Меню Закрити

Представники ЄМСА організували просвітницькі акції до Дня боротьби з цукровим діабетом

З нагоди Весвітнього дня боротьби з цукровим діабетом студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачеського, які є членами Європейської медичної студентської асоціації, організували низку заходів. Упродовж двох тижнів майбутні медики самі глибше ознайомлювалися з методами діагностики, лікування та профілактики цього захворювання, а також вчили школярів міста і студентів інших вишів вести здоровий спосіб життя. Головна мета просвітницьких заходів – донести до молоді те, що правильне харчування, фізична активність, позитивний настрій є найкращими ліками від багатьох хвороб.

З цієї нагоди представники ЄМСА 16 листопада 2017 року організували тематичне засідання, під час якого на їх запрошення доцент кафедри педіатрії №2 Вікторія Фурдела розповіла про те, які першопочаткові симптоми цукрового діабету повинні спонукати людину звернути увагу на свій стан здоров’я. Окрім того, Вікторія Богданівна ознайомила з методами лікування і профілактики цього захворювання. Вона детально пояснила, як підраховувати bread units (найбільша кількість вмісту вуглеводнів) під час вибору тих чи інших продуктів харчування людям, які мають цукровий діабет. Наприкінці своєї міні-лекції Вікторія Фурдела за допомогою глюкометра провела обстеження рівня глюкози в крові майже всім учасникам заходу.

Під час цього засідання також відбулася презентація американської системи ліцензованих медичних іспитів «Step». Мова йшла про те, хто їх може складати і як потрібно готуватися. Спеціальною гостею зустрічі стала Jessica, яка три роки стала одним з засновників Європейської медичної студентської асоціації в нашому університеті. Нагадаємо, що тоді на чолі з першим президентом ЄМСА Дональдом Оріаіфо цю громадську організацією розвивало п’ятеро іноземних студентів ТДМУ.

Уже наступного дня, 17 листопада 2017 року, представники ЄМСА відвідали дві тернопільські школи – №6 і №3 – з невеличкою презентацією про цукровий діабет. Студенти розповіли старшокласникам про це захворювання, два його основні типи, симптоматику, методи профілактики. В ігровій формі вони закріпили подану інформацію, показали, як надати допомогу людині з цукровим діабетом в разі різкого падіння та стрімкого зростання глюкози в крові. Майбутні медики підготували інформаційні друковані матеріали, які роздали під час зустрічей.

Такі ж інформаційні акції 22 і 24 листопада члени ЄМСА провели в Тернопільському національному технічному університеті імені І.Пулюя та школі №4.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.