Меню Закрити

Науковці ТДМУ зустрілися з пацієнтами та колективом Більче-Золотецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації

Кількість реабілітаційних методик в обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації, що розташована в селі Більче-Золоте на Борщівщині, вражає. Пацієнтам тут пропонують понад 100 видів різноманітних лікувальних процедур. У п’яти відділеннях одночасно можуть поліпшити своє здоров’я більше 200 осіб, а щорічно заклад приймає майже п’ять тисяч пацієнтів.

Між Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського та Більче-Золотецькою обласною фізіотерапевтичною лікарнею реабілітації укладено угоду про співпрацю, в рамках якої студенти медичного факультету за напрямком підготовки «Здоров’я людини» проходять виробничу практику в цьому лікувальному закладі, здобуваючи навички з реабілітації хворих. Нещодавно група фахівців ТДМУ, яку очолив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан, побувала в Більче-Золотому. Представники різних клінічних кафедр зустрілися з колективом обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації, аби обговорити нові перспективні напрямки подальшої співпраці.

Колишня дільнична лікарня, збудована 70 років тому, нині є великим оздоровчим комплексом з прекрасною репутацією, кваліфікованими фахівцями та професійним обладнанням, якому чимало обласних лікарень можуть позаздрити. З 2000-го має статус обласної комунальної установи. Як розповів керівник закладу, заслужений лікар України, кандидат медичних наук, депутат обласної ради багатьох скликань Любомир Синоверський, наразі в лікарні є 200 ліжок. 50 з них належить терапевтичному відділенню, ще стільки ж – неврологічному та травматологічному, по 25 ліжок мають кардіологічне й педіатричне відділення.

Представники ТДМУ побували скрізь і були приємно вражені побаченим. Сучасна медична апаратура, яка забезпечує максимальну ефективність лікування, широкий спектр оздоровчих процедур, дбайливо відремонтовані, затишні палати й комфортні умови для пацієнтів – все свідчило про те, що в реконструкцію й розвиток лікарні люди, які тут працюють, вкладають серце та душу.

Гордістю закладу є прекрасно обладнане фізіотерапевтичне відділення, де з успіхом застосовують такі лікувальні процедури, як електрофорез, гальванізацію, магнітотерапію, лазеротерапію, дарсонвалізацію, ампліпульстерапію та інші. До слова, раніше навіть не підозрювала, що може бути стільки масажів і ванн. У Більче-Золотецькій лікарні же до послуг хворих – сірководневі, пеловітні, скипидарні, озонові, радонові, бішофітні, хвойні, кисневі, перлинні ванни й ванни з морською сіллю, підводний душ – масаж, ручний та апаратний масаж. Застосовують тут три види витягу хребта: підводне вертикальне витягування, сухе горизонтальне (тракція) та підводний витяг під нахилом (кут 45°), що допомагає при спазмах м’язів, килах і протрузіях дисків і є найефективнішими методами терапії хребта. Також тут практикують пресотерапію (для лікування лімфатичних набряків і покращення циркуляції лімфатичної системи), рапні обтирання. В кабінеті штучного мікроклімату «Соляна печера» поєднується лікування випарами солі й релаксотерапії. Процедури ударно-хвильової терапії розпушують кальцієві відкладення, допомагаючи позбутися болю й основних симптомів остеохондрозу. Серед новинок – метод СІПАП-терапії, який вважають золотим стандартом лікування храпу й синдрому апное. До слова, відділення сіпап-терапії, створене на базі комунального закладу, єдине в області.

Таблички на дверях кабінетів вражають розмаїттям послуг, які тут надаються: біохімічна лабораторія, гірудотерапія, аромотерапія, інгаляторій, галокамера, фітобар… А ось за цими дверима працює стоматолог. Тобто все необхідне, щоб якісно допомогти людям, сконцентроване під одним дахом. І ще впадає у вічі відсутність черг, що теж свідчить про добру організацію лікування. Найбільший кабінет – зала ЛФК і механотерапії – вражає своїми розмірами. Для лікувальної фізкультури тут використовують різні види тренажерів. Є в лікарні також великий плавальний басейн, поруч – сауна та кімната відпочинку. Все функціонально, зручно. В палатах на 2 і 4 ліжка – комфорт і затишок, що теж налаштовує на спокій та відпочинок.

У відділеннях лікарні мають змогу оздоровитися учасники АТО та члени їхніх сімей. Учорашніх бійців, які зазнали травм чи поранення й потребують допомоги медиків, тут у буквальному розумінні ставлять на ноги.

Працюють у Більче-Золотецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації 12 лікарів, серед яких є і випускники ТДМУ – фізіотерапевт і кардіолог Ганна Гарасимяк та лікар-інтерн терапевтичного відділення Анна Жолобчук.

Представники різних клінічних кафедр ТДМУ ознайомилися з історіями хвороб пацієнтів і надали фахові консультації щодо їх подальшого лікування та реабілітації. Також відбулася зустріч з колективом лікарні, на якій йшлося, зокрема, про проблеми реабілітації та надання кваліфікованої допомоги пацієнтам ще в більшому обсязі.

