Меню Закрити

Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, диспансеризації та реабілітації в практиці сімейного лікаря» відбулася в ТДМУ

22-23 лютого 2018 року фахівці з сімейної медицини традиційно зібралися на свою щорічну науково-практичну конференцію, щоб оцінити досвід пройденого, обговорити перспективи та окреслити нагальні завдання. Колективно схвалені програми та рішення, як правило, наповнюються добрими справами, які підвищують якість надання первинної медичної допомоги, а також медичної освіти за цим фахом.

Цьогорічний форум «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, диспансеризації та реабілітації в практиці сімейного лікаря» був організований з ініціативи кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України», управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, ВГО «Українська асоціація сімейної медицини» та ГО «Асоціація сімейної медицини Тернопільщини». Висловлюємо вдячність адміністрації вишу за сприяння у проведені заходу.

З різних куточків Тернопільщини прибуло понад 320 фахівців загальної практики-сімейної медицини. Серед гостей були провідні науковці Києва, Полтави, Вінниці, Львова, Чернівців, Ужгорода. Долучилися до конференції з власними напрацюваннями науковці Чехії та Естонії.

Вступне вітальне слово виголосив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України», професор Степан Запорожан. Він зазначив, що реформування медичної галузі розпочалося з первинної ланки медицини, тобто лікарів загальної практики-сімейної медицини. Отже, такий лікар має стати справжнім агентом сім’ї в системі охорони здоров’я, за допомогою сучасних знань, базової апаратури та проведення найбільш розповсюджених аналізів та ліків повинен вирішити до 80% медичних звернень без госпіталізації. Наостанок він побажав учасникам форуму плідної праці, цікавого спілкування й приємних вражень від перебування на Тернопіллі.

Проректор з наукової роботи ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України», професор Іван Кліщ наголосив, що така науково-практична конференція сприяє зростанню фахового рівня лікарів первинної ланки медичної допомоги, наближує результати наукових напрацювань за шифром «Загальна практика-сімейна медицина» до потреб практичної медицини. Адже провідним концептуальним напрямком діяльності сімейного лікаря є системний, доказово обґрунтований підхід до здоров’я хворого, що потребує глибоких знань та практичних навичок з цілого переліку медичних спеціальностей.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася заступник начальника управління охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації Тетяна Скарлош, яка відзначила підвищення впливовості сімейного лікаря в системі охорони здоров’я та суспільстві загалом. Йому належить стежити за здоров’ям сім’ї, вчасно попередити чи виявити захворювання на ранній стадії, а також надати невідкладну допомогу при гострих станах. Для цього лікар, окрім високого фахового рівня, має бути мотивований, передусім фінансово. Питання фінансування, наголосила вона, визначаються суспільними можливостями та державною політикою у галузі охорони здоров’я, рівнем розвитку самоврядування та самостійністю сімейного лікаря на правовій, договірній основі. Вона коротко ознайомила з результатами виконання практичного плану дій з реформування ПМД на Тернопільщині.

Патріотично спрямованою піснею привітала учасників конференції Зоряна Сабат – клінічний ординатор кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини.

Загалом для учасників конференції прозвучало чимало доповідей, які стосувалися різних аспектів діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, диспансеризації та реабілітації в практиці сімейного лікаря, а також було піднято низку актуальних питань науки та медичної освіти у галузі сімейної медицини.

Особливостям ведення артеріальної гіпертензії на етапі первинної медичної допомоги була присвячена доповідь завідувачки кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ, віце-президента ГО «Асоціація сімейної медицини Тернопільщини», члена правління ВГО «Українська асоціація сімейної медицини», керівника департаменту науки ВГО «Українська асоціація сімейної медицини», професора Лілії Бабінець.

Цінну інформацію про використання низькомолекулярних гепаринів у пацієнтів з ІХС почерпнули учасники форуму з виступу завідувача кафедри внутрішньої медицини № 2 з професійними хворобами Української медичної стоматологічної академії професора Івана Катеренчука.

