Меню Закрити

Творчі таланти ТДМУ здобули нові перемоги

Другий рік поспіль студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського беруть участь у відкритому студентському пісенному фестивалі-конкурсі «Окрилені піснею», який традиційно організовує Тернопільський національний педагогічний університет імені В.Гнатюка. Цього разу ТДМУ представляло двоє студентів – Христина Врублевська та Хуберт Мікоша. Обоє 16 листопада 2017 року у фінальному турі здобули перемогу, зокрема Хуберт Мікоша в номінації «Академічний вокал» серед аматорів отримав друге місце, а Христина Врублевська виборола перше місце в номінації «Естрадний вокал» серед аматорів.

Зазначимо, що цього року відбулися нововведення щодо оцінювання талантів учасників. Журі окремо виставляло оцінки аматорам і професіоналам (тим, хто навчається за фахом щодо вокалу).

«Пишаюся тим, що мала змогу представляти наш університет на конкурсі «Окрилені піснею», головна мета якого виявити талановиту студентську молодь. Хочу сказати, що мене дуже вразила підготовка деяких конкурсантів. Студенти виступали на доволі високому рівні, хоча не всі займалися професійно, як, наприклад, учні музичного училища. На конкурсі можна було почути велике жанрове розмаїття пісень – це і класика, і популярні естрадні хіти, тому учасників оцінювали в різних номінаціях.

Я виконувала пісню Олени Мельник «Моїй Україні» та композицію «Вибір є», написану Юрієм Воронюком для телесеріалу «Фатальна помилка», – розповіла Христина Врублевська.

На її погляд, члени журі добряче попрацювали на фестивалі, бо відбір тривав понад чотири години. Якраз у цей час і визначалися фіналісти для гала-концерту. Вже через тиждень конкурсанти вийшли на сцену ще ефектнішими і цікавішими, але кожен виконував по одній пісні з попереднього репертуару, яку обирали самі організатори.

«Я стала лауреатом першої премії в номінації «Естрадний вокал» і радію з того, що мені вдалося вибороти призове місце для свого університету. Але на цьому робота не закінчилася, тому продовжую вдосконалюватися. Сподіваюся, що і надалі будуть організовувати такі фестивалі, адже на них можна багато чого навчитися, знайти нових друзів з інших університетів та просто послухати, наскільки талановитий і окрилений піснею наш народ!», – додала дівчина.

Хуберт Мікоша під час відбіркового туру співав дві пісні «La Donna e mobile» з опери відомого італійського композитора Джузеппе Верді «Ріголетто» (Rigoletto) та «Besame mucho» в інтерпретації Андреа Бочеллі (Andrea Bocelli). Оригінальна версія цього твору написана мексиканською композиторкою і співачкою Консуело Веласкес (Consuelo Velázquez) у 1940 році.

«Мені дуже подобаються італійські опери. Зараз очікую, коли у Львові відбудеться постановка «Ріголетто». У Львівському оперному театрі слухав «Кармен» і «Набуко». Це неймовірне задоволення! До речі, поставили краще, ніж у Польщі. У фіналі співав тільки «La Donna e mobile», але дуже задоволений участю у цьому конкурсі», – поділився враженнями юнак.

Минулого року Хуберт також брав участь в «Окрилених піснею» і отримав третю премію в номінації «Академічний вокал». Цьогоріч один з організаторів конкурсу Лариса Ороновська вдруге запросила нашого студента взяти участь – і він погодився. «Тепер я отримав другу премію. Сподіваюся, що наступного разу мені вдасться вибороти перше місце. Хочу сказати, що пані Лариса віддана своїй справі. Вона з трепетом організовує ці конкурси і до кожного студента ставиться дуже тепло і радісно. Тут завжди панує дружня атмосфера», – сказав Хуберт.

Наш студент також цього року взяв участь у Міжнародному конкурсі «Кришталевий жайвір», на якому отримав третю премію. «Виступити тут мені запропонувала заступник директора Центру виховної роботи і культурного розвитку, доцент Олена Покришко, – продовжив свою розповідь студент. – Саме до неї звернувся з проханням залучити іноземних студентів директор цього конкурсу. Співав «O Sole Mio»  у відбірковому і пісню польською мовою «Гей, соколи» у фіналі. Я спеціально обрав останню пісню, оскільки слова є українською і польською мовою. В Україні цю пісню дуже добре знають. До речі, глядачі підспівували мені тією мовою, якою знали слова. Була дуже приємна атмосфера в залі. З іншого боку, директор фестивалю просив, щоб була саме наша народна пісня, яка могла б репрезентувати мене як представника Польщі. Під час свого навчання мені ще й хочеться зробити щось для встановлення ще більш дружніх стосунків між поляками та українцями».

У «Кришталевому жайворі» беруть участь співаки зі всіх куточків України, а також іноземні виконавці. Наприклад, припав до душі Хуберту Мікоші спів студентки з Китаю, яка навчається у Львові. ТДМУ на цьому фестивалі представляв ще один студент Джімо Аугустус Кехінде (Jimoh Augustus Kehinde), який навчається на 4 курсі факультету іноземних студентів. Він отримав диплом учасника.

«Участь у таких фестивалях приносить мені радість і задоволення. Це ще дає мені можливість грати на фортепіано (Хуберт вміє грати і на акордеоні). Вчитися студентам медичного університету треба багато, а творчість додає наснаги. У Польщі не мав можливості показати свій талант. Мені дуже подобається Україна і Тернопіль саме тим, що я можу реалізуватися не тільки як студент, а як вокаліст-аматор. За це дуже люблю Україну. Взагалі для іноземних студентів тут є багато різних можливостей для того, щоб розвиватися всебічно. Моя родина і друзі у Польщі тепер постійно чекають від мене новин не тільки про навчання», – зазначив Хуберт.

Тепер Хуберт і Христина готуються до конкурсу у Києві, де вони будуть представляти ТДМУ як і творчий дует. Їхній спільний дебют відбувся на Міжнародному студентському вечорі 17 листопада цього року. Потрібно сказати, що за короткий час їм вдалося добре відпрацювати виконання пісень дуетом. Студенти поки що не розкривають всіх секретів, але на конкурс готують англомовну та італійську пісні. Бажаємо їм успіхів і вдалого виступу.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.