Меню Закрити

У ТДМУ фахівець з університетської лікарні Базілдонського університету прочитав відкриту лекцію про лікування апное сну

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 9 листопада 2017 року перебував лікар-спеціаліст з питань захворювань органів дихання університетської лікарні Базілдонського університету (Великобританія), директор післядипломної освіти в цій лікарні, голова відділу пульмонологічної фізіології та сну Джонсон Семюел. Спершу гість зустрівся з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою з метою обговорення напрямків подальшої співпраці.

Результатом зустрічі стала домовленість про те, що лікарі і фахівці ТДМУ зможуть проходити довготривале стажування у Великобританії, а англійські медики проводитимуть лекції з захворювань внутрішніх органів для студентів і викладачів нашого університету. Також мова йшла і про участь Джонсона Семюела у наступних пульмонологічних школах, які відбуваються на базі нашого вишу. Окрім того, обидві сторони обговорювали можливість створення кабінету діагностики розладів сну в університетській лікарні та навчання наших спеціалістів у цьому напрямку.

Цього дня у конференц-залі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського також відбулася відкрита лекція Джонсона Семюела для лікарів-інтернів, викладачів терапевтичної кафедри, кафедри нормальної фізіології та навчально-наукового інституту післядипломної освіти на тему «Дихання уві сні і порушення дихання». Він розповів про результати проведених ним досліджень в галузі кардіо-дихальної фізіології і, зокрема, про сучасні методи лікування апное cну.

Повноцінний сон – необхідна умова здоров’я людини. Він допомагає організму відпочити і перевантажитися, знімає психічне напруження і «включає» відновні процеси. Але якщо сон неповноцінний – це загрожує виникненням різних хвороб. Апное сну – зупинка дихання уві сні – одне з серйозних порушень в роботі дихальної системи і може стати причиною інсульту чи інфаркту. Тому дуже важливо вчасно діагностувати цю недугу та вжити необхідних заходів для її усунення. Джонсон Семюел детально зупинився на причинах та характерних симптом апное і сучасних способах лікування, що вже довели свою ефективність. Він, зокрема, зазначив, що в університетській лікарні Базілдонського університету приймають від 900 до тисячі таких пацієнтів щороку.

Після завершення лекції проректор з науково-педагогічної робти, професор Аркадій Шульгай сердечно подякував гостю за цікавий виступ і висловив сподівання на подальший розвиток плідної співраці між ТДМУ і та університетською лікарнею Базілдонського університету.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевсько