Меню Закрити

ТДМУ продовжує проект щодо популяризації творчості Тараса Шевченка

Нещодавно напередодні святкування 204-річниці з дня народження великого Кобзаря у Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського було започатковано проект «ТДМУ читає Шевченка». У його рамках було знято промоційне відео, мета якого надихнути молодь цікавитися творчістю Тараса Шевченка та інших українських письменників. Учасники зйомок одягли своє національне вбрання, аби підкреслити розмаїття культур, яке є в нашому університеті.

Наступним етапом реалізації проекту стала участь студентів нашого університету у відеомарафоні «Мій Шевченко», який відбувся 7 березня 2018 року в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Головна мета марафону полягала у тому, аби упродовж дня жителі нашого міста та усі бажаючі безперервно читали вірші Тараса Шевченка, які вони знають напам’ять. Чимало шанувальників творчості Кобзаря відгукнулося на заклик бібліотекарів. Відео з читцями публікували на каналі бібліотеки в Youtube та в групі у Facebook. Такі проекти працівники бібліотеки проводять уже третій рік поспіль. Активно долучилися до цього заходу представники патрульної поліції, військові, студенти, учні. Загалом було більше сотні читців.

Майбутні медики з числа українських студентів під час цього заходу декламували вірш Кобзаря «Мені однаково» англійською мовою, іноземні студенти вірш «Зацвіла в долині» – українською.

Зазначимо, що представники 47-ї групи другого курсу медичного факультету вивчають медицину в нашому університеті англійською мовою. Вони свідомо обрали саме цей шлях, аби мати можливість широкого спілкування з медиками різних країн, швидко орієнтуватися у сучасних нововведеннях і технологіях у медичній галузі та впроваджувати їх в системі охорони здоров’я в Україні. Відповідно з метою популяризації творчості видатного українського письменника не тільки в межах рідної країни вони обрали вірш, який перекладений англійською мовою.

Останнім етапом проект «ТДМУ читає Шевченка» стане знімання відео з читанням ще одного відомого твору Кобзаря різними мовами. Студенти інших країн, які навчаються у нашому університеті, уже готують переклад віршованих рядків своє мовою.

Творчий колектив проекту – заступник директора центру виховної роботи і культурного розвитку Олена Покришко, викладач кафедри української мови, а віднедавна директор центру виховної роботи і культурного розвитку Марта Руденко, фотограф і відеооператор Микола Василечко, монтувала відео Юлія Бандрівська, прес-секретар – Яніна Чайківська. Проект реалізовано за підтримки адміністрації ТДМУ.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.