Меню Закрити

Науковець ТДМУ на стажуванні у м. Пулави (Польща)

Асистент кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Соломія Козачок 10 січня – 13 червня 2017 року здійснювала стажування на базі Інституту ґрунтознавства та рослинництва у відділі біохімії та якості рослин (м. Пулави, Польща).

Інститут ґрунтознавства та рослинництва (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – IUNG) є найбільшим та найдавнішим науково-дослідним центром у Польщі. Офіційна дата заснування – 1950 рік, хоча історія цієї установи сягає 1862 року. Передумовою створення IUNG був Національний інститут сільськогосподарських наук (Państwowej Instytut Naukowego Gospodarstwa Wiejskiego), який функціонував у 1917-1950 рр.

У 2016 р. IUNG за численні досягнення, впровадження інноваційних технологій та широку міжнародну співпрацю став переможцем у номінації «Найкращий науково-дослідний заклад Люблінського воєводства».

В інституті працює 320 осіб, серед яких 28 професорів і 75 кандидатів наук. IUNG здійснює наукові дослідження у таких напрямках: ґрунтознавство, вирощування зернових та кормових культур, пошук нової та альтернативної біомаси для виробництва енергії, вирощування нових сортів хмелю та тютюну, біотехнології рослин, фітохімічного аналізу, мікробіологічних досліджень, обмеженню викидів парникових газів, біоекономіки. Дослідження проводять в 11 наукових відділах міста Пулави та 8 сільськогосподарських закладах, що розташовані в різних частинах Польщі.

Інститут розміщений на території палацу Чарторийських, що над річкою Віслою – це одна з головних та визначних пам’яток Пулави. На території інституту можна побачити як працівників, так і багато туристів, які приїжджають оглянути найбільший у Східній Європі палацово-парковий ансамбль, побудований у стилі класицизму у 1679 р. та павичів, які постійно проживають на території палацу.

Інститут має сучасну лабораторну базу «Інноваційний та науково-дослідний центр сільськогосподарських досліджень» (Innowacyjno-Naukowe Centrum Badań Rolniczych), яка відкрита у 2015 році. Дослідний центр об’єднує відділ біохімії та якості рослин, відділ вирощування та біотехнології рослин, відділ сільськогосподарської мікробіології та акредитовану лабораторію, яка здійснює аналіз та надає сертифікати якості, сільськогосподарським культурам надісланих з усіх частин Польщі.

image001

Палац Чарторийських, м.Пулави.

image003

Повноправні мешканці палацу – павичі.

Стажування було здійснено на базі лабораторії відділу біохімії та якості рослин. Штат працівників складає 15 осіб, серед яких 2 професори: prof. dr hab. Wieslaw Oleszek та prof. dr hab. Anna Stochmal, 8 кандидатів наук, дослідно-технічний персонал та стажери. Основні наукові напрямки лабораторії – виділення, встановлення структури активних рослинних метаболітів, скринінг їх біологічної активності та практичне застосування результатів.

Лабораторія укомплектована новітньою апаратурою, зокрема ядерно магнітним-резонансним спектрометром, 500 MHz (Bruker), мас-спектрометром високої роздільної здатності (Bruker), капілярним електрохроматографом, ультра-ефективним рідинним хроматографом (Waters) та всіма необхідними матеріалами та реактивами для здійснення зазначених досліджень.

На базі лабораторії реалізовують 6 національних грантів.

image005 image007

 Приміщення лабораторії.

image010

image011

Робоча атмосфера в лабораторії, де робота розпочинається з 6.00.

За результатами стажування було освоєно практичні навички інструментального методу аналізу, методи ізоляції активних вторинних метаболітів з комплексної рослинної матриці, обробка та інтерпретація результатів аналізу та налагоджена співпраці із приймаючою стороною.

Висловлюю щиру подяку адміністрації університету, приймаючій стороні – директору IUNG, професору Wieslaw Oleszek, відділу міжнародних зв’язків, завідувачу кафедри фармакогнозії з медичної ботаніки, професору Світлані Марчишин.

Інформацію подала асистент кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Соломія Козачок.