Чималий інтерес викликали педіатричні читання, зокрема доповіді завідувача кафедри дитячої отоларингології, аудіології та фоніатрії НМАПО імені П.Шупика, професора Анатолія Косаківського «Сучасні підходи до вирішення проблеми тонзиліту у дітей», професора Олени Колоскової, завідувачки кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету «Оптимізація терапевтичної тактики при гострих тонзилофарингітах у дітей», доцента кафедри педіатрії НМАПО імені П.Шупика Валентини Козачук «Функціональні порушення травлення у дітей».

Професор Василь Скибчик з кафедри сімейної медицини ФПДО Львівського Національного медичного університету імені Д.Галицького чітко сформулював межі компетенцій сімейних лікарів у стратегії профілактики серцево-судинних захворювань.

Професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ Єлизавета Сірчак розповіла про проблему метаболічного синдрому та підходи до терапії.

Про мануальну терапію в діагностиці та лікуванні головного болю шийного походження йшла мова у виступі професора Львівського Національного медичного університету імені Д.Галицького Лук’яна Андріюка.

Актуальні питання клініко-діагностичних особливостей вірусних енцефалітів та їх лікування в гострому і відновному періоді сімейним лікарям висвітлила професор Світлана Шкробот, завідувач кафедри неврології ТДМУ.

Професор Микола Швед, завідувач кафедри невідкладної та екстреної допомоги ТДМУ, розповів про переваги нових антикоагулянтів у хворих з фібриляцією передсердь на тлі коморбідної патології.

Практично орієнтованою та інноваційною була доповідь Ірини Боровик, доцента кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ, на тему «Окремі питання лікування метаболічного синдрому – погляд гастроентеролога».

З зацікавленням була сприйнята присутніми інформація, передана іноземними учасниками, зокрема Prof. Ruth Kalda, Peremeditsiini õppetool Tartu Ülikool -«Postgraduate Medical Education in Estonya» та DMudr Marketa Kastnerová, Czech Republic University of South Bohemia – «The effects of the high energetic impulse therapy Theracell 100 for chronic musculoskeletal pain».

Жваве обговорення серед сімейних лікарів викликала доповідь ще одного гостя з Києва – професора Сергія Зайкова, завідувача кафедри фтизіатрії з курсом клінічної імунології та алергології НМАПО імені П.Шупика, «Діагностика та лікування алергічних захворювань в практиці сімейного лікаря».

Професор Ольга Коваленко (кафедра сімейної та амбулаторної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика) зазначила важливість знань з неврології для сімейного лікаря, зокрема їх значення в реабілітації неврологічних хворих.

Практичні питання ефективності лікування токсичного гепатиту з синдромом печінкової енцефалопатії висвітлила професор Оксана Хухліна, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ.

Практичні кроки до вирішення проблемних питань дисбіозу як системного прояву неконтрольованого антибактеріальної терапії окреслила професор Світлана Геряк (ТДМУ).

Актуальні питання ведення пацієнта з цукровим діабетом 2 типу сімейними лікарям висвітлила у своїй доповіді професор Надія Пасєчко (ТДМУ).

Професор Лариса Маланчук (ТДМУ) провела аналіз регіональних показників збереження якості життя та соціальної активності жінок пострепродуктивного віку за результатами впровадження національного проекту «Жіночність майбутнього».

Сучасні погляди на кардіометаболічну терапію в практиці сімейного лікаря висвітлила доцент Роксолана Боднар (ТДМУ). Вона детально окреслила питання, кому і як призначати метаболіки.

У рамках конференції відбулося чергове засідання правління ВГО «Українська асоціація сімейної медицини» за участі керівників центрів ПМСД Тернопільської області, де було запропоновано внести до документів актуальні додаткові пропозиції щодо реформування ПМД. Важливим результатом роботи конференції було планування подальшої роботи Асоціації сімейної медицини Тернопільщини.

Також відбулося робоче засідання лікарів-рефлексотерапевтів у рамках діяльності Української асоціації рефлексотерапії та класичної акупунктури під керівництвом президента ВГО, професора Ольги Коваленко.

23 лютого було проведено форум робіт науковців за фахом «Загальна практика-сімейна медицина», що увійшли до фахового журналу «Здобутки клінічної та експериментальної медицини».