Меню Закрити

Аспірант ТДМУ стажувався в Університетській клініці Еппендорф у Німеччині

Упродовж 4 тижнів червня та липня 2017 року аспірант кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією імені професора Л.Ковальчука  ТДМУ Степан Гриценко пройшов стажування в Університетській клініці Еппендорф у місті Гамбурзі (Німеччина). Це стало можливим завдяки програмі «Visiting Fellowships for Clinicians» від асоціації – United European Gastroenterology.

фото 1

Фото 1. (Університетська клініка Еппендорф).

Університетська Клініка Гамбург- Еппендорф (UKE) – одна з найсучасніших в усій Європі, до структури якої входять 14 центрів, в яких є більше 80 клінік, поліклінік і інститутів, що працюють на міждисциплінарній основі. Для пацієнтів є 1346 ліжок. Щороку 89000 пацієнтів проходять тут стаціонарне і 275000 амбулаторне лікування.

фото 2

Фото 2. (Карта лікарні з клінічними центрами).

Для кожного молодого хірурга є важливим зустрічатись, дискутувати та працювати разом зі старшими лікарями, які є авторитетними та досвідченими фахівцями у своїй галузі. Метою цього стажування було вдосконалити та набути новий практичний та теоретичний досвід у таких галузях, як малоінвазивне лікування ожиріння, раку підшлункової залози та колоректального раку. Університетська клініка Еппендорф є ідеальним місцем для реалізації цієї мети, оскільки ця клінічна база володіє одним з найбільших досвідів в Європі у хірургічному лікуванні захворювань підшлункової залози та периампулярної зони. Також це один з найбільших центрів лікування ожиріння в Німеччині.

Для мене було великою честю познайомитись та поспостерігати за роботою легенди німецької хірургії – prof. Jakob Izbicki, котрий завжди знаходив час відповісти на мої питання та пояснити незрозуміле. Вже не перший раз зауважую, що чим вищий професійний рівень людини, чим вагоміші наукові праці в неї за плечима, тим простішою та відкритішою вона є для оточуючих.

фото 3

Фото 3. (prof. Jakob Izbicki та Гриценко Степан).

Стажування було надзвичайно інтенсивним і більшість часу було проведено в операційних залах. Дуже важливим моментом у роботі відділення був мультидисциплінарний підхід, все що вони робили – все було досконалим і базувалося на міжнародних протоколах.

Майже 90% оперативних втручань у цьому відділенні проводиться малоінвазивно, при цьому складність лапароскопічних оперативних втручань говорить сама за себе: панкреатодуоденальні та дистальні резекції підшлункової залози, резекції печінки, колпроктектомії, пластики вентральних гриж, шлункове шунтування (Mini-Gastric Bypass) та багато інших. Потрібно зауважити, що в клініці розташовано 6 роботів ДаВінчі. Частину операцій (переважно колоректальна хірургія) виконується за допомогою робото технологій.

фото 4

Фото 4. (Роботизована передня резекція прямої кишки).

Надзвичайно цікавим був досвід асистування на кількох панкреатодуоденальних резекціях з судинними реконструкціями та розширеними лімфодисекціями.

фото 5

Фото 5. (Під час виконання розширеної ПДР з реконструкцією ворітної вени. Оператор та ментор стажування -prof. Asmus Heumann).

Цікавими та вражаючими є результати хірургічного лікування хворих з морбідним ожирінням та супутнім цукровим діабетом, котрі показують, що близько 90% хворих з цукровим діабетом 2 типу виліковуються після таких операцій.

фото 6

Фото 6. (Під час виконання слів резекції шлунка. Оператор – prof. Oliver Mann).

Хотілось би висловити щиро подяку асоціації United European Gastroenterology,  ментору мого стажування Prof. Asmus Heumann та його колегам Prof. Oliver Mann, Prof. Maxmilian Bockhorn, котрі широ ділились своїм досвідом та сприяли моєму перебуванні в клініці Еппендорф.

Під час перебування в Гамбурзі була нагода відвідати наших військовослужбовців з АТО, котрі знаходяться на лікуванні у військовому шпиталі. Надзвичайно було приємно дізнатись, що наша українська діаспора достатньо широко мобілізувалась від початку поступлення до тепер для допомоги військовим, яких привозили на лікування, всіляко їм сприяла у фінансовій допомозі, комунікації з рідними та в інших справах. Німеччина за весь час російсько-української війни прийняла тисячі важкопоранених наших військових на складне дороговартісне реконструктивно-реабілітаційне лікування, на яке німецький уряд виділив колосальні кошти.

На завершення хотілось би акцентувати увагу молодих науковців та студентів на різноманітних навчальних грантових можливостях (хірургія, онкологія, гастроентерологія та ін.), які відкривають наступні європейські асоціації:

UNITED EUROPEAN GASTROENTEROLOGY https://www.ueg.eu/

EUROPEAN SOCIETY FOR MEDICAL ONCOLOGY http://www.esmo.org/

EUROPEAN DIGESTIVE SURGERY http://www.edsurgery.org/

EUROPEAN SOCIETY OF DIGESTIVE ONCOLOGY http://www.esdo.eu/

EUROPEAN SOCIETY OF SURGICAL ONCOLOGY http://www.essoweb.org/