Меню Закрити

Студенти ТДМУ відвідали Центр східної культури «Білий лотос»

У Тернополі діє чимало громадських організацій, центрів, де можна пізнати культуру іншої країни, ознайомитися з її традиціями. Нещодавно студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відвідали Центр східної культури «Білий лотос», де дізналися про особливості чайної церемонії, символіку написання ієрогліфів, слухали музичні ритми різних народів світу, споглядали бойові мистецтва і просто душевно спілкувалися.

«Виявляється, що справжній чай – «живий». Його потрібно вдихнути і привітати. Нам вдалося ознайомитися з чайною церемонією. Ми ніби відкрили інший світ. Це був чудовий вечір – чаювали, співали, згадували домівки, слухали музику. Побільше б таких миттєвостей у житті», – поділилася враженнями доцент Олена Покришко.

Студенти і викладачі ТДМУ дізналися, який чай споживають у Китаї, в якому посуді його потрібно заварювати. Для багатьох було відкриттям те, що, як правило, справжній чай зберігається у холодильнику не більше місяця. Інакше він втрачає всі свої смакові і цілющі властивості. Окрім того, якісний чай зберігає аромат і смак навіть після дев’ятого заварювання. Про це розповів керівник Центру східної культури «Білий лотос» Микола Більчук. Він нещодавно повернувся з Китаю і поділився своїми враженнями від перебування в цій країні.

Микола Більчук зазначив, що Піднебесна – розвинена країна з високими технологіями. «Наприклад, у Шанхаї живе понад 30 мільйонів людей. У місті шалений рух транспорту, проте рідко трапляються аварії. Все працює чітко і злагоджено. Водночас Китай – це ще неймовірні краєвиди і красива природа. Тільки тоді, коли побуваєш у країні, починаєш її краще розуміти», – додав пан Микола.

Керівник центру давно захоплюється виконанням музики на етнічних барабанах, сопілках. Студенти мали нагоду почути ритми різних народів світу.

Студенти Єгипту, Гани, Нігерії, Польщі, які були присутні на цій зустрічі навзаєм поділилися своїми розповідями про рідні домівки та звичаї. Цікаво було почути, що гімн Гани за змістом схожий до українського гімну, в якому також оспівується те, що незалежність країни здобута великими зусиллями і кров’ю.

Хуберт Мікоша заспівав частину пісні «Гей, соколи», яка є знайомою і для українців.

Студенти з Єгипту виконали пісню, в якій йдеться про рідний дім і сум за ним.

Наприкінці зустрічі Микола Більчук і представники Центру східної культури «Білий лотос» продемонстрували тібетську систему оздоровлення організму за допомогою звуку.

«Дуже важливо, щоб студенти мали можливість спілкуватися з якомога більшою кількістю людей, щоб відкривали для себе постійно щось нове і збагачували свій світогляд. Вечір був чудовий. Ми багато дізналися про китайську культуру», – поділилася враженнями доцент кафедри фармакології з клінічною фармакологією Оксана Шевчук.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.