Меню Закрити

У симуляційному центрі ТДМУ створено новий навчальний комплекс – «відділення невідкладної допомоги»

Упродовж 2016-2017 навчального року окремі практичні заняття низка кафедр Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського проводили на базі центру симуляційного навчання. Викладачі і студенти наочно пересвідчились в тому, що відпрацювання практичних навичок, робота з симульованим пацієнтом, робота в команді з успіхом відпрацьовується з використанням сучасних тренажерів і манекенів. Студент має змогу багаторазово виконати маніпуляцію, не боячись помилок. Дебрифінг після роботи з симульованим пацієнтом чи постраждалим дає можливість пересвідчитися у правильності виконаних дій, визначити помилки, зрозуміти їх суть та намітити шляхи їх вирішення. Цьому сприяє відеозйомка роботи студентів та її подальший аналіз з викладачем.

Новий навчальний рік у центрі симуляційного навчання ТДМУ розпочався зі створення нового навчального комплексу, який імітує відділення невідкладної допомоги багатопрофільної лікарні (Emergency Department). Комплекс складається з двох приміщень, розділених напівпрозорою перегородкою. У першій кімнаті розташоване функціональне ліжко з манекеном, що симулює різноманітні серцеві ритми, пульс, артеріальний тиск, сатурацію. Є змога провести інтубацію та виконати ручну чи апарату ШВЛ. Показники життєдіяльності манекена виводяться на спеціальний монітор. Манекен керується дистанційно. Навколо умовного пацієнта розміщена апаратура для діагностики і лікування (ЕКГ-апарат, дефібрилятор з кардіомонітором, інфузоват, пульсокисметр, засоби забезпечення прохідності дихальних шляхів і штучної вентиляції легень, штативи, тонометр, шафи з медикаментами, засобами довенного введення ліків і т.п.). Все розміщено ергономічно відповідно до алгоритму обстеження за системою ABCDE та реального застосування. Відбувається відеозйомка з чотирьох камер, синхронно записується звук. Вся ця інформація надходить у суміжну кімнату асистентів, які візуально спостерігають за діяльністю команди, яка робить діагностику й одночасно надає допомогу. Завдяки незалежному озвучуванню, асистент може зіграти роль пацієнта, відповідаючи в мікрофон на запитання студентів, які збирають анамнез, словесно реагуючи на проведене лікування. При потребі отримати додаткові дослідження, студенти мають змогу їх замовити з наступним виведенням на додаткові монітори результатів рентгенологічного дослідження чи компʼютерної томографії. Якщо необхідно взяти кров для лабораторних досліджень, студенти забирають матеріал в манекена, оформляють направлення і передають через маленьке віконце асистентам. За певний проміжок часу вони отримують результат, оформлений на паперовому бланку, чи виведений на монітор.

Цей навчальний комплекс за своїми дидактичними і технічними можливостями відповідає сучасним симуляційним залам, які використовуються у провідних європейський університетах. Це засвідчила нарада-семінар, яка відбулася 29 вересня 2017 р. в рамках Всеукраїнської олімпіади з симуляційної медицини з міжнародною участю «TernopilSimOlymp-2017», у якій взяли участь фахівці усіх медичних університетів України, а також з Польщі і Литви. Завдяки створеному комплексу вже тепер для слухачів ФПО пропонується додатковий курс кваліфікованих заходів реанімації, а для майбутніх працівників відділень невідкладної допомоги, які створюються при багатопрофільних лікарнях з цілодобовим чергуванням, розроблена і відпрацьована методика підготовки з командної взаємодії при надані допомоги травмованому пацієнту.