Меню Закрити

Міжнародні студентські літні школи ТДМУ – територія творчості, здобуття нових навичок і єднання зі світом

Ось уже дванадцять років поспіль кожного липня навчально-оздоровчий комплекс Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського «Червона калина» наповнюється особливою атмосферою тепла людських сердець, щирими усмішками і обіймами. І все це відбувається завдяки одному з найяскравіших проектів ТДМУМіжнародним студентським літнім школам, які своєю діяльністю привносять у цей світ більше добра, позитиву, шанобливого ставлення до представників різних країн і націй. Це у свою чергу сприяє зміцненню миру і добросусідських відносин. Цьогоріч літні школи були ще присвячені видатній даті в житті нашого університету – 60-річчю ТДМУ.

image001 image003

Понад 40 гостей з-за кордону завітало до НОК «Червона калина», зокрема представники Університету імені Грента Макюена (Едмонтон, Канада), Університету Мансура (Єгипет), Тбіліського державного медичного університету (Грузія), Люблінського медичного університету (Польща), Вищої школи безпеки у Познані (Польща), Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ у Білій Підлясці (Польща), Вищої школи наук про здоров’я у Жерарду (Польща), Вищої школи стратегічного планування в Добровій Гурнічі (Польща), Самаркандського державного медичного інституту (Узбекистан), Словацького медичного університету (Братислава, Словаччина).

image005 image007 image009 image011 image013 image015 image017 image019

Під час урочистого відкриття заходу, яке відбулося 23 липня 2017 року, ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда побажав всім учасникам змістовно і цікаво провести ці незабутні дні на базі НОК «Червона калина».

image021

«Ми щоліта у другій половині літа організовуємо цей проект, участь в якому беруть кращі студенти нашого університету. Це означає, що ви пройшли серйозний відбір, з чим вас вітаю. Я сподіваюся, що ви цікаво проведете свій час під час цьогорічних літніх шкіл, навчитеся чогось нового і здобудете цінний досвід, а також знайдете нових друзів, з якими будете підтримувати стосунки упродовж свого життя. Я впевнений, що ви відпочинете тут, наберетеся сил і наснаги на подальше навчання і будете вчитися так само успішно, як і досі», – звернувся Михайло Михайлович до студентської команди ТДМУ.

image023

Іноземним гостям очільник вишу сказав, що радий вітати їх на гостинній Тернопільській землі. Ректор наголосив на тому, що літні школи – це добра традиція університету. Він зазначив, що в НОК «Червона калина» знайшли однодумців і друзів представники багатьох іноземних університетів, які брали участь у цьому проекті. «Це цікавий і креативний проект, який також дає можливість здобувати нові навички. Наприклад, минулого року викладачі Університету Мюррея (Кентукі, США) провели майстер-класи з фізичної реабілітації. Цього разу наші гості з Університету МакЮена (Канада) дадуть вам можливість взяти участь у воркшопі з громадського здоров’я. І ще всього багато цікавого чекає на вас упродовж цих літніх шкіл. Бажаю вам отримати задоволення від цих незабутніх миттєвостей спілкування, відкриття чогось нового і чудових літніх днів», – додав Михайло Корда.

image025

Урочисту частину відкриття ХІІ Міжнародних студентських літніх шкіл доповнив вальс під романтичну пісню про тернопільські каштани, без яких важко уявити наше місто.

Однієї з традицій заходу став танцювальний флеш-моб під попурі сучасних українських пісень. Цей творчий подарунок вкотре викликав шквал позитивних емоцій, особливо в іноземних делегацій.

image027

image029 image031 image033 image035 image037

Після цього гості мали можливість душею доторкнутися до багатого спадку української культури під час відвідання етнографічної виставки вишиванок, старожитностей, предметів побуту. Організувала унікальну експозицію родина викладача медуніверситету Орисі Смачило. Особливо багато теплих відгуків було отримано від іноземних гостей, які цікавилися символікою вишиванок, розпитували, де можна придбати таку красу.

image039 image041 image043 image045 image047 image049

Тему українських традицій було глибше розкрито під час продовження урочистостей з нагоди відкриття ХІІ Міжнародних студентських літніх шкіл в актовій залі конгрес-центру «Червоної калини». Присутні змогли насолодитися мистецьким шоу від організаторів і студентів нашого університету. Парад традиційного українського одягу не залишив нікого байдужим.

image051 image053

image055 image057 image059 image061 image063 image065 image067 image069 image071

image073 image075

Під час урочистостей студенти ТДМУ також презентували потенціал України в різних галузях, розповідали про її найбільші і найколоритніші міста, традиції, про боротьбу за незалежність і видатних наукових діячів. Виконання українських пісень і танців майбутніми медиками підсилювало враження від почутого. Особливого драйву додала театралізована мініатюра на тему українського весілля, яка була пересипана жартами і наповнена цікавими образами.

image077 image079 image081 image083 image085 image087

Завершальним акордом стало виконання відомого хіта гурту «Скрябін» «Старі фотографії» та душевного і зворушливого гімну літніх шкіл «Червона калина». Щира і тепла атмосфера прийому настільки вразила кожного, що наприкінці програми зал аплодував оргкомітету і студентам ТДМУ стоячи.

image089 image091

А все це стало можливим завдяки ентузіазму і самовідданій праці Наталії Лісничук, Юрія Сороки, Ірини Сороки, Ірини Андрійчук, Лілії Логойди, Ігоря Бердея, Марії Стравської, які доклали максимум зусиль для того, аби ці літні школи пройшли на високому рівні, а кожен учасник почувався, наче вдома.

image093 image095 image097 image099 image101 image103 image105 image107 image109 image111 image113

Цього дня учасники літніх шкіл мали можливість опанувати давнє українське мистецтво петриківського розпису, майстер-клас з якого провела родина Орисі Смачило. Пані Орися та її донька Оріяна розповіли учасникам про особливість цього виду художньої творчості, продемонстрували кожному, яким чином потрібно створювати візерунки. Кожен з захопленням малював виключно свій орнамент, ділився враженнями з іншими учасниками.

image115 image117 image119 image121 image123 image125 image127 image129

Попереду у молоді тренінгові програми, сплав по Дністру, презентації, танц-класи та багато інших заходів.

Фотоальбом ХІІ Міжнародних студентських літніх шкіл можна переглянути тут: https://www.facebook.com/pg/tdmu.official/photos/?tab=album&album_id=1302630046525789

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.