Меню Закрити

Науковець ТДМУ взяла участь у паризьких наукових конгресах

Конгрес, присвячений серцевій недостатності, Європейського кардіологічного товариства і IV світовий конгрес з гострої серцевої недостатності відбулися у Парижі 29 квітня – 2 травня 2017 року. У них взяли участь понад 5 тисяч учасників з усього світу. Делегатом від Тернопільського державного медичного університету була асистент кафедри невідкладної і екстреної медичної допомоги Софія Липовецька.

Увагу було зосереджено на аналізі Європейських рекомендацій із серцевої недостатності, які офіційно були презентовані у 2016 році, із пошуком проблемних питань, які лімітують ведення хворих особливо з коморбідними станами, фібриляцією передсердь, різноманітними електролітними розладами, лікування серцевої недостатності у дітей, вагітних тощо.

1.logo

2.session

Особливою популярністю користувалась Virtual case area  (Територія віртуальних клінічних випадків), де розглядалися у режимі реального часу цікаві клінічні випадки, забезпечені усіма необхідними клініко-лабораторними та інструментальними даними, а також можливістю корекції в он-лайн режимі на цифровому симуляторі. Наприклад, пацієнт з інфекційним ендокардитом і гострою аортальною регургітацією, розрив аневризми аорти у 69-річного чоловіка, кардіогенний шок у 51-річного пацієнта, якому проводилась механічна підтримка гемодинаміки, конструктивний перикардит, ускладнений гострою серцевою недостатністю у молодого чоловіка і на останок найцікавіше: трансплантація серця у ВІЛ-позитивного пацієнта.

3.Cимулятор 4.Симулятор

Клінічні випадки на цифровому симуляторі.

Цього року минає 50 років від першої трансплантації серця. Саме цій даті була присвячена одна із наукових сесій, на якій обговорювалась ця перспективна галузь медицини. Щорічно у світі виконується більше 3,5 тисяч операцій з трансплантації серця. Було представлено клінічний випадок пацієнта, який уже 26 років якісно живе з трансплантованим серцем. Велике захоплення викликала доповідь американського професора Євгенія Браунвальда, 88-річного великого кардіолога, який доповідав про найсучасніші методи профілактики і лікування серцевої недостатності атеросклеротичного ґенезу, зокрема proprotein convertase substilisin-kexin type 9, що блокує LDL рецептори, тим самим зменшуючи субстрат атеросклерозу. Inclisiran robust – новий препарат, який вводять підшкірно один раз на рік, починаючи з 30 років для попередження розвитку коронарного атеросклерозу тим, хто належить до групи високого кардіоваскулярного ризику.

5.Braunwald

Виступ професора Є.Браунвальда.

Серед нових препаратів для лікування хворих із гострою серцевою недостатністю були представлені наступні: Serelaxin, NHO Donors, Omercaptiv mercabil, Elamipretide, Vericiquat.

Запропоновано оптимізований, економічно доцільний підхід до ведення хворих з декомпенсованою серцевою недостатністю. А саме Фуросемід 2,0  (sc Pharmaceuticals. Inc) – із фізіологічним pH, який вводиться підшкірно за допомогою спеціальної картридж-системи, не викликаючи подразнення шкіри і забезпечуючи тривалий адекватний діурез без необхідності внутрішньовенних втручань, і що найважливіше може проводитися в домашніх умовах.

6.subcutaneous furosemide

Пристрій для підшкірного введення фуросеміду.

Також для пацієнтів з серцевою недостатністю і зниженою фракцією викиду запропоновано новий комбінований препарат сартану з мемранозвяжуючим ферментом неприлізину, що сприяє розщепленню натрийуретичних пептидів (Еntresto (sacubitril/valsartan)).

Сьогодні під час лікування серцевої недостатності великий акцент робиться на транскатетерній корекції функціональної мітральної та трикуспідальної недостатностей, а також імплантація нових удосконалених пристроїв для ресинхронізаційної терапії та кардіовертерів дефібриляторів.

7.mitral valve 8.wearable cvd

9.cardiac device

10.HMII_system_web

Пристрої для ресинхронізаційної терапії.

На цьому конгресі було також представлено постерну доповідь Софії Липовецької на тему «Role of uric acid in progression of heart remodeling in patients after myocardіal infarction: liaison between metabolic profile and subclinical inflammation» («Роль сечової кислоти у прогресуванні ре моделювання серця у пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда: зв’язок між метаболічним профілем і субклінічним запальним процесом»).

11.poster

Постерна доповідь Липовецької С.Й.

Наступний конгрес відбудеться у травні 2018 у Відні.