Меню Закрити

Свято бібліотеки в ТДМУ

Всеукраїнському дню бібліотек та 60-річчю з дня заснування книгозбірні Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського був присвячений урочистий захід, що відбувся 30 вересня в день професійного свята бібліотекарів. Привітати колектив університетської книгозбірні прийшли представники адміністрації, професорсько-викладацького складу та профспілкової організації нашого вишу, а також обласної влади, колеги з інших бібліотек міста. Вітаючи присутніх, директор університетської бібліотеки Олена Проців зазначила, «що навесні ТДМУ святкував своє 60-річчя. Бібліотека створена згідно з наказом від 27 червня 1957 року. Свою роботу вона розпочала у вересні цього ж року».

Завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Наталя Водюк та бібліотекар 1 категорії Тетяна Майовецька зробили невеличкий екскурс в минуле, нагадавши, що спочатку книгозбірня вишу містилася у двох кімнатах і нараховувала лише 12400 примірників книг. Здебільшого, це були видання, передані з обмінних фондів інших бібліотек. І колектив був невеличкий – завідувач Павло Герасименко та два бібліотекарі – Дарія Климчук і Сабіна Венгер.

З розвитком вишу зростала й матерiально-технiчна база бiблiотеки, збільшувався книжковий фонд, створювались нові відділи, розпочався процес комп’ютеризації та автоматизації бібліотечних процесів. У 2005 році книгозбірня переїхала в окреме приміщення на вулиці Січових Стрільців. У різні роки її колектив очолювали Павло Герасименко, Алла Мочарська, Наталія Григор’єва, Дарія Тараненко, Ігор Гаврищак. З 2015-го директором бібліотеки ТДМУ є Олена Проців.

Нині бібліотечний фонд нараховує 389669 примiрників документів. Його родзинкою є колекція цінних і рідкісних документів, де зібрано багато унікальних медичних видань. До послуг відвідувачів 3 відділи: вiддiл обслуговування та зберігання фондів, до якого входять навчальний та науковий абонементи, читальний зал та його фiлiали; вiддiл комплектування та наукової обробки документів; інформаційно-бiблiографiчний вiддiл.

Щороку бібліотека обслуговує більше 19 тисяч користувачів й успішно виконує свою місію, сприяючи навчально-виховному процесу та науково-дослідній роботі в університеті.

З найщирішими вітаннями та побажаннями виступили гості. Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, згадавши студентські роки, зазначив, що пишається Альма-матер і радий за студентів, які можуть користуватися сучасною бібліотекою. На його думку, нині – це справжній осередок знань з багатим книжковим фондом, який постійно оновлюється і розширюється, і де створено максимально комфортні умови для користувачів.

Провідний інспектор управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Олександр Кузнець, привітавши колектив від імені начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимира Богайчука, зазначив, що роль і значення бібліотек зростає, адже знання – це сила.

«До бібліотеки, яку недаремно називають храмом науки й пізнання, люди приходять, щоб насолодитися книгою, отримати нові знання, відірватися від буденності, – сказав, звертаючись до присутніх, проректор з наукової роботи ТДМУ, професор Іван Кліщ. – У книгах зберігається пам’ять народу, пам’ять поколінь. З розвитком інтернету книгозбірні модернізуються – і бібліотека ТДМУ тому приклад. Тут використовують нові інформаційні технології і сучасні стандарти в організації обслуговування користувачів, створені всі умови для продуктивного навчання і наукової діяльності, а також відбуваються цікаві культурно-мистецькі заходи. Промовистим є той факт, що для закупки нових видань університетська бібліотека щороку отримує більше двох мільйонів гривень».

Іван Миколайович  тепло привітав бібліотекарів з професійним святом, побажавши  міцного здоров’я та натхненної і плідної роботи.

Науковий керівник бібліотеки ТДМУ, завідувач кафедри медичної реабілітації, професор Ігор Мисула у своєму виступі зазначив, що його спогади про студенські роки нерозривно пов’язані зі спогадами про бібліотеку. Після пар студенти-медики поспішали в морфологічний корпус, де тоді містилася книгозбірня, щоб встигнути зайняти місце за столом в читальній залі і отримати потрібні книжки, атласи, підручники. Бібліотека була і залишається  невід’ємною складовою навчального процесу. Нині це потужний підрозділ ТДМУ, де створені максимально сприятливі умови для навчання майбутніх лікарів і фармацевтів.

Декан факультету іноземних студентів, професор Петро Сельський зазначив, що бібліотека є важливим показником досягнень та можливостей вищого навчального закладу. У іноземних студентів, які навчаються в ТДМУ, університетська книгозбірня є дуже популярною і вони активно користуються її послугами.

Заступник голови профкому ТДМУ Володимир Волошин наголосив, що бібліотека – це місце з високою концентрацією духовності, інтелігентності, де працюють надзвичайно позитивні люди.

Від імені колективу видавництва ТДМУ «Укрмедкнига» з професійним святом бібліотекарів привітата директор видавництва Любов Логін.

Справжнім скарбом бібліотеки завжди були і залишаються її працівники – талановиті, досвідчені, кваліфіковані, віддані своїй справі. Сердечно вітали у день професійного свята ветеранів бібліотечної справи, зокрема Дарію Тараненко, Олександру Колесник, Людмилу Кліцун. Колишній директор Дарія Тараненко поділилася спогадами про минулі сторінки в історії книгозбірні.

Найщиріші вітання з нагоди свята висловив директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, голова обласного відділення Української бібліотечної асоціації Василь Вітенко.

Тепло привітала колег директор бібліотеки Тернопільського національного педагогічного університету ІринаЧайка.

З найкращими побажаннями міцного здоров’я, наснаги і добробуту виступив директор бібліотеки Тернопільського національного економічного університету Казимир Возьний.

Директор університетської книгозбірні Олена Проців щиро подякувала керівництву ТДМУ за уважне ставлення і підтримку ініціатив, спрямованих на розвиток бібліотеки – одного з важливих підрозділів вишу.

Групі бібліотекарів, а також присутнім на сяті ветеранам бібліотечної справи вручили почесні грамоти.

На завершення відбувся невеликий концерт з участю студентів Тернопільського обласного державного музичного училища імені С.Крушельницької Назарія Кальби, Марії Михайлецької, Ігоря Кордяка, Марії Корчак. Лемківська народна пісня «Чиє ж то полечко» прозвучала у виконанні вокального квартету у складі  Маргарити Саранчук, Ольги Боднар, Христини Клюс та Христини Домарацької. А квартет дерев’яних духових інструментів у складі Соломії Зінкевич, Євгена Шпака, Миколи Бабія, Олега Недашківського та Олександра Печенюка зіграв польку.

Вітаємо ще раз бібліотекарів з професійним святом і зичимо їм усіляких гараздів, побільше читачів і нових поповнень книжкового фонду!

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.