Меню Закрити

День української писемності в ТДМУ

Відзначати День української писемності та мови вже стало доброю традицією у Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського.

Студенти першого і другого курсів медичного факультету під керівництвом доцента кафедри української мови Оксани Новіцької і викладача Марти Руденко 9 листопада 2017 року організували яскраве, сповнене поезії та музики літературно- мистецьке дійство, щоб вшанувати красу і мелодійність нашої мови та  продемонструвати єдність з усіма, хто любить і прагне знати українську.

Ведучі – студенти Анна Кіндрат і Назарій Гуральчук – поетично привітали присутніх зі святом, нагадавши, що сила слова безмежна, бо у ньому прихована неосяжна душа народу. Як зазначили ведучі, мова стояла на чатах біля вівтаря Національного Храму і не впускала туди злого духа скверноти, ганьби. І множила край веселими талантами, невмирущим вогнем пісень,  і наповнювала душі Божим сяйвом золотисто – небесним. Ліричні вірші «Рідна мова» та «Українці мої» емоційно прочитав студент Владислав Бондар. Він також артистично виконав роль літописця Нестора – першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця, і починається писемна українська мова.

У короткому історичному екскурсі учасники свята висвітлили різні етапи становлення і розвитку рідної мови, нагадавши, скільки разів за останні чотириста років намагалися обмежити її вживання різними циркулярами, указами, законами. Спершу – у царській Росії, потім в Радянському Союзі. Утиски, переслідування…

Ти все знесла: насмішки і зневаги,

Бездушну гру ворожих лжелюдей,

Та сповнена любові і відваги

З-за ґрат летіла птахом до людей!

Вірш О.Яворської «Молитва» студентка Оксана Панич читала, тримаючи в руках запалену свічку. І, здається, нікого ці проникливі рядки не залишили байдужим.

Чудові вірші про мову прочитали також першокурсники Остап Сатурський, Марина Нашильник, студенти другого курсу факультету іноземних студентів Пйотр Островскі, Емма-Івуагву Еріка Ідаїхуома та Кароліна Зайончковська.

Свято тривало, поезію змінювала музика, звучали пісні. Студентка другого курсу Анна Янічка, яка приїхала на навчання з Польщі, майстерно зіграла на флейті, Анастасія Заугольнова і Андрій Чайківський зірвали оплеси, виконавши  пісню А.Кузьменка «Не стидайся, то твоя земля».

На завершення завідувач кафедри української мови, доцент Марія Тишковець  привітала присутніх з Днем української мови і писемності й тепло подякувала студентам  та викладачам за подароване  свято. Марія Павлівна закликала молодь вивчати, плекати і оберігати  рідну мову і висловила свою повагу студентам – іноземцям, які хочуть знати і старанно опановують українську. І це ще один незаперечний доказ того, що мова єднає людей.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.