Меню Закрити

Тернопільський державний медичний університет – учасник конференції ректорів навчальних закладів-членів Балтійської університетської програми

24-25 січня 2018 року у місті Турку (Фінляндія) відбувся міжнародний науковий форум «5th Baltic University Programme Rectors’ Conference» в рамках Балтійської Університетської Програми, організований Секретаріатом BUP (Швеція, Упсальський університет) та Секретаріатом Асоціації BUP (Фінляндія, Університет Академії Турку).

У рамках заходу, який проводили Мікко Хупа – ректор Університету Академії Турку (Фінляндія), Мадлен Гренвік – директор Балтійської університетської програми (Швеція), Марія Хейна – галузевий менеджер Балтійської університетської програми (Швеція), за участі Генерального директора Ради держав Балтійського моря Майри Мори, представників Міністерства науки, досліджень та гендерної рівності (Німеччина), Міністерства науки та вищої освіти (Польща), а також за участі директорів регіональних центрів Програми (Фінляндія, Німеччина, Литва, Польща, Латвія, Естонія, Швеція, Україна), ректорів, президентів, проректорів, віце-президентів навчальних закладів відбулися засідання, під час яких учасники конференції розглянули питання сталого розвитку, охорони навколишнього середовища та демократії в країнах регіону Балтійського моря.

З вітальним словом виступили Мадлен Гренвік (зліва) та Марія Хейна (справа).

Серед 150 учасників з 12 країн – членів Балтійської Університетської Програми були присутні представники 71 навчального закладу. Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського представила завідувач кафедри медичної біології, професор Лариса Федонюк.

Завідувач кафедри медичної біології, професор Лариса Федонюк – учасник конференції.

Робота конференції передбачала пленарні та секційні засідання, на яких розглядались питання екологічного менеджменту та управління, питань сталого розвитку країн Балтійського регіону, проводились панельні дискусії щодо охорони навколишнього середовища, раціонального природокористування та демократії в регіоні Балтійського моря.

Робота першого пленарного засідання: доповідають Клаус фон Лепел, директор Міністерства науки, досліджень та гендерної рівності, м. Гамбург, Німеччина (зліва) та Паула Ліндрос, регіональний директор Програми, м. Упсала, Швеція (справа).

 

Робота другого пленарного засідання: доповідають Іреніуш Збіцінскі, професор Університету технології, Лодзь, Польща (зліва) та Сільвестер Нагорка, студент Варшавського університету, Польща (справа).

Було проведено чотири воркшопи з питань налагодження співпраці у спільних наукових дослідженнях з представниками навчальних закладів – учасників Балтійської Університетської Програми, а також розглядалися можливості проведення спільних навчальних університетських курсів, участь у програмах мобільності для студентів і викладачів у провідних університетах країн Балтійського регіону.

Під час роботи воркшопу «Міжнародне співробітництво в регіоні Балтійського моря – головний фактор успіху: дослідження, інновації та мобільність».

Результатом співпраці та партнерства, закладених між Університетом м. Упсали (Швеція) та Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського в рамках Балтійської Університетської Програми є запропонований нами проект «Актуальні екогенетичні аспекти патології людини та тварин в умовах глобальної екологічної кризи», яким передбачена тісна співпраця клініцистів, науковців та громадських організацій країн Балтійського регіону щодо питань досягнення цілей сталого розвитку. Втіленням цього проекту буде організація та проведення (24-26 травня 2018 року) на базі нашого університету всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Актуальні проблеми довкілля та здоров’я людини в умовах екологічних і соціальних змін у Європі та в Україні», яка присвячена 115 –й річниці з дня народження першого завідувача кафедри медичної біології І. І. Яременка.