Меню Закрити

ТДМУ продовжує роботу над вивченням епідеміології, клініки та профілактики Лайм-бореліозу серед працівників лісу Хмельницької області

1 грудня 2017 року відбувся візит робочої групи науковців кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського до лісників Хмельницької області.

Головна мета – оцінка знань лісників цього регіону щодо епідеміології, основних клінічних проявів та профілактики Лайм-бореліозу та проведення клінічних і лабораторних досліджень на наявність збудника Лайм-бореліозу у вищеозначеної категорії.

Дослідження здійснюються у рамках науково-дослідної роботи «Вивчення епідеміології, патогенезу і клініки Лайм-бореліозу в ендемічних регіонах України, в тому числі в Тернопільській області, та вдосконалення його діагностики, терапії, реабілітаційних заходів і профілактики», яка виконується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Науковці ТДМУ провели анкетування працівників ДП «Ізяславське лісове господарство», яке розташоване в північно-західній частині Хмельницької області, та ДП «Славутське лісове господарство», яке знаходиться в так званій Малопільській зоні змішаних лісів.

Усі обстежені відповіли на питання анкети, в якій вказали місця та кількість укусів кліщів, їх способи видалення, проведення обстеження кліщів на наявність збудників Лайм-бореліозу, скарги після укусів кліщів, застосування репелентів при вході в лісову зону, огляд шкірних покривів після виходу з неї. Працівники лісових господарств цього регіону також дали оцінку власних знань щодо Лайм-бореліозу та вказали на необхідність отримання поглибленої інформації щодо профілактики та клінічних ознак даної інфекції.

Усього було проведено анкетування 150 працівників Ізяславського та Славутського лісових господарств Хмельницької області.

Анкетування серед працівників Ізяславського та Славутського лісових господарств проводять доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марія Шкільна та лікар-інтерн, майбутній дерматовенеролог Інна Голубець.

Окрім чітких відповідей на питання уніфікованої анкети-опитувальника, ми отримали багато цікавої та корисної інформації про лісові господарства вищезгаданого регіону України. Ми зустріли не лише фахівців своєї справи, але й закоханих у свою професію та край лісників Хмельниччини. Про розуміння важливості проведення нами обстежень засвідчила особиста присутність та допомога заступника начальника управління Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарств Колесника Володимира Григоровича.

Паралельно з анкетуванням проведено забір крові для лабораторних досліджень на наявність збудника Лайм-бореліозу у лісників двох лісгоспів Хмельниччини.

Забір провели медичні сестри Галина Пазлюк та Марія Яблонська, майбутній дерматолог, яка проходить інтернатуру на базі Тернопільського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру, Оксана Зінько та аспірант кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Катерина Яворська.

Учасники проекту висловлюють щиру вдячність заступнику начальника управління Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Колеснику Володимиру Григоровичу, директору ДП «Ізяславського лісового господарства» Курельчуку Петру Івановичу та провідному інженеру з охорони праці даного підприємства Ярославському Юрію Миколайовичу за допомогу в проведенні досліджень.