Меню Закрити

ТДМУ долучився до проекту «Я маю право!»

Представники Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, зокрема в.о. начальника Тетяна Вовк, заступник начальника управління – начальник виконавчої служби Андрій Хітчій, заступник начальника – начальник відділу з питань державної реєстрації Ольга Дяченко, начальник управління нормативно-правових актів Тарас Ліщина, начальник з питань нотаріату Наталія Маршівська, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану області Ольга Гуль, завідувач сектору міжнародного права і суддів Ірина Шпит, головний спеціаліст з корупції Андрій Пододворний, заступник начальника управління – начальник відділу державної реєстрації Василь Марцинкевич зустрілися з представниками Студентського парламенту Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського з метою ознайомити майбутніх медиків з всеукраїнським проектом «Я маю право!».

Попередньо ректор ТДМУ, професор Михайло Корда обговорив з вищезгаданими фахівцями стан реалізації проекту, його основні засади, напрямки співпраці з нашим університетом.

Зазначимо, що цей проект реалізовується Міністерством юстиції України спільно з Агентством США з міжнародного розвитку USAID. Головна його мета – забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами, навчити ці права реалізовувати та захищати, підвищити юридичну грамотність і викрити корупцію в держустановах.

Як зазначила Тетяна Вовк, 25-27 вересня 2017 року заплановане проведення «круглого» столу з питань захисту прав студентів за участю представників чотирьох університетів нашого міста. Інші гості ознайомили студентів зі своїми посадовими обов’язками і напрямками діяльності в рамках проекту.

Проект передбачає роз’яснення прав людини у таких напрямках, як права у галузі правосуддя, захист права власності, протистояння корупції у вищих навчальних закладах.

Студенти більше дізналися щодо виконання рішень стосовно іноземців, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб; прав іноземців щодо реєстрації нерухомого майна; реєстрацію актів цивільного стану з іноземними громадянами, реєстрацію шлюбу і народження, апостилювання документів; право іноземних громадян на об’єднання; порядок вчинення нотаріальних дій за участю іноземних громадян; практичні аспекти співробітництва державних органів України з компетентними органами іноземних держав під час виконання міжнародних договорів України про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах; загальні поняття та ознаки корупційних правопорушень та правопорушень пов’язаних з корупцією. Під час розмови з молоддю було наголошено на першочергових діях студентів у разі виявлення корупційного правопорушення в навчальному закладі.

Після зустрічі відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області в особі в.о. начальника Тетяна Вовк та Студентським парламентом ТДМУ в особі його голови Ігоря Стецюка.

У цьому документі передбачені напрямки та механізми співробітництва задля спільного розвитку співпраці в межах всеукраїнського просвітницького проекту «Я маю право!», метою якого є забезпечення жителів області інформацією про права, що гарантовані їм Конституцією і законами, навчити реалізовувати та захищати ці права, протистояти корупції у вищих навчальних закладах, підвищити юридичну грамотність.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.