Меню Закрити

Виїзна бригада фахівців ТДМУ оглянула сільських дітей

Виїзна спеціалізована мобільна педіатрична бригада фахівців Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського нещодавно оглянула найменших жителів села Увисла. Консультативно-лікувальну допомогу надали доценти кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тамара Воронцова, Любов Волянська, Віра Синицька, Павло Гощинський, асистент кафедри оториноларингології, офтальмології та нейрохірургії Катерина Алексевич і невропатолог Володимир Мусієнко. Групу фахівців очолила Тамара Воронцова.

DSC_0852

Загалом в Увислі проживає майже 400 хлопчиків і дівчаток. З них близько 300 –це діти віком до 14 років. Найближча поліклініка – в райцентрі. Від Увисли до Гусятина – 20 кілометрів . А це і витрати на дорогу, і необхідність сидіти – стояти в чергах, щоб потрапити на прийом до потрібного фахівця. Тому люди вдячні за можливість отримати висококваліфіковану педіатричну допомогу безпосередньо в селі.

З введенням до ладу амбулаторії загальної практики сімейної медицини й навчально-практичного центру первинної медико-санітарної допомоги ситуація з медичним обслуговуванням в Увислі якісно поліпшилася. Університет подбав про обладнання для стоматологічного кабінету, де консультативно-діагностичний прийом веде лікар-стоматолог. Щотижня в село приїжджає також кардіолог, гінеколог, невропатолог. Задоволені люди й роботою лікарів-інтернів і студентів-старшокурсників, чия турбота та допомога теж полегшує життя багатьом.

Керівник спеціалізованої педіатричної мобільної групи, доцент кафедри дитячих хвороб ТДМУ Тамара Воронцова розповіла, «що фахівці відповідних клінічних кафедр оглянули майже 100 дітей. Результати обстежень загалом позитивні. У більшості випадків про якісь серйозні проблеми зі здоров’ям, що потребують госпіталізації, не йдеться. Виявлені порушення пов’язані, насамперед, із захворюваннями вегетосудинної, травної систем. У трьох діток діагностовано патологію щитоподібної залози. Приємно констатувати прекрасний стан дитячих зубів, молочних і вже постійних».

DSC_0808

Тамара Олександрівна також відзначила професійність працівників навчально-практичного центру первинної медико-санітарної допомоги.

Дитячі серця слухала лікар-педіатр, доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ Віра Синицька, яка зазначила, що під час обстеження серйозної кардіопатології не виявлено.

У період росту харчування має дуже велике значення, а дисфункція шлунково-кишкового тракту, порушення моторної функції жовчовивідних шляхів свідчить про серйозні прорахунки в дитячому раціоні. На жаль, така ситуація не рідкість, наголосила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ Любов Волянська. У двох пацієнтів під час обстеження діагностовано гостру соматичну патологію, в одного – порушення білково-енергетичного обміну.

DSC_0809 DSC_0816

У лікаря-отоларинголога Максима Герасимюка на прийомі того дня побувало майже 40 дітей різного віку, від немовлят до п’ятнадцятирічних підлітків.

Серед хвороб, виявлених доцентом кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Павлом Гощинським під час обстеження пацієнтів, – пупкова кила, фімоз, водянка яєчка. Раніше маленькі пацієнти не проходили такого комплексного обстеження, тому в родинах не підозрювали про дитячі недуги.

DSC_0836

Наймолодшому пацієнтові, якого оглянула лікар-офтальмолог, асистент кафедри офтальмології та нейрохірургії Катерина Алексевич, – 2,5 роки, найстаршому – 17 років.

З 40 дітей, які оглянув невропатолог Володимир Мусієнко, одна отримала скерування до логопеда.

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан зазначив, що «оптимізація лікувально-діагностичної допомоги дітям на всіх рівнях надання медичної допомоги нині є пріоритетним напрямком розвитку медицини. Плануючи масштабні реформи на ниві охорони здоров’я, необхідно вже зараз вирішувати питання підвищення доступності та якості всіх видів медичної допомоги дітям на амбулаторно-поліклінічному етапі.

На жаль, більшість батьків звертаються в поліклініку до дільничного педіатра чи сімейного лікаря лише при захворюванні дитини або загостренні хронічної недуги. Є батьки, які приходять переважно за медичною довідкою, наприклад, перед навчальним роком. І зовсім небагато звертаються до медиків, щоб запобігти захворюванню, тобто задля профілактики. Та враховуючи завантаженість лікаря і кількість пацієнтів на прийомі, не факт, що вони зможуть отримати вичерпну відповідь на всі свої запитання.

Тому з метою наближення висококваліфікованої педіатричної допомоги до дітей області в ТДМУ створили спеціалізовану мобільну педіатричну бригаду на основі колективу кафедри дитячих хвороб і дитячою хірургії».

Він також додав, що наш університет тісно співпрацює з Міжнародним благодійним фондом «Дар життя», допомагаючи в обстеженні та лікуванні пацієнтів з 2015 року. Згідно з домовленості між керівниками «Клініки на колесах» та адміністрацією ТДМУ відбуваються спільні з фондом «Дар життя» виїзди працівників кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією – вузькопрофільних спеціалістів – в школи, дитячі садочки для проведення медоглядів і надання фахової допомоги тим, хто її потребує.

DSC_0869

За його словами, пересувна медична бригада практикує також виїзди безпосередньо в медичні заклади для огляду диспансерної групи дітей й надання консультацій пацієнтам педіатричних відділів місцевого стаціонару, що покращує якість лікування. Територіальні громади області все частіше запрошують педіатричну бригаду для огляду дитячого населення в селах. Велику увагу фахівці приділяють профілактичним прийомам й роз’яснювальним бесідам з батьками новонароджених.

Наприклад, минулого року лікарі спеціалізованої педіатричної мобільної бригади здійснили 8 виїздів, під час яких оглянули 599 дітей, у тому числі 38 малюків до року. Вперше виявлена патологія склала 298 випадків (49,7 %). Такий високий відсоток пояснюється тим, що бригади здебільшого працюють у селах, де понад рік вакантні посади сімейних лікарів. 106 дітей (17,7 %) отримали скерування в обласну дитячу поліклініку для поглибленішого обстеження, 34 дитини (5,7 %) – в стаціонар обласної клінічної лікарні. Інші маленькі пацієнти отримали призначення для амбулаторного лікування та рекомендації з метою профілактики, зокрема, щодо харчування.

Отже, спеціалізована педіатрична мобільна бригада – це інноваційна модель догляду за дитиною. Це поєднання первинної та третинної ланок надання медичних послуг, яке дає високу ефективність огляду дітей.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горабчевського.