Меню Закрити

Участь науковців ТДМУ в роботі міжнародної конференції у Польщі

Упродовж  21-24 червня 2017 року п’ятеро науковців ТДМУ (Вронська Людмила, Шанайда Марія, Пласконіс Юлія, Дуб Анастасія та Линда Олеся) брали участь у роботі 5th International Conference and Workshop «Plant – the source of research material», яка відбулась у м. Люблін (Польща).

фото-2

Міжнародна конференція, в якій взяло участь понад 150 учасників з різних країн, тривала 4 дні. Впродовж конференції було представлено 12 пленарних та 8 секційних доповідей, а також – понад 130 стендових. Захід був організований на базі двох університетів Любліна – медичного та університету імені Марії Кюрі-Склодовської за сприяння Люблінського відділення фармацевтичної спільноти Польщі.

На конференції були представлені доповіді провідних науковців Польщі, Болгарії, Чехії, Франції, Бельгії, Португалії, Великобританії, Канади, Литви, України стосовно вагомих результатів та перспективних напрямків фітохімічних та фармакологічних досліджень лікарських рослин. Під час пленарних та секційних засідань обговорювались актуальні проблеми аналізу первинних і вторинних метаболітів рослин та виготовлення на їх основі фітосубстанцій певної спрямованості дії. Низка доповідей була присвячена питанням збереження рідкісних видів, молекулярним механізмам контролю біосинтезу біологічно активних речовин рослин, перспективним напрямкам розвитку хроматографічних досліджень, а також вивченню антимікробних, антиоксидантних, венотонізуючих, седативних, протизапальних та наркотичних властивостей рослин.

фото-1-

Представивши на конференції 5 стендових доповідей, ми мали також змогу взяти участь в обговоренні доповідей інших учасників та вивчити передовий досвід в галузі досліджень лікарських рослин. Ми стали також учасниками цікавого майстер-класу “How to cope with difficult water solutions? – operation of useful modern equipment”, під час якого було продемонстровано базові функції вакуумно-роторного випарювача найновішої моделі фірми IKA, який використовується в сучасних наукових лабораторіях при висушуванні рослинних екстрактів.

фото-3

У рамках екскурсійної програми для учасників конференції було продемонстровано широкі можливості наукової лабораторії клінічної генетики на базі Люблінського медуніверситету. Відбулась також пізнавальна екскурсія у ботанічний сад університету імені Марії Кюрі-Склодовської. У колекціях цього ботанічного саду налічується понад 7000 видів рослин з різних регіонів світу, в тому числі сотні лікарських.

Висловлюємо щиру вдячність керівництву ТДМУ та організаторам конференції за надану можливість взяти участь у міжнародному заході такого масштабу.

Учасники конференції