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан у своєму виступі зазначив, що проблема реабілітації та повернення – фізичне й психологічне – людини в соціальне життя нині дуже актуальна в усьому світі. Американські вчені підрахували, що один долар, вкладений в реабілітацію, повертається шістьма, бо люди інтегруються в життя, працюють, приносять користь.

«У нашому університеті створена кафедра фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання. У рамках угоди про співпрацю між Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського та Більче-Золотецькою обласною фізіотерапевтичною лікарнею реабілітації наші студенти мають можливість відпрацьовувати практичні навички з реабілітації хворих на базі медичного закладу», – додав Степан Йосипович.

Гості поділилися власним досвідом і методичними напрацюваннями з колегами.

Завідувач кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги, професор Микола Швед, звертаючись до аудиторії, зазначив, що головний лікар закладу Любомир Синоверський очолив колектив Більче-Золотецьку обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації сім років тому і за цей час тут сталося багато якісних змін. Зокрема, гарне враження справили на професора відвідини терапевтичного та кардіологічного відділень.

Микола Іванович наголосив, що в світі реабілітаційний напрямок відновної медицини розвивається дуже активно. Кожен пацієнт має мати доступ не лише до медичної допомоги, а й до реабілітації. Він назвав також три медичні складові зниження смертності.

«На 30 відсотків можна покращити здоров’я за рахунок профілактики, ще на 30 – завдяки впровадженню нових медикаментозних методів лікування, в тому числі й у кардіохірургії, і 30 відсотків – це реабілітація. Вона має дуже велике значення. Науковці ТДМУ давно та плідно займаються, зокрема, проблемами кардіореабілітації. Написані монографії, методичні розробки з реабілітації післяінфарктних хворих, затверджені МОЗ України й фахівці кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги готові допомогти лікарям-реабілітологам їх впровадити», – зазначив Микола Іванович.

Результатами багаторічних досліджень на тему «Ранні та віддалені етапи реабілітації пацієнтів при гострому коронарному синдромі» поділилася доцент кафедри Лариса Левицька. Лариса Володимирівна також представила монографію «Сучасні технології та методи кардіореабілітації», яка була перевидана вже вчетверте, і найновіші методичні розробки, що стосуються цієї теми.

Завуч кафедри медичної реабілітації, кандидат медичних наук і реабілітолог з багаторічним стажем Тетяна Бакалюк зазначила: «Приємно бачити, що сучасні лікувальні методики у Більче-Золотецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації активно застосовують, методи фізичної реабілітації хворих удосконалюють і поповнюють новими». Фахівець також наголосила, що хвороби суглобів займають провідне місце серед порушень опорно-рухового апарату, тож їхня діагностика потребує підвищеної уваги. Пацієнтам Більче-Золотецької лікарні пощастило, бо тут є апаратура для вимірювання щільності кісткової тканини, діагностики м’язів і можливість отримати весь спектр необхідних лікувальних процедур.

Тетяна Григорівна також розповіла про використання в реабілітації найновіших інформаційних технологій і про низку цікавих методик, що стосуються кардіореабілітації, які розробили науковці кафедри.

Реабілітація – одна з дуже важливих галузей в медицині, оскільки йдеться про повернення хворим здоров’я й працездатності. Про це мовив лікар-невропатолог, завідувач Центру медико-психологічної реабілітації та лікування учасників АТО на базі обласної психоневрологіної лікарні Вікторія Боронілова. Вікторія Василівна розповіла про роботу Центру та реабілітаційні програми, розроблені для пацієнтів відділів інтенсивної терапії, інсультного й судинного. «Реабілітація повинна починатися з першого дня хвороби», – наголосила фахівець.

Завідувач кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання, професор Дарія Попович подякувала керівництву Більче-Золотецької лікарні за плідну співпрацю та гарні умови, створені студентам медичного факультету за напрямком підготовки «Здоров’я людини» на час проходження ними виробничої практики.

«Наші студенти здобувають професійний досвід у гарній лікарні, де працюють досвідчені фахівці і є сучасне обладнання, тож повертаються з чудовими враженнями. Важливо, що фах «лікар фізичної та реабілітаційної медицини», «ерготерапевт» та «фізичний терапевт» внесли до класифікатора професій, МОЗ реорганізує чинну нормативну базу, щоб створити робочі місця в закладах для цих фахівців. Тобто ставлення держави до реабілітації змінилося», – додала Дарія Володимирівна.

Завідувач кафедри травматології та ортопедії з військово-польовою хірургією, доктор медичних наук Андрій Цвях наголосив на необхідності ранньої фізичної реабілітація в першу добу після оперативного лікування із застосуванням новітніх фіксаторів-імплантів, а також на перспективах розвитку такої галузі, як телемедична реабілітація.

У ТДМУ за спеціальністю «фізична реабілітація» навчається чимало здібних студентів. Зазначалося, що це дуже перспективний напрямок підготовки, бо такі фахівці потрібні. Учасники зустрічі підтримали низку цікавих ініціатив, спрямованих на розвиток нових напрямків співпраці між ТДМУ та Більче-Золотецькою обласною фізіотерапевтичною лікарнею реабілітації. Що сприятиме впровадженню тут нових сучасних стандартів лікування.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.