Меню Закрити

У ТДМУ підписано меморандум про створення реабілітаційного центру для дітей з церебральними патологіями

У Тернополі розпочато роботу над реалізацією соціального проекту – створення реабілітаційного центру для дітей з церебральними патологіями. Першим кроком до його втілення в життя 16 листопада 2017 року стало підписання меморандуму про співпрацю між Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського в особі ректора, професора Михайла Корди, Міжнародною клінікою відновного лікування в особі її генерального директора, члена-кореспондента НАМН України Володимира Козявкіна, Тернопільською єпархією Української Православної Церкви Київського патріархату в особі архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора, настоятелем парафії Святого Миколая Чудотворця в Тернополі Тернопільської єпархії УПЦ КП, протоієреєм Іваном Лесиком.

Метою меморандуму є консолідація зусиль всіх сторін для створення центру та забезпечення належних умов для його функціонування. Зі свого боку Міжнародна клініка відновного лікування зобов’язалася надавати поради щодо належного інженерно-технічного облаштування медичного обладнання, яке буде використовуватися в реабілітаційному центрі, методологічну та методичну допомогу волонтерам Церкви щодо реабілітації дітей з церебральною патологією. Також фахівці профільних кафедр ТДМУ консультуватимуть на медичну тематику волонтерів Церкви, які будуть здійснювати догляд за пацієнтами центру (кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання; неврології, психіатрії, наркології та медичної психології; медичної реабілітації та інших). У рамках меморандуму також передбачено, що буде здійснюватися волонтерська робота студентів Тернопільського медичного університету на базі реабілітаційного центру, майбутні медики останніх курсів медичного факультету за спеціальностями «Фізична терапія» та «Ерготерапія» зможуть тут проходити виробничу практику.

«Ідея створення реабілітаційного центру належить отцю Івану Лесику. Вона стосується того, щоб діти з церебральними патологіями могли отримувати духовну і фізичну реабілітацію. Оновлення душі і тіла в комплексі сьогодні є дуже актуальною потребою. Ми вважаємо, що ця ідея на часі і віримо в те, що її підтримають інші громадяни, установи, а не тільки Церква, Тернопільський державний медичний університет і Міжнародна клініка відновного лікування. Така благородна справа може стати прикладом для багатьох інших людей робити внесок у розвиток нашої країни, збереження здоров’я її громадян. Ми віримо, що подібні починання, зроблені від щирого серця, матимуть Боже благословення», – зазначив архієпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ КП Нестор.

Отець Іван Лесик від себе додав, що попередньо цікавився щодо необхідності побудови цього центру. Він звернув увагу на те, що Церква бере на себе функцію соціальної роботи, оскільки сьогодні цей напрямок також є важливим для реалізації. Як зазначив отець Іван, духовні особи прагнуть об’єднати парафіян і меценатів навколо спільної ідеї служіння тим, хто потребує нашого піклування і допомоги.

«Ідея, яка виникла у тернопільських священиків і була підтримана медичним університетом, є унікальною. Унікальність її в тому, що в Тернополі прагнуть поєднати духовне зцілення з соціальним напрямком з метою допомогти дітям з церебральними захворюваннями, а також членам їх родин. У наш час це вкрай важливо робити. Також в цьому центрі можливо буде ще й забезпечити навчання волонтерів і соціальних працівників, примножити знання щодо того, як надавати допомогу. Ми прагнемо залучити архітекторів з оригінальним баченням, щоб гідно показати ще й нашу Україну, яка має всі можливості для процвітання і реалізації цікавих ідей, гідних наслідування. Ми маємо досвід у відновному лікуванні. У нашій клініці упродовж останніх 20 років пройшло лікування понад 50 тисяч людей з 50 країн світу. Якщо ми будемо любити Україну в Україні реальною працею, то таким чином зробимо її процвітаючою», – прокоментував Володимир Козявкін.

Ректор ТДМУ, професор Михайло Корда звернув увагу на те, що такий напрямок, як реабілітація, сьогодні в Україні перебуває в зародковому стані і тільки починає свій розвиток.

«Наш університет робить свій внесок у становлення цієї галузі – навчає студентів зі спеціальності «Фізична реабілітація», «Ерготерапевт» за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр» і «магістр». Ми вже маємо перший випуск фізичних терапевтів. Хочу сказати, що потреба в таких фахівцях є в нашій області і Україні загалом.

До речі, на Тернопільщині діє потужна реабілітаційна лікарня обласного рівня в Більче-Золотому. Головний лікар Любомир Синоверський постійно наголошує на тому, що йому потрібні спеціалісти. Це свідчить про потребу у таких фахівцях.

Хочу додати, що під час перебування в Жешуві в одній з потужних лікарень, наша делегація мала можливість побачити, що 60% площі і потужностей відведені під реабілітацію. У наших же лікарнях фактично нема реабілітаційних відділень. У світі ситуація зовсім інша. Такі центри на кшталт того, який планує створити Церква спільно з нашим університетом і Міжнародною лікарнею відновного лікування, є необхідними в місті, області і Україні», – розповів Михайло Михайлович.

Підписання меморандуму – це лише перший, але важливий, крок у реалізації проекту. За словами його учасників, до кінця цього року всі сторони матимуть загальне уявлення і концепцію реабілітаційного центру, його архітектурного вирішення, облаштування обладнанням і т.д. Наступний крок – виготовлення проекту будівництва архітекторами. Після цього буде розпочато спорудження реабілітаційного центру.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.