Меню Закрити

Проблемні питання щодо збереження дитячого здоров’я розглянули в ТДМУ

Традиційний регіональний науково-практичний семінар «Безперервний професійний розвиток сімейного лікаря та педіатра», який відбувся 23 травня в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського, зібрав фахівців медицини дитинства та сімейних лікарів з різних куточків Тернопільщини. У ньому взяли участь заступник директора Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України, начальник відділу освіти та науки Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України, член-кореспондент НАМН України Олександр Волосовець, ректор ТДМУ, професор Михайло Корда, директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Курило, головні спеціалісти краю.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058432

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058406

Свої рекомендації висловили представники Національного медичного університету імені О.Богомольця (професори  Сергій Кривопустов і Сергій Крамарьов), завідуюча кафедрою дитячих і підліткових захворювань  Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика, професор Галина Бекетова, керівник відділення проблем харчування і соматичних захворювань дітей раннього віку Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України, професор Олег Шадрін, завідувач кафедри педіатрії Полтавської стоматологічної академії, професор Тетяна Крючко.

Організацією науково-практичної конференції безпосередньо опікувалися завідувач кафедри педіатрії та дитячої хірургії №1 ТДМУ, професор Ольга Федорців, завідувач кафедри педіатрії ННІ післядипломної освіти, професор Наталія Банадига, завідувач кафедри педіатрії №2, професор Галина Павлишин.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058397

До присутніх із вітальним словом звернувся ректор медичного університету, професор Михайло Корда. «Питання, які винесли на обговорення організатори семінару, є вкрай актуальними у контексті здоров’я  наймолодших членів суспільства», – зазначив очільник вишу.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058391

З побажаннями плідної праці та цікавого спілкування звернувся до присутніх директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Курило.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058402

Заступник директора Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України, начальник відділу освіти та науки Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України, член-кореспондент НАМН України, професор Олександр  Волосовець у своїй вітальній промові зазначив, що «він щиро вдячний Тернопільському медичному університету та його ректору за високий рівень організації подібних наукових форумів, які є логічним продовженням усіх тих інновацій, що були впроваджені  членом-кореспондентом НАМН України, професором Леонідом Ковальчуком.

Система безперервного професійного розвитку вітчизняних лікарів, яку ми зараз реалізовуємо, народжувалася саме на Тернопіллі. Понад десяток років минуло з того часу, як в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського були започатковані перші медичні освітянські зібрання, які об’єднали у спільній ідеї науковців та фахівців практичної охорони здоров’я країни. Впродовж цих  років ТДМУ виріс у потужний,  найкращий  вітчизняний вищий медичний навчальний заклад, зайнявши найвищу сходинку рейтингу МОЗ України. Звісно, це велике досягнення, але й не менша відповідальність, покладена на колектив, керівництво ТДМУ та його ректора Михайла Корду, який гідно продовжує цю велику справу».

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058410

Вивчення чинників здоров’я дитини і нові потенціали попередження та лікування хвороб дитячого віку в їхньому сучасному діапазоні — такими були домінанти наукового форуму. Обговорили науковці та лікарі-практики актуальні питання сучасного етапу дитинства, зокрема, чинники росту та розвитку здоров’я дитини, нові технології профілактики, лікування й реабілітації при поширених недугах у дітей та підлітків, методи запобігання й ранньої діагностики  небезпечних інфекцій.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058419

Аналітичною доповіддю  в контексті поєднання з власними думками щодо вирішення питань сучасної клінічної педіатрії та сімейної медицини розпочав засідання член-кореспондент НАМН України, професор Олександр Волосовець. Доповідач оприлюднив невтішні показники, негативні чинники, що впливають нині на стан здоров’я українців. Він також представив лікарській аудиторії сучасну модель післядипломної освіти, в якій домінує тісна інтеграція із системою кадрового забезпечення рівнів медичної допомоги на основі чіткого розподілу функцій, обсягів фінансування та визначення порядку взаємодії.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058441

Концептуальна доповідь професора  Національного медичного університету імені О.Богомольця Сергія Кривопустова була присвячена питанням етіології, патогенезу, діагностики та лікування інфекцій дихальних шляхів у дітей. З цікавою доповіддю щодо можливостей діагностики, лікування та профілактики найбільш розповсюджених інфекційних хвороб у дітей – ГРВІ та діареї, виступив професор кафедри дитячих інфекційних хвороб  цього ж  навчального закладу Сергій Крамарьов.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058610

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058627

Завідувач кафедри педіатрії Української медичної стоматологічної академії, професор Тетяна Крючко виступила із доповіддю «Міждисциплінарний підхід до проблеми тонзилофарингіту у дітей», в якій розкрила сучасну стратегію ведення і профілактики цієї  патології. Завідувач кафедри дитячих і підліткових захворювань Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика, професор Галина Бекетова у своєму виступі розповіла про сучасні методи лікування та профілактики інфекційно-асоційованих  респіраторних захворювань у дітей та підлітків.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058645

Актуальну тему продовжив керівник відділення проблем харчування  і соматичних захворювань дітей раннього віку Інституту педіатрії акушерства та гінекології НАМН України, професор Олег Шадрін, акцентувавши увагу на особливостях  перебігу гострих респіраторних захворювань у дітей молодшого віку.

TDMU-seminar-profrozv-simlikar-15058471

У рамках наукового форуму був організований круглий стіл. Його  учасники в невимушеній атмосфері обговорили останні події на педіатричному просторі України та за кордоном, мали нагоду почути компетентні відповіді на питання від провідних науковців країни та виступити у жвавих дискусіях.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.