епонімів в патоморфології перемогли Максим Кравченко, (Харківський медуніверситет), Олександра Поплавська та Ольга Мотузенко (Вінницький медуніверситет), Роман Качура (ТДМУ), Яніс Строіло (Донецький медуніверситет).

DSC_0811 DSC_0815

За результатами оцінювання теоретичних знань учасників олімпіади  з усіх розділів навчальної дисципліни (на основі комп’ютерного тестування та оцінювання) переможцями стали Тетяна Сімора та Наталія Бойко ( ТДМУ), Марина Слісаренко (Київський національний медичний університет, каф. пат. анатомії № 1), Ірина Молокова (Дніпровська медична академія).

DSC_0878

Абсолютними переможцями олімпіади стали Марія Рябоконь (ТДМУ) – перше місце.

Друге місце вибороли Володимир Панченков (Сумський державний університет), Катерина Чернишова (Київський національний медичний університет, каф. пат. анатомії № 2). Третю сходинку посіли Роман Бігун (Івано-Франківський медуніверситет), Ярослав Демчишин (Вінницький медуніверситет),  Аліна Попова (Запорізький медуніверситет).

DSC_0933

Переможцям вручили дипломи та цінні подарунки. Всі студенти отримали сертифікати учасників олімпіади.

У рамках олімпіади відбулася виставка творчих робіт завідувача кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини ТДМУ,  професора Ярослава Боднара, який представив на ній свої картини.

Після урочистого закриття олімпіади її учасники здійснили  цікаву екскурсію до древнього міста Збаража.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.