Меню Закрити

Стажування науковців ТДМУ у Варшавському медичному університеті

На запрошення керівника клініки неонатології та інтенсивної терапії новонароджених Варшавського медичного університету, професора Марії-Катаржини Корнацької професор Галина Павлишин та асистент Ірина Сарапук 1-17 березня 2018 року проходили стажування на базі Клінічної лікарні імені княгині Анни Мазовецької.

Проф. Марія-Катаржина Корнацька.

Клінічна лікарня ім. княгині Анни Мазовецької.

Клініка складається з таких відділень: відділення інтенсивної терапії новонароджених, патології новонароджених, післяпологове відділення. Під час стажування науковці ТДМУ ознайомилися з новітніми підходами щодо організації роботи даних відділень, діагностичного та лікувального процесу найбільш поширених захворювань новонароджених, зокрема неонатального сепсису, некротичного ентероколіту, вроджених вад розвитку, дихальних порушень та особливостей виходжування недоношених новонароджених.

Відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Клініка неонатології та інтенсивної терапії новонароджених Варшавського медичного університету є однією з провідних у Польщі у виходжуванні глибоко недоношених немовлят. Під час стажування у відділенні інтенсивної терапії новонароджених представники ТДМУ ознайомилися з сучасними методиками введення сурфактанту (методика INSURE та малоінвазивна LISA, що на сьогоднішній день є провідним досягненням багатьох Європейських неонатологічних клінік), особливостями інвазивної та неінвазивної вентиляційної підтримки, методикою застосування оксиду азоту при персистуючій легеневій гіпертензії.

Відділення оснащене сучасним обладнанням, зокрема апаратами для інвазивної та неінвазивної вентиляційної підтримки, терапії екзогенним оксидом азоту, лікувальної гіпотермії, моніторингу показників гемодинаміки, а також діагностичною апаратурою для ультразвукового дослідження (нейросонографії, УЗД серця, черевної порожнини, легень). Потрібно зазначити, що всі необхідні дослідження пацієнтам проводять лікарі відділення інтенсивної терапії. Набір інфузоматів забезпечує правильне парентеральне харчування та внутрішньовенне введення ліків. Всі ліки для парентерального введення готуються в умовах повної стерильності у лікарняній аптеці високо спеціалізованою групою клінічних фармацевтів.

Надзвичайно важливою складовою успіху виходжування передчасно народжених малюків є профілактика інфекційно-септичних ускладнень, що досягається ретельним миттям рук. Увесь медичний персонал дотримується правильної техніки миття та обробки рук антисептиками при кожному контакті із дитиною.  При вході у клініку, відділення є спеціальні апарати, де можна обробити антисептиком руки і які щоразу нагадують, що 30 секунд, витрачених на цей гігієнічних захід рятує життя.

Миття рук рятує життя!

У відділенні інтенсивної терапії новонароджених спостерігається унікальне поєднання інтенсивного лікування та виходжування з застосуванням перинатального догляду за методом «Кенгуру», що дає можливість наблизити сім’ю до догляду за недоношеною дитиною та профілактику інфекційних процесів. Успішно проводиться респіраторна кінезітерапія за новітніми французькими методиками, рання реабілітація функції смоктання у передчасно народжених немовлят з подальшим навчанням батьків цій методиці для тривалого відновного лікування. Все це забезпечує добрі результати лікування, спостереження та реабілітації недоношених дітей.

З ініціативи керівника клініки, професора Марії-Катаржини Корнацької заснована та активно функціонує перша у Варшаві «Школа для батьків передчасно народжених дітей», основним завданням якої є підтримка та навчання батьків, підготовка їх до виписки зі стаціонару.

У клініці активно підтримується грудне вигодовування, функціонує кабінет лактаційної підтримки, де консультант-фахівець надає допомогу та проводить навчання  з метою підтримки грудного годування немовлят.  Усі передчасно народжені діти та доношені немовлята з важкою перинатальною патологією вигодовуються виключно грудним молоком матері або донорським з банку молока, який активно функціонує у Варшаві.

Усім новонародженим проводиться скринінг порушень слуху; в перші 6 годин життя – пульсоксиметричний скринінг з метою ранньої діагностики вроджених вад серця.

Також під час стажування ознайомилися з особливостями проведення лікувальної гіпотремії. Показаннями для застосування терапевтичної гіпотермії є клінічні симптоми гіпоксично-ішемічної енцефалопатії в помірній чи тяжкій формі, а також відповідні лабораторні показники газометрії. Система охолодження організму, зокрема головного мозку, дає змогу запобігти або зменшити ступінь неврологічних пошкоджень, пов’язаних з гіпоксично-ішемічним ураженням. Охолодження треба розпочинати протягом 6 годин після народження. При цьому протягом 72 годин організм дитини охолоджується, підтримуючи ректальну температуру на рівні 34-35 С.

Проведення лікувальної гіпотермії  та застосування оксиду азоту у дитини з важкою асфіксією та синдромом меконіальної аспірації.

  

Під час практичного заняття з неонатології зі студентами.

У рамках стажування брали участь у конференції «Standardy Medyczne w praktyce neonatologiczney i pediatryczney», яка відбулася у Варшаві 2-3 березня. Конференція була присвячена актуальним питання педіатрії та неонаталогії, зокрема, особливостям амбулаторної опіки над передчасно народженими немовлятами.

На конференції «Standardy Medyczne w praktyce neonatologiczney i pediatryczney».